Što su čukljevi?

2 studenoga, 2021 by Poliklinika Ribnjak0
hallux-valgus-cukljevi-1200x800.jpg

Čukljevi, poznati i kao hallux valgus, su deformiteti zgloba palca stopala. Palac se pod pritiskom savija prema ostalim prstima, a zglob postaje crven i bolan. Pojava čukljeva obično je postupna pri čemu se struktura kostiju mijenja, uzrokujući grbu. Javljaju se bolovi i vremenom artritis.

Točan uzrok nije jasan. Neki od poznatih uzročnika su nošenje uskih cipela, cipela s visokom petom, genetske predispozicije i reumatoidni artritis. Dijagnoza se općenito temelji na simptomima i rendgenskim snimkama.

 

Tko može dobiti čukljeve?

Čukljeve može dobiti svatko, no češći su kod žena nego muškaraca, zbog genetskih razloga i samih navika nošenja obuće koja to uzrokuje.

Pojava čukljeva kod adolescenata u dobi između 10 i 15 godina je uzrokovana najčešće genetskom predispozicijom, dok se kod odraslih osoba razvija radi vanjskih utjecaja.

 

Koji su simptomi čukljeva?

Uz vidljivu kvrgu s vanjske strane palca, mogući su i sljedeći simptomi:

  • Bol i osjetljivost na dodir
  • Crvenilo i upala
  • Žulj na mjestu dodira kvrge i obuće
  • Ukočenost i ograničenost pokreta palca, što otežava hodanje
  • Ponekad se javlja i deformacija drugog prsta

 

Kada posjetiti doktora?

Iako čukljevi ne predstavljaju hitno stanje, posjetite našu ustanovu ukoliko imate:

  • Stalnu bol palca ili stopala
  • Vidljivu kvrgu na zglobu palca stopala
  • Smanjenu pokretljivost palca stopala ili samog stopala
  • Teškoću pri pronalasku cipele koja Vas ne žulja, zbog čuklja

 

Može li se spriječiti razvoj čukljeva?

Razvoj čuklja sigurno se može usporiti, čak i tamo gdje postoji genetska predispozicija. Za prevenciju najbolje je koristiti obuću koja Vam ostavlja dovoljno prostora i ne pritišće Vaš palac. Obuća bi morala pratiti oblik Vašeg stopala. Tjelesna težina bitan je faktor.

 

Kako se dijagnosticiraju čukljevi?

Pregled specijaliste ortopeda

Temeljem povijesti bolesti, općenitog zdravlja i simptoma, naš specijalista će napraviti pažljiv pregled stopala koristeći ultrazvuk. Obično se čukalj može dijagnosticirati samim fizičkim pregledom, no za detalnju dijagnostiku potrebno je napraviti rendgenski snimak.

Rendgenski snimak

U našoj ustanovi možete napraviti rendgenski snimak stopala pri čemu ćemo točno moći utvrditi stanje kostiju stopala.

 

Kako se čukljevi liječe?

Čukljevi se mogu liječiti nekirurškim metodama u ranim stadijima bolest, no one ne mogu vratiti stanje palca u poziciju prije deformacije kosti. Konzervativne metode mogu ublažiti bol i spriječiti u određenoj mjeri daljnji napredak deformacije.

Promjena obuće: U većini slučajeva bol čuklja može se ublažiti promjenom obuće koja ne stvara pritisak na palac.

Jastučići: Posebni jastučići mogu ublažiti utjecaj obuće na čukalj. Posavjetujte se s našim ortopedom prije kupovine ovih jastučića.

Ortoze: Posebno dizajnirane ortoze mogu se preporučiti u nekim slučajevima. Naš ortoped će Vam preporučiti najbolje moguće rješenje za Vaš slučaj.

 

Liječenje čukljeva kirurškom metodom

Ukoliko se nekirurškim metodama bol čuklja ne smanji, preporučit ćemo Vam kiruršku korekciju. U našoj ustanovi kirurška metoda korekcije čuklja se provodi unutar 2 sata, te već isti dan idete kući.

Velik je broj operativnih metoda za korekciju čuklja. Ističemo tzv. „mini-open“ pristup, sa minimalnim oštećenjem tkiva i ubrzanim oporavkom.

Operativni zahvat je vrlo siguran i izvodi se rutinski. Svodi se na korekciju koštane deformacije kako bi se korigirali anatomski odnosi  ligamenata i tetiva  u prvobitnu poziciju i smanjila bol te olakšao hod.

Oporavak obično traje nekoliko tjedana, a možete hodati uz pomoć posebne cipele koja sprječava opterećenje na prste stopala.

Individualni pristup i adekvatna kirurška tehnika, omogućuju odličan krajnji rezultat.

 

Obratite nam se s punim povjerenjem.

Vaša Poliklinika Ribnjak


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.