ORTOPEDIJA

Autologna kondicionirana plazma

Zlatni standard u liječenju i regeneraciji mekih tkiva u ortopediji
REGENERACIJA TKIVA

Autologna plazma

Biološka metoda liječenja, rasprostranjena u nekoliko medicinskih grana, kao što su ortopedija, plastična kirurgija, stomatologija, oftalmologija i mnoge druge.


Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 7 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!Krenimo od osnovnog pitanja: što je uopće autologna kondicionirana plazma, poznata i pod kraticom PRP (eng. Platelet Rich Plasma)?

Radi se o pripravku Vaše vlastite krvi koja se, nakon vađenja na klasičan način (iz neke od vena na unutarnjoj strani Vašeg lakta), pažljivo postavlja u specifično za tu namjenu dizajnirani uređaj te se zatim centrifugira. Svrha centrifugiranja, koje se provodi u posebnim ampulama, jest izdvojiti krvnu plazmu i krvne pločice (trombocite) iz krvi, što je moguće na temelju činjenice da različite stanice i strukture koje možemo pronaći u nekom uzorku krvi imaju različitu masu. Na taj će se način, nakon centrifugiranja, na dnu ampule nataložiti masom najveće komponente krvi, poput crvenih krvnih stanica (eritrocita), koji krvi daju njenu specifičnu crvenu boju, te mnoge druge, dok na samom vrhu zaostaje bistro-žuti pripravak krvne plazme, koji u sebi sadrži i krvne pločice (trombocite).

Koncentracija od 1.000,000 trombocita po kubičnom mililitru predstavlja ono što nazivamo plazmom bogatom trombocitima. Radi se o gotovo pet puta većoj koncentraciji trombocita u odnosu na njihovu uobičajenu koncentraciju u plazmi (bez ovog postupka).

Trombociti ili krvne pločice imaju mnogobrojne uloge u organizmu, ali najpoznatiji su po svojoj ulozi u procesu zaustavljanja krvarenja (hemostaze). Oni su ključna komponenta izuzetno složene kaskade zbivanja koja započinje mehaničkom traumom nekog dijela tijela i pripadajućih krvnih žila, a završava se, u zdravih osoba, cijeljenjem rane i ponovnom uspostavom kontinuiteta tkiva kakvo je ono bilo prije same ozljede. Ono što trombocite čini toliko posebnim i neizostavnim dijelom pravilnog funkcioniranja zdravog organizma, jest činjenica da oni sadržavaju veliki broj malih molekula koje nazivamo faktori rasta (eng. growth factors). Upravo su faktori rasta zaslužni za obnovu tkiva nakon traume, ali i za bujanje novog tkiva, nastajanje novih krvnih žila i mnogobrojne druge slične procese. Dakle, osnovna namjera primjene autologne kondicionirane plazme direktno na mjesto traume tkiva jest omogućiti efikasniju opskrbu oštećenog tkiva faktorima rasta. Budući da je oštećeno tkivo prožeto krvnim žilama, a time i krvlju i posljedično tome i trombocitima, ono posjeduje određeni potencijal za samoobnovu, ali uz primjenu autologne kondicionirane plazme taj se proces značajno ubrzava, a rezultira i temeljitijim i kvalitetnijim oporavkom.

Kad je riječ o mišićno – zglobnom sustavu, ACP metoda pridobiva sve veći broj korisnika među sportašima, kako rekreativnim tako i profesionalnim, ali i među ostalom populacijom.KAKO DJELUJE AUTOLOGNA PLAZMA?

Osim oslobađanja tzv. faktora rasta, trombociti izlučuju i cijeli niz molekula potrebnih za spomenutu regeneraciju tkiva. Njihova se uloga ogleda u pozitivnom učinku na procese stvaranja vaskularnih struktura, tzv. angiogeneze, kao i proliferacije nediferenciranih matičnih stanica!

Učinak autologne kondicionirane plazme na cijeljenje mekih tkiva rezultat je aktivacije nekoliko faktora rasta u Vašoj krvi. Upravo su faktori rasta odgovorni za procese cijeljenja tkiva. Njihova povećana koncentracija ubrzava sanaciju ozljeda tetiva, ligamenata, mišića i ostalih mekih tkiva, te, naposlijetku, znatno olakšava tegobe nastale uslijed artroze ili „starenja“ zgloba. Po nekim istraživanjima, primjena autologne plazme može ubrzati proces oporavka ozlijeđenih mekih tkiva dva do čak tri puta!

Što se tiče cijeljenja koštanih ozljeda, treba napomenuti da ACP metoda sama po sebi nema tzv. osteoinduktivna svojstva (mogućnost poticanja koštanog rasta i pregradnje), potrebnih za sanaciju kosti. Međutim, ACP metodom ostvarujemo pozitivan učinak i na koštano tkivo. Kako je to moguće?

