ORTOPEDIJA

Artroskopija ramena

Artroskopska operacija ramena je minimalno invazivan zahvat koji vraća funkciju Vašem ramenu
ORTOPEDIJA RAMENA

Minimalno invazivna kirurgija

Operativno liječenje bolesti i ozljeda ramenog zgloba


Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 7 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!
Rameni zglob je specifična struktura koja se sastoji od koštanog dijela nadlaktične kosti (humerusa), koštanog dijela lopatice (scapula), koštanog dijela ključne kosti (clavicula), te mekih tkiva – ligamenata, čahure te hrskavičnog dijela. Rameni zglob sadrži nekoliko tetiva, vitalnih za fiziološku pokretljivost. Nazivaju se tetive rotatorne manšete, strukture koja je odgovorna za aktivne pokrete u svim smjerovima. Oko samog zgloba ramena, nalazi se nekoliko mišića koji ga štite.

To je zglob s najvećom pokretljivošću, ali ta pokretljivost ima svoju cijenu – povećan rizik od nastanka raznih ozljeda i promjena.


BOLOVI U RAMENU

Kako bi se orijentirali o uzroku nastanka boli u ramenu, uz pregled ortopeda, potrebno je učiniti i dodatnu dijagnostičku obradu u vidu ultrazvuka, RTG obrade ili magnetske rezonance. Razlog bolova u ramenu vezan je i uz aktivnosti pacijenta pa tako u mlađoj i aktivnijoj populaciji često nalazimo upalu i ozljede tetiva te ligamenata. Vrlo često se na pregled javljaju sportaši, kod kojih pojačani napori u ramenu uzrokuju nastanak prenaprezanja anatomskih struktura.

Nestabilnost ramena posebna je cjelina, koja često uzrokuje bolove prilikom pokreta, ali i u mirovanju. Zbog neproporcionalnosti u veličini zglobnih tijela, pojačana opterećenja zgloba mogu dovesti do “labavosti”, točnije nestabilnosti ramena. Često se kod pacijenata javljaju i “iščašenja” ramenog zgloba.

Uglavnom kod starijih pacijenata dolazi do nastanka “vapna” ili kalcifikata u ramenu. Uzrok stvaranja kalcifikata u zglobu ramena nije utvrđen, ali stanje je samolimitirajuće i prolazi nakon nekog vremena. Ipak, bolovi koji se ovdje javljaju, često noću, mogu biti vrlo jaki.

Artrotske promjene ramena čest su uzrok nastanka bolova. Iako rameni zglob nije opterećen kao zglobovi nogu, ipak se vremenom javlja propadanje zglobne hrskavice i ostalih struktura. Ubrzano javljanje ovih promjena prisutno je nakon ozljede ramena, bilo da se radi o prijelomu kostiju, većim ozljedama mišića, ligamenata i sl.

Prijelomi u području ramenog zgloba, posljedica su jače traume i nerijetko zahtijevaju čim raniju kiruršku intervenciju.

U Poliklinici Ribnjak iskusni specijalistički tim ortopeda, nakon pregleda i učinjene ultrazvučne dijagnostike, postavlja dijagnozu i predlaže vam optimalno rješenje Vašeg problema.LIJEČENJE

U početku se gotovo uvijek poduzima konzervativno liječenje. Danas postoji nekoliko oblika takvog liječenja. Klasična fizikalna terapija dobro je poznata i sastoji se od primjene terapeutskog programa, primjerice elektroterapije, ultrazvučne, laserske i magnetoterapije, vježanja, kineziotapinga, masaža i dr.

Određene indikacije idealne su za terapiju autolognim kondicioniranim serumom, odnosno terapiju vlastitom centrifugiranom krvlju.


OPIS ZAHVATA

Artroskopska operacija ramena  minimalno je invazivan zahvat koji vraća funkciju vašem ramenu i kao takav predstavlja standard u kirurškom liječenju.

Izvodi se ambulantno, dok je u pojedinim slučajevima potrebno prenoćiti u Poliklinici. U češće operacije ramena ubrajaju se artroskopske rekonstrukcije tetiva, tzv. rotatorne manšete, kao i artroskopske operacije uslijed nestabilnosti ramena.

Navedene operacije zahtijevaju bogato iskustvo kirurga, koje je uz korištenje posebne medicinske opreme i najkvalitetnijeg kirurškog materijala, neophodno za postizanje uspješnog konačnog rezultata. Naši stručni suradnici svojim bogatim iskustvom i znanjem omogućit će vam najvišu razinu kvalitete zahvata.

Kroz dva do tri mala reza kože, veličine do 2 cm, moguće je pristupiti zglobu ramena endoskopom (kamerom). Vizualizira se zglob, a kirurški tim prati na ekranu tijek operacije. Tako se odstranjuju sluzne vrećice, koštane izrasline i višak mekog tkiva, a uz pomoć specijalnih instrumenata, moguće je sanirati i ozlijeđenu tetivu. Na taj način, okolno tkivo ostaje netaknuto, što omogućava brže vraćanje funkcije ramena. Također, i estetski rezultat je znatno prihvatljiviji. Jednako tako, tijek oporavka znatno je smanjen, što pacijentu omogućuje brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

U rijetkim slučajevima potrebno je artroskopsku metodu operacije prevesti u tzv. otvorenu metodu, što uključuje veći operativni rez kako bi se zahvat izveo po planu.PRIJE ZAHVATA

Prije samog zahvata, potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s posebnim naglaskom na parametre zgrušavanja krvi. Potom slijedi pregled specijaliste anesteziologa, a dan prije zahvata uzimanje lijeka protiv zgrušavanja krvi, tzv. tromboprofilaksa. Artroskopske operacije ramena izvode se u općoj anesteziji. Za vrijeme takve vrste anestezije, pacijent nije budan, a anesteziološki tim prati sve vitalne funkcije prije, za vrijeme i nakon operacije.

Poliklinika Ribnjak registrirana je za obavljanje operativnih zahvata u općoj anesteziji.


OPORAVAK

Nakon popuštanja anestezije, kroz nekoliko se dana javlja bol koja se može umanjiti primjenom analgetika. Ukoliko imate alergije na određeni lijek, svakako obavijestite liječnika o tome! Odmah nakon zahvata postavlja se, radi zaštite operiranog područja, imobilizacija ramena u obliku ortoze, čija primjena ovisi o samoj vrsti zahvata. Ponekad se može javiti poslijeoperacijsko krvarenje u područje zgloba, što je povezano s tretiranjem lokalnog stanja. Mišićna slabost uobičajena je pojava. Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom kirurga. Samoj terapiji potrebno je pristupiti s pažnjom, kako bi se izbjegla eventualna oštećenja operiranog tkiva i ubrzao oporavak.


Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.