Jednodnevni operativni zahvati

16 listopada, 2019 by Poliklinika Ribnjak0
operacija-hallux-5-1200x900.jpg

Jednodnevni operativni zahvati, kao što sama riječ kaže, odnose se na operacije koje traju manje od jednog dana. Točnije, operativni zahvati ne traju duže od dva sata.

Riječ je o posebno uređenoj dnevnoj bolnici gdje pacijenti borave do najviše 16 sati u jednom danu. U ovako uređenoj bolnici postoji moderno uređena operacijska sala, prostorije sterilizacije, prostorije za pripremu pacijenta za operativni zahvat te prostorije predviđene za oporavak pacijenta nakon operacije.

Karakteristike jednodnevnih operativnih zahvata
Riječ je o relativno zahtjevnim tretmanima koji, kao što smo ranije spomenuli, ne traju duže od dva sata. Izvode se bez gubitka krvi, a poslijeoperacijska bol regulira se peroralnim analgeticima. Kao i kod uobičajenih operacija, za potrebe jednodnevnih operativnih zahvata nužan je specijalistički nadzor anesteziologa čime se osigurava visoka razina profesionalnosti, kao i u državnim bolnicama.

Najčešći jednodnevni operativni zahvati
Jednodnevni operativni zahvati mogu se podijeliti u nekoliko skupina:
Ortopedska kirurgija
Plastična kirurgija
Rekonstruktivna kirurgija
Estetska kirurgija

S obzirom na to, idealni su u slučaju sljedećih problema:
Sindrom karpalnog tunela
Teniski lakat
Problem skvrčenih prstiju
Ozljeda Ahilove tetive
Deformacija prstiju
Ozljede ramena

Jednodnevni operativni zahvati primjenjuju se i u slučaju plastične i estetske te rekonstruktivne kirurgije:
Rinoplastika
Zatezanje lica
Korekcija brade
Operacija očnih kapaka
Operacija uški
Povećanje grudi
Liposukcija

Teniski lakat
Teniski lakat je najčešći simptom prenaprezanja koštano-mišićnog sustava. Zbog oštećenja tetiva mišića zaduženih za ispružanje prstiju i šake dolazi do bolova u laktu. Nastaju degenerativne promjene koje uzrokuju teniski lakat. Iste je potrebno tretirati radi brze regeneracije ozlijeđenog mjesta. U tu svrhu koristi se autologna kondicionirana plazma koja na prirodan način liječi nastalo oštećenje.

Operacija uški
Otoplastika je plastična operacija kojom se korigiraju odstojeće uške, poznatije kao klempave uši. Osobe koje imaju određeni problem s veličinom ili oblikom ušne školjke podvrgavaju se ovoj operaciji kako bi korigirali te nedostatke. Zahvat se najčešće izvodi u dječjoj dobi, a može se izvesti u lokalnoj ili općoj anesteziji. Operacija se odnosi na modeliranje hrskavice uha te priljubljivanjem ušne školjke glavi.

Operacija deformacija prstiju
Deformirani prsti nogu ruše samopouzdanje osobe, pogotovo ako je u pitanju pripadnica ljepšeg spola. Osim toga, ovaj problem može uzrokovati disfunkciju stopala. Kazuistika krivog palca te pretjeranu dužinu drugog, trećeg ili četvrtog prsta najčešći su problemi današnjice. Riječ je o delikatnoj operaciji koju izvodi specijalist ortopedije.

Povećanje grudi
Riječ je o estetskom zahvatu koji se provodi radi poboljšavanja konačnog izgleda grudi žena uslijed nezadovoljstva istima.
Povećanje grudi jedan je od najčešćih tipova plastične kirurgije u posljednjih desetak godina. Ono ima cilj podizanja samopouzdanja žena koje pate od problema uistinu premalih grudi. Zahvatom se postiže veći volumen grudi uz prethodna savjetovanja s plastičnim kirurgom i isprobavanjem konačnih rezultata.
Osim toga, promjene grudi uključuju različita podizanja, mijenjanje položaja, oblika i drugih korekcija s kojima klijentica nije zadovoljna ili plastični kirurg smatra da se trebaju dodatno provesti. U tu svrhu koriste se određeni implantati, a u odabiru odgovarajućeg pomoći će vam estetski kirurg.

