ORTOPEDIJA

Artroskopija gležnja

Naš ortopedski tim predvođen dr. Milanom Miloševićem uspješno izvodi zahvat artroskopije gležnja dugi niz godina
ARTROSKOPIJA GLEŽNJA

Što je artroskopija gležnja?

Jesam li kandidat za ovu vrstu liječenja?


Artroskopija gležnja, odnosno artroskopija kao takva, vrsta je kirurškog zahvata koja je doživjela veliki procvat u posljednjih nekoliko desetljeća. Moderna medicina preferira minimalno invazivan pristup uz što manju traumu po pacijenta, a artroskopija omogućuje upravo to – maksimalan učinak uz minimalnu štetu.

Riječ je o tzv. „jednodnevnoj kirurgiji“, pri čemu pacijent samo nekoliko sati nakon provedenog kirurškog zahvata biva otpušten na kućno liječenje. Ujedno, potencijalne komplikacije ovakvog tipa liječenja malobrojne su i iznimno se rijetko događaju, a sam postoperativni oporavak značajno je skraćen, što ovaj tip liječenja čini osobito omiljenim među mladim ljudima i sportašima. Radi se ne samo o kirurgiji budućnosti, već i, sudeći prema broju izvedenih zahvata i stalnom usavršavanju različitih tehnika izvođenja, o njenoj sadašnjosti. Medicina s ponosom može utvrditi – budućnost je pred vratima!

Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 7 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Anatomija gležnja


Kada se u kolokvijalnom govoru referiramo na gležanj, govorimo o zglobu koji povezuje potkoljeničnu regiju i regiju stopala te jednom od ključnih dijelova sustava za pokretanje. Sam zglob zapravo se sastoji od tri različita manja zgloba, čije se osnovne funkcije i opseg pokreta nadovezuju jedan na drugoga, omogućujući pravilno funkcioniranje zgloba gležnja u cjelini. Manji zglobovi koji tvore gležanj su:

  • Talokruralni zglob (articulatio talocruralis), kojeg se još naziva i gornjim zglobom gležnja, uzglobljena je cjelina goljenične kosti (tibia) i gležanjske kosti (talus) i predstavlja najvažniji dio ukupne cjeline gležnja kao zgloba
  • Subtalarni zglob (articulatio subtalaris), još se naziva i donjim zglobom gležnja ili talokalkanealni zglob, ima izuzetno važnu ulogu u pozicioniranju stopala na podlogu pri čemu pruža prijeko potrebnu stabilnost u samom zglobu, a predstavlja uzglobljenje gležanjske i petne kosti
  • Donji tibiofibularni zglob (articulatio tibiofibularis inferior) uzglobljena je cjelina donjih dijelova lisne i goljenične kosti


Zbog velikog broja komponenti od kojih svaka može funkcionirati kao zasebna cjelina, u ljudi se evolucijom zgloba razvilo nekoliko mehanizama koji omogućuju njihovo adekvatno međudjelovanje. Prije svega, ovdje mislimo na snažan ligamentarno-tetivni aparat, koji drži veliki broj komponenti gležnja na mjestu, omogućujući pravilnu funkciju i opseg pokreta. Istovremeno, zbog velikih sila koje djeluju na sam zglob (podnošenje tjelesne težine), u gornjem zglobu gležnja prisutan je debeo sloj hrskavičnog tkiva, koji ima ulogu amortizacije statičko-dinamičkih sila koje djeluju u gležnju, a istovremeno omogućuje glatko izvođenje pokreta u njihovom punom opsegu. Najvažniji ligamenti zaslužni za stabilizaciju zgloba gležnja u cjelini su:

  • Deltoidni ligament (ligamentum deltoideum) – smješten s medijalne (unutrašnje) strane stopala, sastoji se od većeg dijela snopova ligamentarnog tkiva i daje maksimalnu stabilnost zglobu učvršćujući ga na njegovoj unutrašnoj strani. Najjači je ligament zgloba gležnja. Pruža se od medijalnog maleola (kvrga na unutrašnjoj strani gležnja) i lepezasto se širi po cijeloj unutarnjoj strani zgloba, hvatajući se čak na četiri različita mjesta.
  • Prednji i stražnji talofibularni ligament – zajedno s kalkaneofibularnim ligamentom čine cjelinu koja daje stabilnost s lateralne (vanjske) strane zgloba. Iako se radi o izuzetno jakom ligamentu, njegova mogućnost amortizacije abnormalnih pokreta slabija je u odnosu na deltoidni ligament, zbog čega se najveći broj traumatskih ozljeda gležnja događa na način da se stopalo izvrne „prema unutra“. Najveći broj pacijenata referira se na ovu situaciju kada kažu „krivo sam stao/la“.
  • Kalkaneofibularni ligament – učvršćuje vezu petne i lisne kosti te zajedno s prethodno navedenim talofibularnim ligamentima stabilizira gležanj s vanjske strane.