Svaka vrsta tkiva u ljudskom tijelu sadržava određenu količinu multipotentnih matičnih stanica. Ovu vrstu matičnih stanica ne smije se pomiješati s klasičnim embrionalnim matičnim stanicama, na koje se obično referiramo kada u kolokvijalnom govoru spomenemo pojam “matične stanice”. Naime, embrionalne matične stanice posjeduju neograničeni potencijal za pretvorbu u sve vrste stanica u ljudskom organizmu, dok su multipotentne matične stanice već usmjerene na neki put diferencijacije te posjeduju potencijal za konverziju u ograničen broj različitih vrsta stanica. I tu u priču ulazi korist primjene ACP metode na koštano tkivo – faktori rasta i druge molekule koje u visokoj koncentraciji nalazimo u pripravku autologne plazme potiču multipotentne matične stanice smještene u kosti na pretvorbu u koštane stanice koje stvaraju kost (osteoblaste), stoga možemo reći da je proces stvaranja kosti primjenom ACP metode indirektno ubrzan.


Područja primjene autologne plazme

 • ARTROTSKE PROMJENE HRSKAVICE
 • MIŠIĆNE OZLJEDE
 • “TENISKI” I “GOLFERSKI” LAKAT
 • BOLOVI I OZLJEDE KOLJENA
 • OZLJEDE TETIVA RAMENA
 • OZLJEDE MIŠIĆA POTKOLJENICE
 • AHILOVA TETIVA
 • OZLJEDE TETIVA MIŠIĆA STOPALA
 • UPALE PLANTARNE FASCIJE
 • UPALE SPINALNIH ŽIVACA
 • UPALE PERIFERNIH ŽIVACAPRIMJENA

Primjena autologne kondicionirane plazme zahtjeva dobro poznavanje anatomije, iskustvo ortopeda te vrhunsko poznavanje ultrazvučne prezentacije.

Ono što je važno naglasiti je da cijeli proces zgrušavanja krvi predstavlja jedan vrlo složeni mehanizam s brojnim faktorima bitnim za cjelokupnu aktivaciju kaskade događaja koji će dovesti do cijeljenja tkiva. Unutar 10 minuta od aktivacije trombocita započinje aktivna sekrecija faktora rasta, stoga bi dobivena plazma trebala biti aplicirana u roku 10 minuta od pripreme u uređaju za centrifugu!

Ovisno o kliničkoj slici, ali i iskustvu, ortoped dozira količinu plazme na bolno mjesto. Pri tome se koristi ultrazvučna pretraga kako bi aplikacija bila što preciznija, iako se plazma resorbira u cijelom davanom području!SPOJ DIJAGNOSTIKE I LIJEČENJA

Specijalist ortopedije detaljnim kliničkim pregledom i uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđuje indikaciju za ovu vrstu liječenja. Usprkos činjenici da se radi o potpuno prirodnom tretmanu bez zabilježenih nuspojava, važno je napomenuti da nisu svi pacijenti kandidati za ovu vrstu liječenja. U tu skupinu pacijenata ubrajamo pacijente s malignim bolestima, pacijente u stanju akutne infekcije te pacijente u kojih je oštećenje tkiva toliko da ne možemo garantirati uspjeh u liječenju.

U Poliklinici Ribnjak protokol primjene autologne kondicionirane plazme uključuje između dva i četiri tretmana – kod nekih pacijenata već nakon dva tretmana primjetan je očigledan napredak u liječenju, dok su kod nekih pacijenata rezultati vidljivi tek nakon primjene većeg broja injekcija.  Radi se o ambulantnom tretmanu u kojem se nakon pregleda vadi krv koja se zatim centrifugira, te se desetak minuta kasnije autologna plazma dobivena centrifugom injicira na željeno mjesto, najčešće pod kontrolom ultrazvuka. Nakon završetka ciklusa liječenja autolognom kondicioniranom plazmom slijedi ultrazvučna kontrola specijaliste ortopeda. Kontrolni ultrazvuk pruža nam obilje podataka o stanju mekih tkiva i učinku ove primjene ove metode liječenja.

Ultrazvuk visoke rezolucije, ali i iskustvo ortopedskog tima Poliklinike, omogućuje vam pravovremeno postavljanje dijagnoze, kao i adekvatne mogućnosti eventualnog liječenja!

Ultrazvuk nepogrešivo otkriva pomake u liječenju te egzaktno utvrđuje stanje nakon ozljede i točniju prognozu oporavka mišićno-koštanog aparata!

Naši stručnjaci u Poliklinici Ribnjak garancija su najbolje moguće kvalitete usluge. Posjetite nas na našoj adresi u Ulici grada Mainza 17 i uvjerite se zašto smo godinama u samom vrhu ortopedske medicine u Hrvatskoj.

Vaša Poliklinika Ribnjak

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.