NOVOSTI

Najnovije iz Poliklinike Ribnjak

Znanstvena dostignuća, medicinski savjeti, noviteti iz Poliklinike Ribnjak i više
madezi-1200x666.jpg

Što su madeži?

Madež su česta pojava na koži. Neki madeži su prisutni od rođenja, dok se drugi razvijaju tijekom života.

Iako se uglavnom smatraju smeđim, madeži mogu biti u različitim bojama, uključujući crvenu, ružičastu i boju kože. Većina madeža je bezopasna, ali ipak je važno pripaziti na sve promjene koje bi mogle ukazivati na pojavu malignih promjena

Vrste madeža

Postoje tri glavne vrste madeža:

Urođeni madeži

Urođeni madeži, prisutni su od rođenja. Mogu biti ravni i različite boje, ali većina urođenih madeža nije opasna.

Stečeni madeži

Stečeni madeži razvijaju se kasnije u životu. Većina njih je smeđa i pojavljuju se i uslijed oštećenja od sunca. Također su okrugli bez značajnijih promjena s godinama. Ove vrste madeža također mogu potamniti s godinama, ali to ne znači da su nužno opasni.

Atipični madeži

Za razliku od prirođenih i stečenih madeža, atipični madeži imaju veći rizik da postanu kancerogeni. Smatra se da jedna od 10 osoba ima barem jedan atipični madež. Za razliku od urođenih i stečenih madeža, atipični madeži su nešto veći i imaju granice nepravilnog oblika

 

Zašto se madeži uklanjanju?

Madeži su uobičajene kožne izrasline, smještene na licu i tijelu. Većina ljudi ima 10 do 40 madeža negdje na koži. Madeži se obično ne moraju uklanjati osim ako vam smetaju, ili zbog estetskih razloga.

Prilikom pregleda madeža, posebna pažnja se poklanja madežima koji se mijenjaju. Sve razlike u boji, veličini ili obliku madeža mogu biti znak upozorenja za zloćudnu promjenu kože.

Nikako ne pokušavajte samostalno odstraniti madež. Neprimjerena procedura može dovesti do infekcije i trajnog ožiljka. Odstranjenje madeža i kožnih tvorbi u domeni su specijalističkog medicinskog osoblja.

Nakon kliničkog pregleda i potom odstranjenja, u našoj ustanovi svaki se madež šalje na patohistološku analizu (PHD) što sa sigurnošću utvrđuje je li madež bio opasan ili bezopasan.

 

Sigurno uklanjanje madeža u Poliklinici Ribnjak

Jedino je kirurška metoda sigurna i učinkovita za uklanjanje madeža. Prije samog zahvata, naši kirurzi će aplicirati anestetik u područje oko madeža, a zatim ga odstraniti potpuno bezbolno.

Jesen i zima su najbolje vrijeme za uklanjanje potencijalno opasnih madeža. Visoke ljetne temperature nisu od pomoći pri uklanjanju madeža.

 

Uklanjanje madeža i ožiljci

Ovisno veličini madeža, javlja se i ožiljak nakon odstranjenja. Ožiljci se mogu liječiti kemijskim pilinzima, laserskim tretmanima i drugim metodama za smanjenje pigmentacije nakon što zacijele.

 

Pripazite na ove promjene na koži

 • novi, brzo rastući madeži
 • madeži koji naglo mijenjaju oblik ili veličinu
 • madeži koji jako svrbe
 • svaki madež koji sam krvari bez ozljede ili izgleda inficirano
 • ako imate više od 50 stečenih madeža, preporuča se pregled madeža

 

Asimetrija

 • Granica madeža: nepravilna i ponekad slabo definirana
 • Boja: može varirati kod istog madeža
 • Promjer: obično 6 mm ili veći
 • Mijenja se

 

Što očekivati na mjestu gdje je nekad bio madež?

Mjesečne samokontrole pomoći će vam primijetiti promjene zbog kojih valja posjetiti dermatologa.