Klinička slika i dijagnostika


Artroskopija gležnja vrsta je kirurškog zahvata gležnja koja se ponajviše koristi u olakšavanju simptoma i liječenju poremećaja poput artroze gležnja, pri čemu se operativno uklanjaju tvorbe koje su dovele do same artroze (defekti hrskavice), kao i tvorbe koje su nastale posljedično razvoju artroze (koštani defekti koji se nazivaju osteofiti), zatim pri rekonstrukciji ligamenata gležnja, u svrhu ispiranja gležnja pri sumnji na intraartikularnu infekciju te ponekad, iako u posljednje vrijeme iznimno rijetko, isključivo u svrhu dijagnostike bolesti i ozljeda gležnja. Posljednje navedena upotreba artroskopske tehnike danas se koristi iznimno rijetko ponajviše zbog napretka u radiološkoj dijagnostici i razvoja novih tehnologija snimanja, zbog čega se iznimno rijetko događa da se uzrok bolesti ili ozljede ne može potvrditi osim na ovaj način.

Najčešća indikacija za artroskopski zahvat gležnja jesu artrotske promjene u samom zglobu. Zbog specifičnosti u građi i funkciji zgloba (u prvom redu funkcija podnošenja kompletne tjelesne mase čovjeka), hrskavica u ovom zglobu izuzetno je podložna oštećenjima. Ukoliko su oštećenja učestala, a kapacitet hrskavice za samoobnovu nedovoljan da nastala oštećenja popravi, dolazi do prvih znakova degeneracije zgloba.

Već smo ranije napomenuli da je osnovna uloga hrskavice amortizacija pri interakciji kostiju koje čine zglob. Kada hrskavica ne bi postojala, svaki puta kada bi stali na noge, zbog izravnog sudaranja dviju kostiju te velikog trenja koje bi nastalo između njih, a koje bi onemogućavalo njihovo međusobno „klizanje“, ne samo da bi imali iznimno malu, gotovo nikakvu pokretljivost u samom gležnju, već bi trpjeli uistinu nezamislive bolove samo dok bi stajali na nogama. Ne treba niti napominjati da bi bilo kakav dodatni pokret u vidu hodanja bio praktički neizvediv. Iz ovog podatka možemo zaključiti koliko je funkcija hrskavičnog tkiva važna, ne samo u gležnju, već i u svim zglobovima u tijelu, te koliko je važno održavati kontinuitet strukture hrskavice.Osobe s opsežnijim akutnim oštećenjima hrskavice, kakva mogu nastati nakon veće traume gležnja, kao i osobe s kroničnim oštećenjima hrskavice u kojih je već došlo do početnih degenerativnih promjena, vrlo se često prezentiraju sa sličnim simptomima, u kojima najčešće dominiraju bol, oticanje i smanjen opseg pokreta u zglobu. Važno je napomenuti da će u velikom broju slučajeva akutno oštećenje hrskavice, najčešće zbog neprepoznatog stanja i neadekvatnog liječenja, prijeći u kronično oštećenje hrskavice. Jednako tako, pri traumi gležnja moguć je razvoj kroničnog oštećenja hrskavice iako inicijalno nije postojalo veće akutno oštećenje!

Naime, pri traumama gležnja kakve na dnevnoj bazi viđamo gotovo stalno, a koje uključuju različite oblike uganuća gležnja (kada čovjek „krivo stane“), može doći do distenzije (istegnuća), parcijalne rupture ili pak totalne rupture ligamenata koji stabiliziraju sami zglob. Zbog izostanka stabilizacijske funkcije oštećenog ligamenta, u dijelovima samog zgloba nastaje patološko pokretanje, koje u konačnici može dovesti do oštećenja hrskavice. Ukoliko oštećeni ligament nije adekvatno liječen, taj će patološki pokret od anomalije postati svakodnevica te će u konačnici dovesti do opširnog oštećenja hrskavice i simptoma artroze.

Dijagnoza i indikacija za artroskopiju gležnja donose se na temelju anamneze, temeljitog kliničkog pregleda te radiološke obrade u vidu snimanja AP, LL ili kosih snimki gležnja, pri čemu se već na RTG snimkama mogu jasno raspoznati artrotske promjene gležnja (sužen zglobni prostor, subhondralna sklerozacija, cistične promjene kosti, postojanje osteofita). Dodatno, od velike koristi u postavljanju dijagnoze može biti i magnetska rezonanca, koja može ukazati na postojanje skrivenih deformiteta hrskavice nevidljivih rendgenu.


