sprint1-2-1200x746.jpg

Sposobnost ponavljanja sprintova (SPS) je mogućnost izvedbe velikog broja kratkih sprintova ispod 10 sek, sa kratkom pauzom ispod 1 min (Girard i sur., 2011).
Ova sposobnost u kolektivnim sportskim igrama čini ogromnu razliku između vrhunskih i prosječnih igrača (u nogometu je npr. ta razlika 58%, Mohr i sur., 2003).

Koje to determinante određuju pad SPS tijekom utakmice?

  • Mišićna ekscitabilnost koja se ogleda u smanjenju aktivnosti Na+/K+ pumpe, u prijevodu smanjenje kvalitete mišićnih kontrakcija.
  • Resinteza kreatin-fosfatnog kapaciteta (CrP), koja je npr. u sprintu u trajanju od 3 sek 55% izvor energije.
  • Resinteza CrP je u direktnoj vezi sa aerobnim kapacitetom (VO2max). U prvom pojedinačnom sprintu je njegov udio 3-8%, a u desetom je do čak 40%.
  • Metabolizam anaerobne glikolize je u prvom pojedinačnom sprintu 32-40%, dok je u desetom tek 9%.
  • Puferski kapacitet kao sposobnost uklanjanja H+iona i laktata. Kvaliteta sprinta opada sa povećanjem vodikovih H+iona u mišićima i krvi.
  • Živčana provodljivost i uključenost mišićnih vlakana je direktno povezana sa razinom snage, npr. biceps femorisa.

 

Postoje dvije trening strategije:

1.) Trening ponovljenih sprintova

2.) Trening usmjeren na nabrojene odrednice (1 – 6) kroz usmjerenost na razvoj energetskih potencijala (CrP, anaerobna glikoliza, aerobni kapacitet), metaboličkih komponenti (povećanje puferskog kapaciteta, tolerancije na laktate, H+ione) i neuro – muskularnih podražaja (snage).

Prednost se daje intenzivnim intervalnim treninzima (80 – 90% VO2max) za unaprijeđenje sposobnosti brzog oporavka između ponavljanja, povećanje VO2max, resinteze CrP, poboljšanje puferskog kapaciteta, te razvoj eksplozivne snage.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.