 

Savjeti za zdravu kožu

Njega kože važna je za vaše opće zdravlje i vrijedi imati na umu da su madeži dio vaše kože. Osim redovitog čišćenja i hidratacije, kremu za sunčanje nosite uvijek kad se izlažete suncu. Nemojte preskakati madeže – potrebna im je zaštita faktora najmanje 30, kao i ostatku kože.

 

Zaključak

Ako imate madež koji se ne mijenja i ne smeta vam, najbolje je da ga ostavite na miru.

Ukoliko je indicirano odstranjenje tvorbe, uslijed promijene boje, veličine, ili oblika, potražite nas sa punim povjerenjem.

 

Vaša Poliklinika Ribnjak


osteoartritis-1200x800.jpg

Što je osteoartritis?

Osteoartritis  je kronično (dugotrajno) progresivno oštećenje zglobova.

Zglob je mjesto gdje se dvije kosti spajaju. Rubovi ovih kostiju prekriveni su zaštitnim tkivom zvanim hrskavica. Uz osteoartritis, zglobna hrskavica se oštećuje i slabi, sve meke strukture zgloba postaju slabije, uzrokujući cijeli niz promjena što stvara bol, ukočenost i druge simptome.

Osteoartritis se  javlja protekom vremena, u starijih osoba, iako se može pojaviti i nakon traumatskih zbivanja poput prijeloma, iščašenja i sl.

To je vodeći uzrok invaliditeta, osteoartritis  ima status prave „pošasti“, pogađa 10% svjetske populacije starije od 60 godina. Kako čovječanstvo stari, predviđa se da će degenerativne bolesti zglobova do 2050. pogađati barem 130 milijuna ljudi. .

Osteoartitis može imati primarni i sekundarni uzrok nastanka.

Primarni uzrok nije jasno vidljiv, artrotske promjene se razvijaju kod normalno opterećene zglobne hrskavice koja pokazuje „slabost“.

Sekundarni uzroci oštećenja zglobova uključuju stanja kao što su:

 • prijelomi
 • iščašeni zglobovi, malformacije
 • povećana tjelesna težina i sl

Određeni čimbenici rizika, poput obiteljske povijesti i spola, povećavaju rizik od osteoartritisa.

 

Osteoartritis i hrskavica

Zglobna hrskavica je čvrsta, gumenasta tvar koja je fleksibilna i mekša od kosti. Ona štiti završetke kostiju unutar zgloba i omogućuje im lakše kretanje u fiziološkom opsegu pokreta. Sastoji se većinom od vode, do 80%, te od kolagena i proteoglikana.

Oštećenje hrskavice dovodi do toga da koštane površine postaju hrapave. To može uzrokovati bol u zglobu i iritaciju u okolnim tkivima. Oštećena hrskavica se ne može sama popraviti. To je zato što hrskavica ne sadrži krvne žile.

Kad se hrskavica potpuno istroši, amortizacijski pufer koji pruža nestaje, što omogućuje kontakt „kosti na kost“ stvarajući intenzivnu bol i druge simptome povezane s osteoartritisom.

 

Simptomi osteoartritisa

Osteoartritis se može pojaviti u bilo kojem zglobu. Međutim, najčešće zahvaćena područja tijela uključuju

 • rame
 • šake
 • koljena
 • kukovi
 • kralježnica

Najčešći simptomi osteoartritisa su:

 • bol
 • oticanje zgloba
 • zadebljanja u području zgloba
 • ukočenost
 • zvučni fenomeni

 

Kako osteoartritis postaje sve napredniji, povezana bol postaje sve intenzivnija, prisutna je oteklina u zglobu i neposrednom području, kretanje je bolno i ograničeno. Prepoznavanje ranih simptoma osteoartritisa može vam pomoći pri liječenju.