OPERATIVNO LIJEČENJE

Priprema za zahvat artroskopije gležnja


Važno je na sam zahvat doći natašte. Ukoliko je zahvat zakazan ujutro, najbolje bi bilo večer prije zahvata ne konzumirati nikakvu hranu. Dozvoljeno je piti vodu, iako ne neposredno pred sam zahvat. Artroskopska operacija gležnja izvodi se u lokalnoj anesteziji, što znači da ste budni tijekom trajanja cijelog zahvata te ste slobodni komunicirati s operaterom, koji će vam ljubazno odgovoriti na sva vaša pitanja. Jednako tako, ukoliko ne želite ništa čuti ni vidjeti, možete zatražiti slušalice te za vrijeme trajanja operacije uživati u glazbi po vašem izboru.

Prije samog zahvata proći ćete detaljan pregled našeg anesteziologa, a sve kako bismo osigurali maksimalno dobar ishod zahvata. Operater će vam prije operacije u detalje objasniti cijeli postupak te vam predočiti što očekujemo od samog zahvata.

S obzirom na mjere propisane od strane Stožera za civilnu zaštitu RH, prije samog zahvata potrebno je obaviti PCR testiranje temeljem brisa nazofarinksa na prisutnost virusa SARS CoV-2.OPERATIVNO LIJEČENJE

Tijek zahvata artroskopije gležnja


Nakon što se udobno smjestite na operacijski stol, slijedi primjena lokalnog anestetika. Nakon što anestetik počne djelovati, slijedi sterilno pranje i pokrivanje operativnog polja.

Tijekom samog zahvata, s unutrašnje i vanjske strane gležnja učine se dvije manje rupice, u prosjeku ne veće od 5mm, koje omogućuju operateru vizualizaciju unutrašnjosti zgloba te modifikaciju patoloških struktura. Kroz jednu rupicu uvodi se kamera, dok se kroz drugu rupicu, smještenu na suprotnoj strani, u zglob uvodi instrument kojim se provodi operativno liječenje. Instrument koji se uvodi najčešće je jedna vrsta brusilice, kojom se odstranjuje višak sinovijalne membrane zgloba, uklanjaju koštani defekti (osteofiti) koji ograničavaju opseg pokreta u zglobu te reparira i uklanja eventualni defekt hrskavičnog tkiva. Važno je tijekom operacije „zagladiti“ hrskavicu, kako bi zglob ponovno dobio svoju prvobitnu funkciju.OPORAVAK

Postoperativni oporavak i rehabilitacija


Nakon što artroskopija završi, ostajete u našoj dnevnoj bolnici nekoliko sati na postoperativnom promatranju, nakon čega bivate otpušteni na kućno liječenje. Kirurg će vam nakon operacije pružiti detaljne informacije o samom tijeku operacije kao i dati vam upute za daljnje postupanje i oporavak. 24h nakon operacije slijedi kontrolni pregled i previjanje.

Globalno gledano, važno je spomenuti da artroskopija, u odnosu na operaciju otvorenog tipa, nosi puno manje potencijalnih komplikacija, dok su prilično istaknute njene prednosti u vidu kraćeg vremena oporavka, manjih rezova i minimalne mogućnosti za razvoj infekcije.

Rizici nakon artroskopije uključuju krvarenje, oštećenje lokalnih živaca, infekciju, reakciju na anestetik, dok su potencijalne komplikacije zbog kojih se valja javiti liječniku povišena tjelesna temperatura, gnojenje operativnog polja, crvenilo kože oko reza, bol koja jača danima nakon operacije, trnci i oteklina na nozi, promjena boje kože u usporedbi na drugu noge te razlika u temperaturi jednog stopala u odnosu na drugo (hladnoća).Nakon operacije slijedi rehabilitacija koja u pravilu traje od tri do šest mjeseci, ovisno o stanju samog zgloba, iako se ne isključuje mogućnost kraćeg, kao ni dužeg liječenja, budući da nijedan zglob nije isti. U našoj Poliklinici nudimo vam mogućnost cjelovite statičko-dinamičke rehabilitacije i fizikalne terapije s našim fizioterapeutima i kineziolozima. Dodatno, u svrhu povećanja izgleda za dobar ishod, operativno liječenje može se kombinirati s konzervativnim metodama poput autologne kondicionirane plazme, koju primjenjujemo u liječenju različitih ortopedskih stanja više od 15 godina u nizu. Naši stručnjaci osigurat će vam najbolje uvjete za liječenje i oporavak. Obratite nam se s punim povjerenjem.

Vaša Poliklinika Ribnjak

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.