Ozljede – iskustva sportaša (atletskaskola.com)

5 prosinca, 2014 by Poliklinika Ribnjak0
SPU3-1200x800.jpg

ACP – AUTOLOGNA KONDICIONIRANA PLAZMA

U veljači 2014. godine odrađivao sam trening dionica i pred kraj treninga , mislim na pretposljednjoj dionici od 120 metara, osjetio sam popriličnu bol u listu desne noge. Odmah sam stao i prekinuo trening jer je bol bila dosta oštra. Čim sam došao kući, ledio sam mišić jer sam već, nažalost, imao sličnih iskustava s puknućima vlakana mišića nogu. Slijedeći dan sam otišao i do fizioterapeuta, te sam i kod njega odradio par masaža da ozlijeđeni dio prokrvimo. Moram napomenuti da i nakon par dana od ozlijede nisam imao podlijeve, hematom niti je mišić bio natečen, te sam smatrao da su samo popucala malo vlakna te da će to masažom, ledom i odmorom za nekakvo normalno vrijeme proći.

Nakon tri tjedna odmora počeo opet sam lagano trčati. I nisam imao nikakvih problema dok god sam lagano trčkarao. I tada sam bio uvjeren da je ozljeda stvar prošlosti te sam ponovo počeo s treningom jačeg inteziteta. Ali čim je intezitet treniga bio jači, započeli bi i bolovi u listu slični grčevima. Tada sam odlučio da ipak odem kod doktora i da ga zatražim uputnicu za ultrazvuk i pregled kod fizijatra. Ali kako naše bolnice i naruđbe ne idu baš prebrzo, odlučio sam otići u privatnu Polikliniku kod poznatog doktora, naravno po preporuci ljudi kojima je pomogao.

Na prvom pregledu me doktor pregledao, napravio ultrazvuk te otkrio da imam rupturu od 3.5×0.5 centimetara. Rekao mi je da se to može riješiti konvencionalnim medotama tj. fizikalnom terapijom ali da tada ostaje ožiljak na mišiću, tkivo nije iste elastičnosti kao ostatak mišića, te da može opet dolaziti do pucanja mišića na istom mjestu i da će opravak trajati mjesecima.

Spomenuo je i da postoji druga vrsta terapije koja se zove AUTOLOGNA KONDICIONIRANA PLAZMA (ACP) koja se ne koristi u našim bolnicama, a s kojom mi garantira oporavak u tri tjedna.

Terapija se sastoji od dolaska svakih 5-7 dana u Polikliniku, gdje medicinska sestra izvadi dvije ampule krvi ta se krv stavlja u centrifugu te se krvna plazma pod ultrazvukom injektira u ozlijeđeni mišić. Pošto mi je brzina oporavka bila jako važna, pristao sam na tu metodu liječenja.

Svakih 5 dana dolazio sam u Polikliniku na vađenje krvi i injekcije. Naravno, prije svakog injektiranja plazme doktor mi je napravio ultrazvuk da vidimo koliko brzo ruptura zacjeljuje. I nakon 5 injekcije, odnosno nekih 20-tak dana rupture u mom listu više nije bilo te sam opet počeo s laganim treninzima.

Intezitet treninga sam postepeno pojačavao te sada nemam baš nikakvih problema sa listom desne noge i preporučio bih svakome tko ima sličnih ili nekakvih problema, da iskoristi mogučnost da svoje tijelo zaliječi svojim stanicama.

Autor: Danijel Marijan, nogometni sudac

Članak objavljen na Atletskoj školi, 01.12.2014.

 


Leave a Reply

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.