ORTOPEDSKO LIJEČENJE

Ortobiološke injekcije za vaše zglobove i tetive

Primjena injekcija u liječenju bolnih zglobova. mišića i ligamenata predstavlja efikasan način ortopedskog liječenja. Davanje preparata u određeno bolno mjesto napredan je oblik liječenja u našoj ustanovi.

VRSTE INJEKCIJA

Postoji nekoliko vrsta injekcija koje se koriste u liječenju:

 • AUTOLOGNA PLAZMA – PRP
 • HIJALURONSKA KISELINA
 • MATIČNE STANICE
 • KORTKOSTEROIDI

DIJAGNOSTIKA

Osnovni preduvjet za davanje navedenoga je dobro poznavanje anatomije kao i iskustvo pri radu sa ultrazvukom.

U Poliklinici Ribnjak, ortopedski tim svakodnevno izvodi aplikacije pod kontrolom ultrazvuka. Ortopedski ultrazvuk dinamička je pretraga i daje informacije o tkivu za vrijeme pokreta, što  predstavlja prednost u liječenju. Pretraga je neinvazivna, bezbolna i izvodi se u ambulantnom okruženju.

UZV omogućuje odličan prikaz mišićno-tetivnih i ligamentarnih struktura, kao i zglobnih promjena, te sukladno tome aplikaciju injektibilnih lijekova u:

 • zglob,
 • periartikularno okolno tkivo,
 • mišić,
 • tetivu,
 • ligament

Osim smanjenja bolova, time se postiže smanjenje otekline kao i bolja pokretljivost samog zgloba, mišića ili tetive.


Jedina ortopedska poliklinika u Hrvatskoj sa “najdoktor” priznanjem 7 godina zaredom!


REGIJE PRIMJENE

Aplikacija autologne plazme i matičnih stanica rezultira regenerativnim procesima tkiva, u kojem opsegu, ovisi o mnogo faktora i ispravnoj indikaciji za ovu vrstu liječenja.

Oporavak nakon davanja lijeka ovim putem, znatno je brži i omogućuje rani povratak svakodnevnim aktivnostima.

U Poliklinici Ribnjak koristimo nekoliko vrsta injektibilnih tretmana u liječenju bolova i ozljeda zgloba:

 • Ramena
 • Lakta
 • Šake
 • Kuka
 • Koljena
 • Gležnja

Kao i kod:

 • ozljeda tetiva, mišića i ligamenata – istegnuća,
 • bolna stanja,
 • sindromi prenaprezanja,
 • rupture

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina vrsta je viskoznog mukopolisaharida koja se prirodno već nalazi u ljudskom tijelu. Nalazimo je u hondrocitima (hrskavičnim stanicama) te sinovijalnoj tekućini (tekućina koja se nalazi unutar zgloba).

Može se primijeniti kod prisutnih promjena zglobova kao i kod tetivnih oštećenja.

Artrotske promjene u zglobu očituju se i kroz oštećenje i uništenje hrskavice koja prekriva zglobna tijela, suženje zglobne pukotine (prostor između zglobnih tijela), cistične promjene na kosti neposredno uz hrskavicu, uz otvrdnjavanje okolnog dijela kosti (subhondralna sklerozacija) te nastanak koštanih trnova (osteofita), koji dodatno smanjuju opseg pokreta u zglobu.

Uloga hijaluronske kiseline ogleda se u lubrifikaciji – „podmazivanju“ mekotkivnih i koštanih struktura te momentalnom smanjenu bolova i napetosti.

Hijaluronska kiselina aplicirana direktno u zglob ramena, šake, kuka, koljena, gležnja, omogućit će poboljšanje funkcije sinovijalne tekućine i pravilnu prehranu preostalih hrskavičnih stanica. Davanje ove injekcije je uglavnom jednokratno, sa momentalnim poboljšanjem. Kada su u pitanju bolne i oštećene tetive, davanje hijaluronske kiseline pod kontrolom ultrazvuka, osigurava neophodnu preciznost u liječenju. Uklanjanjem uzroka stalne mikrotraume, efektivno se povećava stupanj funkcije mekih tkiva i postiže poboljšanje.

Davanje se izvodi ambulantno, isključivo od strane verziranog specijalista ortopedije. U Poliklinici koristimo isključivo visokokvalitetnu hijaluronsku kiselinu. Trajanje ovog preparata iznosi 6-12 mjeseci, ovisno o lokalnom nalazu.


KORTIKOSTEROIDI

Metoda koja se također pokazala iznimno uspješnom u olakšavanju bolova i oteklina uzrokovanih artrotskim promjenama ili stanjima i ozljedama mekih tkiva, je primjena tzv. “blokade”. Blokada je injekcija koja se sastoji od dvije komponente:

 • Kratkodjelujuća komponenta u vidu Lidokaina, koji ima anestetičko djelovanje
 • Dugodjelujuća komponenta u vidu kortikosteroida, koji ima protuupalno djelovanje

Dugodjelujućoj komponenti (kortikosteroidu) treba nekoliko dana da bi ostvario svoje djelovanje (djeluje direktno na broj upalnih stanica koje su razlogom bolova i degeneracije u ramenom zglobu). Iz tog razloga u injekciju je uključen anestetik, koji će anulirati bolove do početka djelovanja kortikosteroida.

Konačni rezultat je dugoročno manja razina bolova, otoka i povećanje pokretljivosti.

