ESTETIKA UŠKI

Korekcija odstojećih ušiju

Uška ima, osim funkcije „antene“ koja skuplja zvučne valove i provodi ih prema zvukovodu, i estetsku ulogu.

Deformacije uške mogu se pojaviti u različitim oblicima, ali najčešće kao odstojeća uška, odnosno uška s nepravilnim položajem otklona od glave, a ova deformacija je poznatija je pod nazivom „klempave uši“.

U podlozi bolesti je prevelik kut između središnjeg dijela uške (conche) i koštane podloge na kojoj uška leži (mastoida), ili se radi o nedovoljno presavijenom središnjem dijelu ušne školjke (antihelix). Ove promjene su uočljive i nakon rođenja, ali u prvim godinama života poprime konačan oblik sazrijevanjem i otvrdnućem hrskavice.

Rezultati korekcije uški

Deformacija se može pojaviti na jednom ili oba uha, podjednako na oba spola, a neke studije pokazuju i nasljedni karakter ove bolesti, a ista se može tretirati u bilo kojoj životnoj dobi – bilo djetinjstvo, bilo odrasla dob.

Upravo radi svoje estetske uloge u cjelokupnom izgledu glave i lica, „klempave uši“ mogu biti razlog djetetove nesigurnosti, a u konačnici i kompleksa manje vrijednosti, zbog podrugljivog karaktera djece u okruženju malog bolesnika.

Zapravo je to i najveći motiv, kako djeci, tako i roditeljima, da se odluče za otoplastiku, jer kod „klempavih ušiju“ nema funkcionalnih smetnji u provođenju zvučnog signala. Prednost izvođenja ovog zahvata u djetinjstvu (najbolje posljednjim vrtićkim godinama), oko 6. godine uška normalne veličine pa nema bojazni za neproporcionalan rast okolnog tkiva u odnosu na ušku.

Važno je za napomenuti kako operacija ne bi trebala biti izvođena samo radi želje roditelja već treba i malom pacijentu dopustiti da sudjeluje i bude u potpunosti informiran o samom postupku.

O zahvatu

Kirurški zahvat je u biti siguran i uspješan. Najčešće se izvodi u općoj anesteziji, dok se kod odraslih može izvoditi u lokalnoj anesteziji, a traje između 60 i 90 minuta.

Rez se nalazi iza uha pa je praktički nevidljiv postoperativni ožiljak.

Nakon završenog zahvata glava se umota u mekani zavoj kako bi se zaštitile uši i u tom položaju potaknuo proces cijeljenja. Konci se odstranjuju nakon tjedan dana , te je tada moguće oprati kosu i područje glave oko uške. Kako ne bismo imali ponovno savijanje uški prema naprijed, potrebno je nositi traku na glavi tijekom noći.

Oporavak

Uši mogu biti manje bolne i utrnule nekoliko dana nakon zahvata i možda ćete morati piti lijekove protiv bolova. Može doći do razvoja modrica i naticanja koje će se povući nakon tjedan dana. Budući da se operacija provodi iza uha, ostati će maleni ožiljak skriven u blizini preklopa između uha i strane glave. Odraslima se preporučuje da uzmu slobodan tjedan na poslu za inicijalno zacjeljivanje i oporavak. Djeca bi trebala izbjegavati kontaktne sportove i igranje otprilike tri tjedna.

Na kraju, bitno je za reći kako je ovo vrlo jednostavan zahvat koji uvelike pridonosi kako estetskoj, tako i psihosocijalnoj komponenti čovjekova života. Kao i kod drugih zahvata, moguće su i komplikacije, kao što su hematom, infekcije i razvijanje većih ožiljaka kod osoba s genetskom predispozicijom, ali su iznimno rijetke kod ove vrste kirurških zahvata.

Naš stručan tim sastoji se od specijalista plastične kirurgije, posebno educiranih za zahvate u djece, sa golemim kliničkim iskustvom.

Obratite se sa punim povjerenjem.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.