CINDERELLA SURGERY

Korekcija i skraćenje nožnih prstiju

Deformirani ili predugi nožni prsti

ŽELITE IMATI LIJEPA STOPALA? IMATE PREDUGAČAK PRST NA STOPALU?

Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova po izvođenju ovog zahvata na prstima stopala. Zahvaljujući svakodnevnom zajedničkom radu specijalista plastične kirurgije i ortopedije, možemo Vam ponuditi funkcijske, ali i estetske zahvate na stopalu.

Ovdje do punog izražaja dolazi iskustvo specijaliste ortopeda, s užim područjem djelovanja kirurgija stopala. Obzirom na složenost građe stopala, potreban je studiozan pristup koji ne dopušta odstupanja u tako malom operativnom području. Posebno se tu ističe kauzistika krivog palca stopala tj. hallux valgus deformacija, koja je relativno učestala. Najčešće se javlja u žena, u početku su prisutni bolovi stopala, a potom i deformacija palca koja predstavlja i estetski problem!

Pretjerana dužina drugog ili trećeg, a ponekad i četvrtog prsta osjetno narušava hod, kvalitetu života pa i estetiku, poglavito ženskog stopala. Veliki problem u takvim slučajevima predstavlja obuća, koja postaje premalena. Kao rezultat konflikta između obuće i prsta, javlja se bol, otok, crvenilo prsta sa čestim formiranjem bolnih natisaka s gornje strane prsta. Ukoliko se takvo stanje ne korigira, može doći do stvaranja fiksne deformacije prsta.


Rezultati zahvata

O zahvatu

Razlozi pretjerane dužine prstiju stopala mogu biti stvarna dužina prsta u odnosu na ostale ili se može raditi o devijaciji palca (hallux valgus, čukalj), što potom daje sliku pretjerane dužine II prsta. Kod takvih promijenjenih biomehaničkih odnosa dolazi do mišićne neravnoteže, koja je pak uzrok nastanka „skvrčenih“ prstiju te tzv. čekičastih deformacija. Ovakavu delikatnu operaciju korekcije izvodi specijalist ortopedije s okom za detalje i izraženim smislom za estetiku.

Može se reći da ovdje postoje dvije vrste zahvata:

  • artroplastika, kada se u razini malog zgloba izvodi resekcija,
  • fuzija ili spajanje dva kraja slobodnih koščica (interphalangealna artrodeza).

Također, ponekad je potrebno izvesti i zahvat na mekim tkivima (tetivama, ligamentima) prsta.

Skraćenje prsta najčešće uključuje resekciju kosti te postavljanje privremene fiksacije u vidu tanke žičice koja se odstranjuje za 3 tjedna. Za cijelo vrijeme zahvata bolova nema, zbog pažljivo dozirane anestezije te poštedne kirurške tehnike.

Tijek zahvata

Zahvat „skraćenja“ prstiju stopala izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji, mada ga je moguće izvesti u tzv. „bloku“ ili regionalnoj anesteziji te, iznimno, u općoj anesteziji. Poželjno je imati laboratorijski nalaz krvne analize, ne stariji od par mjeseci. Iznimno je bitno u razgovoru sa vašim operaterom, istaknuti ukoliko ste alergični na lokalni anestetik.

Oporavak

Oporavak nakon skraćenja prsta je brz i traje nekoliko tjedana.

Za cijelo to vrijeme moguć je normalan hod uz upute. Obzirom da mali dio žičice prominira, odnosno viri iz vrška prsta, pokriven kapicom, potrebna je ipak nešto veća obuća tijekom razdoblja oporavka. Time se izbjegava eventualni konflikt cipele i vrška prstiju. Potrebno je izbjegavati opterećenja vrhova prstiju, poput podizanja na prste, trčanja, skakanja i sl. Nakon 3 do 4 tjedna odstranjuje se žičica, što je potpuno bezbolno. Potom slijedi slobodan režim kretanja, no preporučuje se još kraće vrijeme pripaziti na veća opterećenja prednjeg dijela stopala.

Mjere opreza

Kada se zahvat na prstima stopala izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata ne trebaju se očekivati.

Ipak, tijekom i nakon zahvata, moguća je pojava krvarenja te nastanka hematoma koji otežava cijeljenje u području reza. Uobičajena pojava u tjednima nakon zahvata je otečenost prsta s manjim bolovima u operiranom području.

Nakon nekoliko tjedana, otečenost prsta se smanjuje i on poprima svoj novi oblik.

Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite.

FILERI ZA STOPALA

Jeste li znali da većina žena već nakon sat vremena provedenih u visokim petama počinje osjećati bolove?

Drage naše, za sve žene sa bolnim stopalima, donosimo vam novi tretman sa odličnim krajnjim rezultatom. Bolovi uslijed nošenja vaše omiljene obuće, visokih peta raznih oblika i veličina SADA SU PROŠLOST.

Stopalo je jedinstven organ tijela sastavljen od velikog broja koštano-zglobnog ali i mekog tkiva. Iako je njegova složena pokretljivost zadivljujuća, vrlo su često bolovi, grčevi, natisci, deformacije prstiju i sl. posljedica nošenja uske obuće. Iako je lijepa cipela vjerojatno najvažniji odjevni predmet žene, taj izbor u ime mode može imati dalekosežne posljedice ne samo na stopalo, već i na potkoljenicu te kralježnicu. Ta visoka cijena za ljepotu stopala dugoročno dovodi do kroničnih promjena, često prisutnih natisaka, oteklina i deformacija prstiju stopala.

Postoje razni „trikovi“ kojima se žene služe kako bi smanjile tegobe stopala, no, vlasnice omiljenog para svojih cipela znaju da je to kratkotrajna i ograničena pomoć. Iako je danas više nego ikad raširena primjena hijaluronske kiseline i botoxa u estetskoj medicini, navedeni tretman pokazao se i ovdje kao – odličan izbor.

HIJALURONSKA KISELINA

Potpuno prirodni sastojak naše kože i zglobova. S godinama smanjuje se njena koncentracija, pa pribjegavamo nadopunama sa preparatima hijaluronske kiseline.

Posjeduje tzv. hidrofilne osobine, privlači molekule vode što rezultira povećanjem volumena tkiva, u ovom slučaju u području stopala. Već sa jednom primjenom, moguće je „nadoknaditi“ stanjene masne jastučiće tabana, zategnuti kožu i vratiti mladolik izgled stopala! Učinak je momentalno vidljiv.

Visokokvalitetni preparati hijaluronske kiseline omogućuju u periodu nakon davanja smanjenje bolova stopala, što vam omogućuje bezbolno nošenje vaše omiljene obuće.

BOTOX

Botox je prirodni pročišćeni protein koji privremeno „blokira“ prijenos impulsa prema mišićima. Koristi se u mnogim granama medicine, ne samo kod estetskih zahvata. Stručno apliciran u područje tabanske strane, sa nekoliko minimalnih uboda, kroz nekoliko dana dovodi do drastičnog smanjenja bolova. Jednako tako, botoxom se može „zategnuti“ i koža cijelog stopala.

Tretman je siguran i bezbolan, a sam postupak traje 15 do 20-tak minuta.

Ovaj tretman sada je dostupan svakome.

Navodimo krajnje zanimljiv podatak, žene u dobi 18 do 60 godina odlučuju se za ovaj način pomoći svakodnevno, toliko da je u specijaliziranim centrima naručivanje za isti premašilo ono za korekciju usnica hijaluronskom kiselinom.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.