Davanje kortikosteroida može se ponoviti do tri aplikacije sa razmakom, nakon čega se prestaje sa aplikacijom. Naravno, uvijek treba poštivati mjere opreza kao i kod davanja ostalih preparata.U slučaju postojanja preosjetljivosti na lijek, isti treba izbjegavati.

Osoblje Poliklinike detaljno će vas informirati o učincima svakog tretmana kao i o mogućim posljedicama davanja istoga.

Uz potrebno znanje i iskustvo vašeg ortopeda, nužno je potrebno paziti na sigurnost klijenata te postupiti po svim pravilima liječničke struke.


AUTOLOGNA PLAZMA – PRP

Autologna plazma je biološka metoda liječenja koja se koristi u nekoliko grana medicine. U ortopediji se koristi za ozljede mišićno-tetivnog sustava, ali i za liječenje bolnih zglobova.

Potpuno je prirodan pripravak Vaše vlastite krvi koja se, nakon vađenja na klasičan način (iz neke od vena na unutarnjoj strani Vašeg lakta), pažljivo postavlja u specifično za tu namjenu dizajnirani uređaj te se zatim centrifugira. Svrha centrifugiranja, koje se provodi u posebnim ampulama, jest izdvojiti krvnu plazmu i krvne pločice (trombocite) iz krvi.

Osim oslobađanja tzv. faktora rasta, trombociti izlučuju i cijeli niz molekula potrebnih za regeneraciju tkiva. Njihova se uloga ogleda u pozitivnom učinku na procese stvaranja vaskularnih struktura, tzv. angiogeneze, kao i proliferacije nediferenciranih matičnih stanica!

Nakon davanja, brzo je primjetno smanjenje bolova i povećanje pokretljivosti što ovaj tretman čini „zlatnim standardom“ naprednog ortopedskog liječenja.

Regeneracija mekih tkiva nakon davanja autologne plazme prisutna je kod pacijenata sa oštećenjem tetiva Tkivo tetiva ima ograničenu sposobnost zacjeljivanja i predstavlja slabu točku zbog – smanjenje krvne opskrbe. Primjena autologne kondicionirane plazme, dodatno i snažno potiče vaskularizaciju tetivnog tkiva.

Nadalje, PRP može efikasno spriječiti razvitak većih tetivnih oštećenja ali također I smanjiti mogućnost pojave PONOVNIH OZLJEDA.

Role of platelet rich plasma in rotator cuff tendinopathy- clinical application and review of literature. Phadke A, Singh B, Bakti N. J Clin Orthop Trauma. 2019;10:244–247

Davanje autologne plazme pod kontrolom ultrazvuka osigurava preciznost i bolji konačni rezultat liječenja. Zahvaljujući velikom iskustvu našeg tima ova metoda liječenja u Poliklinici potpuno je individualizirana.

Aplikacija se izvodi ambulantno i ne zahtijeva mirovanje po završetku davanja. Treba napomenuti da se danas PRP rutinski koristi kod davanja matičnih stanica ali i hijaluronske kiseline, kao kompatibilnih metoda ortobiološkog liječenja.


MATIČNE STANICE

Matične stanice imaju sposobnost migracije u upaljena i ozlijeđena tkiva u organizmu. Osim njihove jedinstvene sposobnosti diferencijacije u različite tipove stanica, utvrđeno je da mezenhimalne matične stanice luče razne citokine, pokazujući protuupalno djelovanje i stvarajući anaboličko mikrookruženje. Potom slijedi proces stvaranja masnog, hrskavičnog i tetivnog tkiva.

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike:

 1. plastičnost, 
 2. diferencijaciju i 
 3. izražavanje specifičnih markera.

REGENERACIJA ZGLOBNE HRSKAVICE

Zglobna hrskavica centralno je mjesto mnogobrojnih regeneracijskih istraživanja i liječenja u ortopediji. Ozljede pak hrskavice obično su uzrokovane traumom, kroničnim preopterećenjem a zbog slabe prokrvljenosti i niskih metaboličkih aktivnosti hondrocita, hrskavica se ne obnavlja nakon ozljede

Najčešće se mezenhimalne matične stanice dobivaju iz masnog tkiva na području trbuha, koje sadrži najveću količinu istih, a sam proces odvija se u lokalnoj anesteziji. U Poliklinici Ribnjak kao standard liječenja koristimo paralelnu primjenu autologne kondicionirane plazme i mezenhimalnih matičnih stanica što rezultira boljim kliničkim nalazom.

Nakon postupka pripreme matičnih stanica, iste je potrebno precizno aplicirati u područje oštećenog zgloba ili tetive, pod kontrolom ultrazvuka.

Više o matičnim stanicama u ortopediji, njihovoj primjeni i recentnim stručnim radovima pročitajte ovdje.REZULTATI KOJI GOVORE VIŠE NEGO RIJEČI

Poliklinika u brojevima

Višegodišnje iskustvo i predanost ljudskom zdravlju temelj su naše poliklinike012345678900123456789001234567890%

Briga za klijente

Vaše zdravlje nam je na prvom mjestu0123456789001234567890.012345678900123456789001234567890+

Uspješnih liječenja

Broj izliječenih ortopedskih pacijenata raste iz godine u godinu, na naše veliko zadovoljstvo01234567890

Godina najdoktori

Prema izboru hrvatskih pacijenata, već 6 godina zaredom osvajamo nagradu0123456789001234567890+

Godina iskustva

S Vama kroz desetljeća unaprjeđujemo znanja i iskustva naših stručnjaka te uvodimo inovativne metode
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.