 

Teški osteoartritis

Osteoartritis je progresivno stanje sa nekoliko faza. Na temelju RTG snimki može se govoriti o stupnjevima ove bolesti. Zadnja faza predstavlja ozbiljan osteoartritis koji , na sreću, nije prisutan kod svakoga. Stanje se često stabilizira puno prije nego se dosegne ova faza. Osobe s teškim osteoartritis imaju opsežan ili potpun gubitak hrskavice u jednom ili više zglobova. Često vidimo ozbiljne simptome kao što su:

Oteklina i upala. Količina sinovijalne tekućine unutar zgloba može se povećati uslijed cijelog niza destruktivnih promjena koje započinju oštećenjem hrskavice. Ova tekućina pomaže smanjiti trenje u zglobu tijekom kretanja no u većim količinama može uzrokovati oticanje zglobova. Ako postoje, dijelovi odlomljene hrskavice također se mogu slobodno kretati unutar sinovijalne tekućine, povećavajući bol i oticanje zgloba.

Povećana bol.  Bol tijekom aktivnosti, ali i u stanju mirovanja vodeći je simptom. Tijekom dana možete osjetiti povećanje razine boli koja može biti konstantno prisutna.

Smanjen opseg pokreta.  Nakon određenog vremena, nužno se smanjuje pokretljivost zgloba u svakodnevnim aktivnostima koje ste nekad radili s lakoćom.

Ostali simptomi. Kako se zglob nastavlja trošiti, javlja se  slabost mišića i tetiva, formiraju se kalcifikati i  na kraju su prisutne deformacije zglobova.

Oštećenja zglobova uzrokovana teškim osteoartritisom nisu reverzibilna, ali liječenje može pomoći u smanjenju simptoma.

 

Dijagnoza osteoartritisa

Osteoartritis je često sporo napredujuće stanje. Rani osteoartritis se dijagnosticira prilikom specijalističkog pregleda ali i dijagnostičkom obradom u vidu ultrazvuka, RTG ili MR snimki zgloba. Osim RTG-a, vaš liječnik može koristiti magnetsku rezonancu za dijagnosticiranje osteoartritisa. Ostali dijagnostički testovi uključuju analizu krvi kako bi se isključila druga stanja koja uzrokuju bolove u zglobovima. Analiza zglobne tekućine također se može koristiti za utvrđivanje uzroka upale.

 

Liječenje osteoartritisa

Liječenje osteoartritisa usredotočeno je na smanjenje boli i prevenciju napredovanja stanja.

Vrsta liječenja koja će vam najviše pomoći uvelike će biti određena ozbiljnošću vaših simptoma i njihovom lokacijom. Često će vam promjene načina života, poput redukcije pretjerane tjelesne težine i redovitog vježbanja, analgetici, biti dovoljni za olakšanje boli i povećanje pokretljivosti zgloba.

Fizikalna terapija i jačanje muskulature neizostavni su dio liječenja i prevencije osteoartritisa.

 

Lijekovi za osteoartritis

Lokalni analgetici. Lijekovi bez recepta dostupni su u obliku krema, gelova i flastera. Pomažu pri utrnuću zglobnog područja i mogu ublažiti bol, osobito kod blage boli kod artritisa.

Nesteroidni protuupalni lijekovi. Nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena smanjuju oticanje i bol.

Kortikosteroidi. Ovi lijekovi na recept dostupni su u oralnom obliku. Također se mogu dati injekcijom izravno u zglob što dovodi do olakšanja tegoba

Hijaluronska kiselina. Odličan pripravak koji štiti zglobnu hrskavicu, potiče regeneraciju i smanjuje bol efektom lubrifikacije ili „podmazivanja“.

 

NOVE METODE LIJEČENJA OSTEOARTRITISA

Tretman autolognom plazmom i matičnim stanicama

Već duži niz godina, specijalizirane zdravstvene ustanove, poput Poliklinike Ribnjak, koriste ortobiološke metode kao prirodni način liječenja ove sveprisutne bolesti.

Regenerativne metode liječenja u našoj ustanovi izuzetno su korisne kod liječenja osteoartritisa i ublažavanja simptoma. Obje metode su biološke (potpuno prirodne), dobivaju se iz vaše krvi ili masnog tkiva te se apliciraju izravno u bolno mjesto čime se pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva, smanjenju upalnih procesa i ublažavanja boli.

Saznajte više o ovim metodama ovdje:

Autologna plazma

Matične stanice

Hijaluronska kiselina

Za sva pitanja slobodno se obratite našem ortopedskom timu na [email protected] ili na 01/5510-832.

