NAJNOVIJE METODE ORTOPEDSKOG LIJEČENJA

ORTOPEDIJA

Vrhunska ortopedska usluga i najdoktori ortopedije
Što Vam možemo ponuditi?

Vrhunska ortopedija

Inovativne regenerativne metode, ortopedske jednodnevne operacije, savjetovanje i dijagnostika.


Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 7 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!MANJI ZAHVATI


 • Odstranjenje uraslog nokta
 • Odstranjenje natisaka i kurjeg oka
 • Odstranjenje manjih tvorbi u lokalnoj anesteziji

REZULTATI KOJI GOVORE VIŠE NEGO RIJEČI

Poliklinika u brojevima

Višegodišnje iskustvo i predanost ljudskom zdravlju temelj su naše poliklinike012345678900123456789001234567890%

Briga za klijente

Vaše zdravlje nam je na prvom mjestu0123456789001234567890.012345678900123456789001234567890+

Uspješnih liječenja

Broj izliječenih ortopedskih pacijenata raste iz godine u godinu, na naše veliko zadovoljstvo01234567890

Godina najdoktori

Prema izboru hrvatskih pacijenata, već 7 godina zaredom osvajamo nagradu0123456789001234567890

Godina iskustva

S Vama kroz desetljeća unaprjeđujemo znanja i iskustva naših stručnjaka te uvodimo inovativne metode

ORTOPEDIJA

Ortopedska kirurgija ili ortopedija grana je kirurgije koja se bavi poremećajima i stanjima koja uključuju mišićno-koštani sustav. Ortopedski kirurzi koriste kirurška i nekirurška sredstva za liječenje mišićno-koštanih trauma, bolesti kralježnice, sportskih ozljeda, degenerativnih bolesti, infekcija, tumora i urođenih poremećaja.

Nikola Andry skovao je riječ na francuskom kao orthopédie, što proizlazi iz starogrčkog izraza ὀρθός Orthos ( „točno”, „ravno”) i παιδίον paidion ( „dijete”), a objavio je Orthopedie (prevedeno kao Ortopedija: umjetnost ispravljanja i prevencije deformiteta u djece, 1741. Kao što i samo ime govori, disciplina je u početku bila razvijena s pažnjom na djecu, ali ispravljanje deformacija kralježnice i kostiju u svim fazama života na kraju je postalo kamen temeljac ortopedske prakse.

Mnoga dostignuća u ortopedskoj kirurgiji rezultat su iskustva tijekom rata. Na ratištima srednjeg vijeka ozlijeđeni su liječeni zavojima namočenima u konjsku krv, koja se sušila stvarajući krutu, ali nehigijensku udlagu.

Jean-André Venel osnovao je prvi ortopedski institut 1780. godine, koji je bio prva bolnica posvećena liječenju dječjih deformacija kostura. Razvio je palicu za stopalo za djecu rođenu s deformacijama stopala i razne metode za liječenje zakrivljenosti kralježnice.

Napredak postignut u kirurškoj tehnici tijekom 18. stoljeća, poput istraživanja Johna Huntera o zacjeljivanju tetiva i rada Percivala Pott-a na deformaciji kralježnice, stalno je povećavao raspon novih metoda dostupnih za učinkovito liječenje. Antonius Mathijsen nizozemski vojni kirurg, izumio je gipsanu udlagu 1851. Međutim, do 1890-ih, ortopedija je još uvijek bila studija ograničena na korekciju deformacija kod djece. Jedan od prvih razvijenih kirurških zahvata bila je perkutana tenotomija. To je uključivalo rezanje tetive, izvorno Ahilove tetive, kako bi se pomoglo u liječenju deformacija uz učvršćivanje i vježbe. Kasnih 1800-ih i prvih desetljeća 1900-ih pojavila se značajna kontroverza oko toga treba li ortopedija uopće obuhvaćati kirurške zahvate.

Novije doba

Hugh Owen Thomas je pionir moderne ortopedske kirurgije.

