Artboard-14b-4-1200x675.jpg

Središnji dio sustava organa za pokretanje čini kralježnica.

Zdrava kralježnica omogućuje uspravan stav, pravilan hod, te normalno podnošenje fizičkih opterećenja. Ukoliko se javi disbalans ovog složenog sustava, rezultat je nastanak umora, napetosti mišića, boli prilikom sjedenja, stajanja, hodanja, kao i neravnomjerno opterećenje nogu.
Bolovi u kralježnici predstavljaju vodeći uzrok boli koja pacijente dovodi liječniku!

Gotovo da nema osobe koja u svom životnom vijeku ne iskusi tegobe sa kralježnicom. Produženjem ljudskog životnog vijeka, nužno se povećala učestalost promjena koje u velikom broju slučajeva onemogućavaju svakodnevne aktivnosti.

Normalna kralježnica ima oblik slova „S“ gledano iz profila, ona zauzima centralni položaj i složene je građe koja određuje njene statičke i dinamičke karakteristike. Razlikujemo vratni dio sa 7 kralježaka, grudni sa 12 kralježaka, lumbalni i sakralni dio sadrže 5 a trtični dio 4-5 kralježaka, ukupno 33-34 kralješka. Kompleksni sustav čine mnogobrojni mišići, zglobovi, intervertebralni diskovi i ligamenti kralježnice, dok je živčani sustav inkorporiran u takvoj složenoj građi. Kako bi razumjeli biomehaniku kralježnice polazimo od činjenice da se između dvaju susjednih kralježaka nalazi zglobni kompleks. To omogućuje pokretljivost koja je različita u svakom pojedinom dijelu leđa.

Brojni su uzroci nastanka promjena na kralježnici, ali apsolutno vodeći uzrok su degenerativna oboljenja tj. pojava artroze koja je praćena boli!
Križobolja je najčešća dijagnoza poremećaja lokomotornog sustava u ordinacijama liječnika opće medicine.

 

Krivo držanje

To je glavni razlog nastanka boli u kralježnici i to obično u njenom najopterećenijem – slabinskom dijelu!
Krivo držanje treba razlikovati od fiksnih deformiteta. Muskulatura kralježnice je pod opterećenjem zbog promijenjenih odnosa, što se očituje pojavom boli i umora. To osobito može biti izraženo u djece predškolske i školske dobi. Naša kralježnica tada je u punom razvoju i vrlo je bitno forsirati ispravno držanje. Iako na pojavu artroze uglavnom ne možemo utjecati, od najranije mladosti možemo voditi brigu o pravilnom držanju!
Krivo držanje dosta je česta pojava u djece koja, u velikoj većini slučajeva, ne ostavlja posljedice u kasnijem razvoju! Zbog toga je prevencija, u vidu edukacije i poimanja ispravnog držanja, sastavni dio ortopedske prakse. Ovdje treba uzeti u razmatranje nekoliko stvari , između ostaloga, ulogu namještaja u razvojnom periodu kralježnice. Djeca sjede u vrtićima i školama, općepoznato je da je njihova pažnja usmjerena na druge stvari pa je na odraslima da im ukažu na pravilni položaj kralježnice. Pravilno sjedenje djeteta lakše je upotrebom ergonomskog namještaja!

Sa ortopedske strane, krivo držanje djeteta dovodi do bolova duž same kralježnice, ali većinom se jednostavnim ispravljanjem stanje popravlja. Ponekad, simptomi mogu napredovati i dovesti do disbalansa pri opterećenju zglobova, pa se djeca sada žale i na bolove koljena, listova i stopala. Od velikog značaja su vježbe muskulature kralježnice, kao i eventualna korekcija statike u smislu propisivanja ortopedskih uložaka!
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.