 


bol-u-ramenu-1200x1031.jpg

Pregled ramena

Rame je najpokretljiviji ljudski zglob, stoga je puno razloga koji mogu uzrokovati veliku bol i nelagodu u području ovog zgloba.

Zglob se sastoji od tri glavne kosti: nadlaktična kost, ključna kost i lopatica.  Postoje dva glavna zgloba. Akromioklavikularni zglob nalazi se između najvišeg dijela lopatice i ključne kosti. Glenohumeralni zglob čine gornji, loptasti dio nadlaktične kosti i vanjski rub lopatice. Ovaj zglob je poznat i kao rameni zglob.

Rameni zglob je najpomičniji zglob u tijelu. Pomiče ruku naprijed i natrag. Također omogućuje ruci da se kreće kružnim pokretima i da se pomiče prema gore i dalje od tijela.

Za pokretljivost ramena, uz cijeli niz ligamenata i mišića, zaslužna je i tzv. rotatorna manšeta koja se sastoji od četiri tetive. Tetive su tkiva koja povezuju mišiće s kostima. Bit će Vam bolno ili teško podići ruku iznad glave ako su tetive ili kosti oko rotatorne manšete oštećene ili natečene.

Rame možete ozlijediti obavljajući fizički rad, prilikom sportske aktivnosti ili bilo kojim drugim ponavljajućim pokretima. Određene bolesti i stanja  mogu izazvati bol u ramenu. To uključuje bolesti vratne kralježnice (vrata), nakupljanje kalcifikata, kao i bolesti unutrašnjih organa.

U jače izraženi slučajevima, bolove u ramenu možete liječiti konzervativno – injekcije, fizikalna terapija, lijekovi ili operativno.

Evo što trebate znati o bolovima u ramenu, uključujući uzroke, dijagnozu, liječenje i prevenciju.

Što uzrokuje bolove u ramenu?

Nekoliko čimbenika i stanja može pridonijeti bolovima u ramenu. Najčešći uzrok je tendinitis ili upala tetiva spomenute rotatorne manšete. Ovo je stanje koje karakteriziraju otečene tetive, što dovodi do bolova i ograničene pokretljivosti.

Tetive ramena mogu biti akutno ozljeđene, ili se radi o dugotrajnom preoterećenju istih. Ozljede tetiva ramena vodeći su uzrok bolova. Vrlo česti uzrok bolnog ramena je i pridružena pojava kalcifikata, što stvara jaku bol u ramenu, osobito tijekom noći.

Ponekad su bolovi u ramenu rezultat ozljede na drugom mjestu u vašem tijelu. To je poznato kao pojava prenesene boli.

Ostali uzroci bolova u ramenu uključuju:

 • Artritis ili starenje zgloba, što dovodi do pojave oštećenja zglobne hrskavice
 • Smrznuto rame“ specifično je stanje ukočenog zgloba
 • Traumatska stanja poput prijeloma ili iščašenog ramena
 • Bolovi podrijetla izvan samog ramena, poput vratne kralježnice

Kako se dijagnosticira uzrok boli u ramenu?

Prilikom pregleda u našoj ustanovi kreće se s Vašom povijesti bolesti i obavlja se prvi specijalistički pregled. Uz to, koristi se napredna dijagnostika u vidu ultrazvuka koji može dati vrlo precizan uvid u stanje zgloba.

Naš ortoped će napraviti procjenu opsega pokreta i stabilnosti zgloba. Pretrage poput RTG snimka ili magnetske rezonance (ako je imate), mogu dati detaljnu slike vašeg ramena kako bi pomogli u dijagnozi.

Pitanja tijekom dijagnostičkog postupka utvrđivanja razloga boli ramena mogu uključivati:

 • Je li bol počela iznenada? Ako da, što ste radili?
 • Prebacuje li se bol na druga područja vašeg tijela?
 • Možete li točno odrediti područje boli?
 • Boli li Vas više kad se pomičete na određene načine?
 • Je li to oštra bol ili tupa bol?
 • Boli li Vas noću?
 • Što ga pogoršava, a što ublažava bol?
 • Jeste li morali ograničiti svoje aktivnosti zbog bolova u ramenu?