Liposukcija
Liposukcija je estetski zahvat koji podrazumijeva odstranjivanje viška potkožnog masnog tkiva sa zahvaćenog područja. Za ovu operaciju odlučuju se svi oni koji pored uporne dijete i redovnog vježbanja ne mogu ukloniti masne naslage

Operacija očnih kapaka
Operacija očnih kapaka predstavlja korekcije očnih vjeđa. One se javljaju zbog toga što koža oko očiju s godinama gubi elastičnost što stvara dojam umora na osobi. Razlog zašto do toga dolazi je taj što je koža u predjelu oka najtanja pa se ova posljedica tu najprije ispoljava. Operacija ima cilj „peglanja“ bora nastalih kao posljedica nedostatka elastičnosti kože.

Zatezanje lica
Zatezanje lica ili facelifting je pojam koji se koristi u estetskoj kirurgiji. Riječ je o postupku koji poboljšava vidljive znakove starenja na licu i vratu poput progiba u sredini lica i dubokih nabora ispod donjih kapaka. Učinkovit je i za naborana područja uz nos koja se protežu do ugla usana. Faceliftingom se zateže opuštena koža lica i vrata, a višak kože se odstranjuje. Operacijom se osim kože zateže i ovojnica mišića lica kako bi rezultat postupka bio bolji i dugotrajniji.
Gubitak mladenačkih kontura lica rezultat je djelovanja raznih čimbenika poput nasljedstva, okoline u kojoj boravimo te stresnih životnih situacija. Facelifting je operacija kojom sumornom licu vraća svježina i vedrina.

Prednosti dnevne bolnice za jednodnevne operativne zahvate
Dnevne bolnice za jednodnevne operativne zahvate nude značajne prednosti u odnosu na uobičajene bolničke tretmane. One se, točnije, odnose na:
Niže troškove: dnevne bolnice mogu biti jeftinije između 45-60%, što ide u prilog pacijentima, osiguravateljima i poreznicima.
Visoka kvaliteta usluge: ono što je vrlo važno za pacijente je činjenice da je kvaliteta zdravstvene skrbi koju pružaju dnevne bolnice jednaka, ako ne i viša i bolja od one koju nude državne bolnice. Imajte na umu da kirurzi imaju iste ovlasti za rad u ambulantama i u dnevnim bolnicama. Razlika u cijeni propisuje se strukturi dnevnih bolnica i većoj razini njihove produktivnosti.

Sigurnost: još jedna prednost dnevnih bolnica je ta da su iste sigurnije i čišće. Istraživanja su pokazala da su bolnice (bolnice u pravom smislu riječi) potencijalna mjesta za razvoj i širenje infekcija, dok je mogućnost za razvoj infekcije u dnevnim bolnicama svedena na minimum.
Praktičnost i pristupačnost: u dnevnim bolnicama liječnici odnosno kirurzi imaju veću kontrolu nad svojim radom. Kao rezultat toga, obično su dostupniji pacijentima te nude bolju prijeoperativnu i poslijeoperativnu skrb. Nadalje, položaj dnevnih bolnica je prikladniji odnosno osiguran je lakši pristup. Ovo je važno ne samo za pacijente nego i za njihove obitelji.

Vrijeme: nitko ne voli ostajati u bolnici na duže vrijeme. To je jednostavno činjenica. Još jedan razlog i prednost dnevnih bolnica u odnosu na one državne je činjenica da ćete u dnevnoj bolnici provesti najviše 15-16 sati. Sukladno s tim, vrijeme oporavka traje puno kraće.
Niža razina stresa: u velikoj većini slučajeva boravak u dnevnim bolnicama manje je stresan od boravka u državnim bolnicama. Većina ljudi, a posebno djeca, radije provode tretman oporavka kod kuće, a ne u bolnicama. Valja napomenuti da je i u dnevnim bolnicama prisutan prijeoperativni tretman te poslijeoperativna njega čime se uvelike pridonosi udobnosti pacijenta.
Predvidljivost u zakazivanju tretmana: dnevne operacije imaju bolju kontrolu nad organiziranje rasporeda operacija. Kao rezultat toga, jako su male šanse za odgađanjem nekog zahvata.
Sve u svemu, dnevne bolnice osiguravaju brojne prednosti za pacijente koji se trebaju podvrgnuti kirurškom tretmanu. Ako imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte dnevnu bolnicu koja djeluje u vašem gradu. Profesionalno i ljubazno osoblje rado će vam dati odgovore na vaša pitanja i uputiti u daljnju proceduru.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.