Primjeri ljudi koji su pomogli razvoju moderne ortopedske kirurgije bili su Hugh Owen Thomas, kirurg iz Walesa i njegov nećak Robert Jones. Thomas se u mladosti interesirao za ortopediju i ispravljanje kostiju, a nakon uspostavljanja vlastite prakse nastavio je proširivati područje na opće liječenje prijeloma i drugih problema mišićno-koštanog sustava. Zagovarao je prisilni odmor kao najbolji lijek za prijelome i tuberkulozu, i stvorio takozvanu “Thomasovu udlagu” kako bi stabilizirao frakturu bedrene kosti i spriječio infekciju. Također je odgovoran za brojne druge medicinske inovacije koje sve nose njegovo ime: Thomasov ovratnik za liječenje tuberkuloze vratne kralježnice, Thomasov manevar za ortopedski pregled prijeloma zgloba kuka, Thomasov test za metodu otkrivanja deformacije kuka pacijent koji leži ravno u krevetu i Thomasov ključ.

Korištenje intramedularnih šipki za liječenje prijeloma bedrene kosti i potkoljenice osmislio je Gerhard Küntscher iz Njemačke. To je činilo veliku razliku u brzini oporavka ozlijeđenih njemačkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata i dovelo do šireg usvajanja intramedularne fiksacije prijeloma u ostatku svijeta. Razvlačenje je bila standardna metoda liječenja prijeloma bedrene kosti sve do kasnih 1970-ih, kada je skupina Medicinskog centra Harborview u Seattlu popularizirala intramedularnu fiksaciju bez otvaranja prijeloma.

Vanjsku fiksaciju prijeloma usavršili su američki kirurzi tijekom Vijetnamskog rata, ali glavni doprinos dao je Gavril Abramovič Ilizarov u SSSR-u . Poslat je, bez puno ortopedske obuke, da čuva ozlijeđene ruske vojnike u Sibiru pedesetih godina. Bez opreme, suočio se s osakaćujućim uvjetima nezaraslih, zaraženih i neusklađenih prijeloma. Uz pomoć lokalne biciklističke trgovine, osmislio je prstenaste vanjske učvršćivače napete poput žbica bicikla. Pomoću ove opreme postigao je zacjeljivanje, prestrojavanje i produljenje . „Ilizarov aparat“ i danas se koristi kao jedna od metoda distrakcijske osteogeneze.


Moderna ortopedija

Moderna ortopedska kirurgija i istraživanje mišićno-koštanog sustava pokušali su učiniti operaciju manje invazivnom te implantirane komponente učiniti boljima i trajnijima.

Artroskopija u ortopediji

Korištenje artroskopskih tehnika posebno je važno za ozlijeđene pacijente. Artroskopiju je početkom pedesetih godina započeo dr. Masaki Watanabe iz Japana kako bi izveo minimalno invazivnu operaciju hrskavice i rekonstrukciju oštećenih ligamenta. Artroskopija omogućuje pacijentima da se oporave od operacije za nekoliko dana, a ne tjedana ili mjeseci potrebnih za uobičajenu, “otvorenu” operaciju; to je vrlo popularna tehnika. Artroskopija koljena jedna je od najčešćih operacija koju danas rade ortopedi, a često se kombinira s meniscektomijom ili hondroplastikom.


Artroplastika

Artroplastika je ortopedska operacija gdje se zglobna površina mišićno-koštanog zgloba zamjenjuje umjetnim materijalom. To je izborni postupak koji se radi za ublažavanje boli i vraćanje funkcije zgloba nakon oštećenja artritisom, ili nekom drugom vrstom traume. Kao i standardna operacija totalne zamjene koljena, popularna je alternativa i parcijalna ili djelomična zamjena zgloba, kod koje se zamjenjuje samo jedna površina artritičnog koljena koja nosi težinu.