Kada trebam potražiti liječničku pomoć radi boli u ramenu?

Trebali biste kontaktirati svog liječnika ako imate  nemogućnost pomicanja ramena,  vrućinu i osjetljivost oko zgloba ili imate bol koja traje i nakon nekoliko tjedana kućnog liječenja.

Koje su mogućnosti liječenja bolova u ramenu?

Liječenje će ovisiti o uzroku i ozbiljnosti bolova u ramenu. U velikoj većini slučajeva započinje se sa neoperativnim liječenjem, a potom ukoliko ima potrebe i operativnim metodama liječenja.

U početku liječenje uključuje nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) sa ili bez kortikosteroida. Kortikosteroidi su snažni protuupalni lijekovi koji se mogu uzimati oralno ili se mogu aplicirati izravno u zglob.

Liječenje biološkim metodama kao što su autologna kondicionirana plazma ili matične stanice može se preporučiti u slučajevima djelomičnog oštećenja tetivnog aparata ramena. Ovdje je ključno iskustvo vašeg ortopeda kako bi se omogućio kvalitetni oporavak bez operacije.

Operativni minimalno-invazivni zahvat artroskopije ramena može ukloniti mehaničke uzroke boli ramena. Kroz milimetarske rezove posebnim uređajima možemo pristupiti u zglob ramena i precizno ukloniti uzroke boli sa ubrzanim oporavkom.

Neki manji bolovi u ramenu mogu se liječiti kod kuće. Hlađenje ramena od 15 do 20 minuta tri ili četiri puta dnevno tijekom nekoliko dana može vam pomoći smanjiti bol. Koristite vrećicu s ledom ili zamotajte led ručnikom jer stavljanje leda izravno na kožu može prouzročiti ozebline i oštetiti kožu.

Odmorite rame nekoliko dana prije vraćanja normalnoj aktivnosti i izbjegavajte bilo kakve pokrete koji mogu uzrokovati bol. Ograničite opći rad ili aktivnosti.

Ostali kućni tretmani uključuju upotrebu analgetika koji pomažu u smanjenju boli i kod upale te imobilizaciju područja pomoću elastičnog zavoja za smanjenje oteklina.

Kako mogu spriječiti bolove u ramenu?

Jednostavne vježbe za ramena mogu pomoći u rastezanju i jačanju mišića i tetiva rotatorne manšete Naš fizioterapeut može Vam pokazati kako ih pravilno izvoditi. Dozirana fizikalna terapija uvijek je korisna, uz preventivno djelovanje, također ublažava bolove i povećava pokretljivost u ramenu.

Primjena autologne kondicionirane plazme, osim što djeluje analgetski, povećava pokretljivost i djeluje na regeneraciju tj. obnavljanje ozljeđene tetive ramena. Ispiranje ramenog zgloba opcija je konzervativnog liječenja za otpornije slučajeve.

Na kraju, operativno liječenje bolnog ramena rezervirano je za uporna bolna stanja sa smanjenom pokretljivošću. U našoj ustanovi, ovi zahvati izvode se kao jednodnevni, minimalno invazivni. To svakako omogućuje ubrzani oporavak sa ranom pokretljivošću.

Za sva ostala pitanja slobodno se obratite našem stručnom timu Poliklinike, ili se naručite na pregled na kontakt broj +385 1 5510 832 ili na [email protected]


kraljeznica-1200x801.jpg

Razumijevanje kralježnice i načina funkcije može vam pomoći da bolje razumijete probleme koji nastaju starenjem ili ozljedom kralježnice. Kralježnica je vrlo opterećena koštana struktura. Podupire glavu, ramena i gornji dio tijela. Omogućuje vam uspravno kretanje i daje vam fleksibilnost u savijanju i okretanju. Također štiti vašu leđnu moždinu.


