Jedan moj sportaš mi je postavio odlično i vrlo konkretno pitanje: “Možeš li mi u što kraćim crticama prevenirati mišićni umor i pad forme?”
Na temelju prikupljenih brojnih stručnih informacija i osobnog praktičnog iskustva, mogu istaknuti pet osnovnih komponenti navedene problematike. Svaka od njih jednako je  bitna sportašima i njihovim trenerima kako bi uspješno odolijevali ovoj problematici.
Navedene komponente su:
  1. Planiranje i programiranje sa ciljem pogađanja forme u pravom trenutku. To znači da moramo imati projekcije progresivnih razvojnih ciklusa, u skladu s terminima bitnih natjecanja
  2. Iskrena povratna informacija sportaša. Ukoliko ulaže više energije za isti rad ili mu sposobnosti opadaju, nismo na pravom putu.
  3. Optimalan ulazak u trenažni ciklus. Veliki broj ozljeda se događa upravo u početku priprema i taj period je u većini slučajeva najodgovorniji za ulaz u predstadije sindroma pretreniranosti.
  4. Smanjenje ekstenziteta intenzivnih podražaja. Broj intenzivnih treninga i njihovog pojedinačnog trajanja smanjuje se približavanjem natjecanja.
  5. Odgovarajuće složen plan i program prehrane u svrsi održavanja razine raspoložive energije te odmor i san u svrsi održavanja kvalitete bioritma.
U sportu je apsolutno nemoguće u potpunosti prevenirati umor i pad forme, ali ga se u velikoj mjeri može smanjiti. Nažalost, i ozljede i umor sastavni su dio sporta.
Ukoliko postoji netko tko tvrdi suprotno, onda ta osoba ili nije dovoljno stručna za ovaj posao ili svjesno ne govori cijelu istinu.Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.