Posljednjih godina sve se češće koristi tzv. „resurfacing“  zamjena zgloba kuka. Ova vrsta operacije odgađa potrebu za tradicionalnijim i manje štedljivim koštanim nadomještanjem kuka, ali nosi značajne rizike ranog neuspjeha zbog prijeloma i odumiranja kostiju.


Ortopedski stručnjaci

Ortopedska subspecijalizacija može uključivati sljedeća područja:

 • Šaka
 • Rame i lakat
 • Totalna rekonstrukcija zgloba (artroplastika)
 • Dječja ortopedija
 • Stopalo i gležanj
 • Kralježnica
 • Ortopedska traumatologija

Uloga ortopeda

Ortopedi koriste kirurške i rehabilitacijske metode zdravstvene zaštite koji se odnose na mišićno-koštani sustav. Ortopedi liječe širok broj bolesti i stanja, uključujući prijelome i iščašenja, puknuće ligamenata, uganuća i istegnuća ozljeda tetiva i mišića, išijas, bolove u križima, skoliozu, čukljeve i čekićaste prste, artritis i osteoporozu, tumore kostiju, mišićnu distrofija i cerebralnu paralizu, abnormalnosti dlana i nejednake duljine nogu.

Općenito, ortopedi su vješti u:

 • Dijagnozi vaše ozljede ili poremećaja
 • Liječenje kirurškim zahvatom ili drugim planovima liječenja
 • Rehabilitaciji i vraćanju funkcije
 • Prevenciji

Ortoped također usko surađuje s drugim zdravstvenim radnicima i često služi kao savjetnik drugim liječnicima.

Neki od najčešćih postupaka koje izvode ortopedi su:

 • Artroskopija koljena i meniscektomija
 • Artroskopija i dekompresija ramena
 • Oslobađanje karpalnog kanala
 • Artroskopija i hondroplastika koljena
 • Artroskopija koljena i rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta
 • Zamjena zgloba koljena
 • Sanacija prijeloma vrata bedrene kosti
 • Sanacija trohanteričnog prijeloma
 • Zamjena zgloba kuka
 • Artroskopija ramena i zahvat tetive rotatorne manšete
 • Prijelom radijusa (kosti) / ulne
 • Operacija intervertebralnog diska na donjem dijelu kraljenžnice
 • Operacija tetiva prstiju
 • Sanacija prijeloma gležnja (fibula)
 • Sanacija prijeloma bedrene kosti


Činjenice o ortopediji

Ozljede mišićno-koštanog sustava (kosti, zglobovi, mišići, ligamenti, tetive) ili stanja poput artritisa, osteoporoze zauzimaju prvo mjesto u posjetima liječničkim ordinacijama.

Broj osoba koje pretrpe mišićno-koštane ozljede godišnje iznosi 28,6 milijuna – što čini više od polovice svih ozljeda u jednoj godini.

Mišićno-koštani poremećaji i ozljede čine 137,6 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama i bolničkim ambulantnim i hitnim odjelima svake godine.

Liječnici svake godine naprave približno 7,5 milijuna koštano-mišićnih zahvata.

Artritis je vodeće kronično stanje našeg tijela.

Ozljede leđa ili kralježnice najrasprostranjenija su mišićno-koštana oštećenja.

Uganuća ili iščašenja i prijelomi čine gotovo polovicu svih mišićno-koštanih ozljeda.

Više od 15,3 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama bilo je zbog problema s leđima 1999. godine.

Više od 10,1 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama bilo je zbog problema s koljenom 1999. Koljeno je anatomsko mjesto koje su ortopedski kirurzi najčešće obrađivali.

Više od 5,9 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama bilo je zbog problema s ramenima 1999. godine.

Više od 5,3 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama bilo je zbog problema sa stopalima i gležnjem 1999. godine.

Više od 2,4 milijuna posjeta liječnicima u ordinacijskoj praksi 1999. godine zbog sindroma karpalnog kanala. Od tih posjeta, više od milijun je obavljeno kod ortopedskih kirurga.

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.