17/lip/2021

Liječenje ozljeda mišića matičnim stanicama tema je nekoliko znanstvenih studija, evaluiranih u nastavku teksta. Ciljevi takvih studija su utvrđivanje kriterija za primjenu matičnih stanica (u kojim će se okolnostima takva terapija primjenjivati i kod kakvih ozljeda), određivanje optimalnog vremenskog perioda nakon nastanka ozljede u kojem će učinak matičnih stanica biti najjači, određivanje vremenskih intervala u kojima će se terapija primjenjivati (ukoliko se terapija primjenjuje u više navrata), vrsta matičnih stanica koje će se primjenjivati, utvrđivanje mehanizma njihova djelovanja na oštećeno tkivo te evaluacija učinka koje njihova primjena donosi.


bol-u-koljenu-1200x801.jpg

Koljenska bol često je stanje i najčešće povezano sa promjenama koljena uslijed svakodnevnih aktivnosti poput hodanja, sagibanja, stajanja i dizanja. Sportovi koji uključuju skakanje, doskok ili brzo okretanje također imaju veću vjerojatnost da će osjetiti bolove u koljenu uz smanjenu pokretljivost zgloba. No bez obzira je li bol u koljenu uzrokovana starenjem ili ozljedom, to može otežati normalno funkcioniranje i značajno narušiti kvalitetu života.


teniski-lakat-2-1200x1015.jpg

Teniski lakat (bočni epikondilitis) bolno je stanje koje se javlja kada su tetive u vašem laktu preopterećene, i to obično ponavljajućim pokretima zgloba i ruke. Unatoč imenu, sportaši nisu jedini  koji razvijaju teniski lakat. Zanimanja kod kojih jetakođer podložna ovom stanju uključuju vodoinstalatere, slikare, tesare i mesare. Bol kod teniskog lakta javlja se prvenstveno tamo gdje se tetive mišića podlaktice prihvaćaju na epikondil ili koštanu kvrgu lakta. Pokreti lakta postaju bolno ograničeni, kao i stisak šake.


poly-gel-2.jpg

Trenutno su najčešće metode koje se koriste za poticanje popravka tkiva u osnovi traumatične za zahvaćeno tkivo. Naprimjer, kirurški šavovi pomoću igle ili spajalica, hvataljki i vijaka nisu imali puno inovacija tijekom posljednjih desetljeća, pa je trauma izazvana djelovanjem gotovo ista kao i kada je metoda izumljena prije nekoliko desetljeća. Ovom metodom se želi potaknuti atraumatski popravak tkiva - iz temelja promijeniti postupak, odmaknuti ga od „mehaničkog“ i približiti ljudskoj biologiji dizajniranjem metoda rekonstrukcije koje podržavaju vlastite obrasce popravljanja tijela.


maticne-stanice-ortopedija-1200x1102.jpg

Samo neka tkiva i organi mogu se samostalno regenerirati nakon bolesti ili traume, a ta sposobnost regeneracije vremenom se smanjuje. Istraživanje ljudskih matičnih stanica istražuje terapijski regenerativni pristup liječenju različitih stanja. Mezenhimalne matične stanice (MSC) potječu od odraslih matičnih stanica; multipotentne su i djeluju protuupalno i imunomodulatorno. Imaju sposobnost diferencijacije u više tipova stanica, na primjer, endotelne stanice, osteoblasti, hondrociti, fibroblasti, tenociti, vaskularne glatke mišićne stanice i mišićne stanice sarkomera. Matične stanice se lako dobivaju i mogu se uzgajati i proširivati ​​in vitro; stoga predstavljaju obećavajući i ohrabrujući pristup liječenju u ortopedskoj kirurgiji.


acl-pogodnost-1200x1200.jpg

Tijekom mjeseca kolovoza iskoristite novu cijenu za operaciju rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta. Za bolju 2021. godinu, nova cijena operacije je 19000,00 kn! U cijenu je uključena postoperativna rehabilitacija u našem sportsko-rekreacijskom centru!

Operaciju obavlja naš ortopedski tim s prim. Milanom Miloševićem i prim. Andrejom Radićem koristeći najnoviju operativnu metodu rekonstrukcije.

Više informacija i rezervacije na 01/5510-832 ili na [email protected]

Operativni zahvat se može platiti tijekom kolovoza, a iskoristiti kasnije.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.