SINDROM KRONIČNOG UMORA

29 studenoga, 2021 by Poliklinika Ribnjak0
umor-1200x800.jpg

Ono o čemu se izuzetno puno priča u posljednje vrijeme je psiho – fizički umor koji se pripisuje post COVID sindromu, sukladno aktualnim događajima na svjetskoj razini. No, ovaj fenomen je već jako dugo prisutan, posebno u krugu vrhunskih sportaša, obične populacije između 40. i 60. godine, te puno češće kod žena. Povezan je sa prisutnim promjenama uslijed psiho – fizičke iscrpljenosti (overtraining, overload, overuse), pad imuniteta, prisutnost virusnog oboljenja (bilo kojeg virusa) te nedovoljan oporavak.

U literaturi ćemo ga pronaći pod dijagnozom ME/CFS sindrom. ME označava mijalgični encefalomijelitis (mijalgija – mišićna bol, encefalomijelitis – upala moždanog tkiva i pridružene kralježničke moždine). Simptomi su pad imuniteta, kronični umor, problemi sa snom, zaspivanjem i razbuđivanjem, razmišljanjem,  koncentracijom i ostalim kognitivnim funkcijama, vrtoglavice, mučnine, gubitak volje za poslovnim i privatnim obavezama i održavanjem higijene, poremećaji konativnih osobina (emocija), problemi sa srčanim i dišnim ritmom.

Stanje se drastično pogoršava neadekvatnom fizičkom i mentalnom aktivnošću, a u kroničnoj fazi se ne poboljšava odmorom i metodama oporavka. Da bi se dijagnosticirao ME/CFS, treba isključiti sva potencijalna oboljenja endokrinog, gastroenterološkog, kardiorespiratornog, neurološkog i lokomotornog sustava. Ne postoji dijagnostički test za potvrdu bolesti.

Glavni simptomom se smatra PEM (post – exertional malaise, iscrpljenost nakon napora). Manifestira se ponovljenim ili pogoršanim simptomima 12 do 72 sata nakon aktivnosti. Može biti iniciran minimalnom tjelesnom aktivnošću poput hodanja, prevelikim kognitivnim naporom ili senzornim preopterećenjem. Mogu proći mjeseci ili godine do potpunog oporavka, ali isto tako do njega nikad ne mora doći. Tada se radi o trajnom invaliditetu.

David Bell, dr.med, klinički istraživač ovog fenomena upozorava na opasnost povezivanja  ME/CFS sa depresivnim i anksioznim poremećajima. Oni su ovdje posljedica, a ne uzrok. U prošlosti su programirano vježbanje (GET) i kognitivno – bihevioralna terapija (CBT) bile preporučene za ME/CFS. Uvjerenja su bila kriva jer nisu uzimala u obzir znanstvene dokaze o fizičkoj bolesti sa unutarstaničnim imunološkim disfunkcijama.

Ako pristupite nestručnom tretiranju oboljenja, uzrokovati ćete stalne recidive, a svaki od njih će pridonijeti novom kroničnom stadiju.

Sportaši, ne zanemarujte oporavak nakon treninga, natjecanja i bolesti. Registrirajte akutni umor kako bi prevenirali kronični. Adekvatna specijalistička skrb je ključna kako bi se izbjegle neželjene posljedice ovog stanja.

 

Sve dodatne informacije potražite na našim društvenim mrežama.


Leave a Reply

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.