ORTOPEDIJA

Boli me koljeno – kada se javiti liječniku?

Bolovi u području koljena te bolovi u koljenu čiji primarni uzrok leži u patološkim stanjima kuka najčešći su razlog posjete našoj Poliklinici
LIJEČENJE KOLJENA

Najčešće bolesti i poremećaji zgloba koljena – ŠTO DALJE?

Koljeno ubrajamo u strukture koje, uz kukove, podnose najveći dio opterećenja čovjekove ukupne mase i njegovih aktivnosti – zbog toga su izuzetno podložna ozljedama, ali i degenerativnim promjenama. Kada se javiti liječniku?


Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 7 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!Bol u koljenu je najčešći simptom pacijenata u našoj Poliklinici. Međutim, da bismo uopće mogli govoriti o boli u koljenu, od ključnog je značaja upoznati se s nekoliko osnovnih informacija o samoj anatomiji koljena.Zglob koljena sastoji se od zglobnih površina na donjem dijelu bedrene kosti (lat. femur), gornjem kraju goljenične kosti (lat. tibia) i iveru (lat. patella), obloženih glatkom, sjajnom hrskavicom i sinovijalnom membranom te izvana zaštićenih zglobnom čahurom. Zglobna površina natkoljenične kosti ima oblik valjka sa žlijebom u sredini, dok je zglobna površina goljenične kosti ravna i na sebi sadrži vanjski (lateralni) te unutarnji (medijalni) meniskus.

Meniskusi su male, fibrohrskavične tvorbe, smještene na vrhu goljenične kosti (tibije). Imaju oblik slova C ili polumjeseca i unatoč svoj maloj veličini, predstavljaju ključnu sastavnicu u adekvatnom funkcioniranju koljenskog zgloba, a njihova se uloga ponajviše ogleda u stabilizaciji zgloba koljena i to tako što povećavaju ono što nazivamo „artikulacijska površina“, odnosno površinu komunikacije zglobnih tijela, u ovom slučaju, bedrene i goljenične kosti (femura i tibije). Budući da je donji kraj bedrene kosti zaobljen poput valjka, a gornji kraj goljenične kosti s koji zajedno s njom tvori koljenski zglob gotovo u potpunosti ravan, poput tanjura, bez meniskusa bi takav oblik zglobnih tijela značio velike probleme s nestabilnošću koljena te bi takav zglob bio u potpunosti nefunkcionalan. Postojanje meniskusa omogućuje da ravna zglobna površina na vrhu goljenične kosti poprimi oblik posude, što je ključ stabilnosti u koljenu.

Između meniskusa polaze još dvije ključne strukture, a to su prednji i stražnji ukriženi ligamenti. Prednji i stražnji križni ligament kolagenske su strukture kojima je osnovna zadaća konstantno održavanje dodira između zglobnih tijela (bedrene i goljenične kosti). Prednji križni ligament polazi s medijalne plohe lateralnog (vanjskog) dijela bedrene kosti, te se dijagonalno hvata na prednji dio goljenične kosti, a odatle vuče i naziv “križni ligament”, budući da svojim tijekom polazi s jedne strane zgloba i hvata se na drugoj strani.NAJČEŠĆI SIMPTOMI OZLJEDE ILI BOLESTI KOLJENA

Dominantan simptom ozljede ili bolesti koljena je, očekivano, bolnost u samom zglobu. Ono što je od velike važnosti u dijagnostici poremećaja koljenskog zgloba jest određivanje tipa boli s obzirom na njenu lokalizaciju, vrijeme pojavljivanja te aktivnost pri kojoj se bol pojavljuje  – iskusan dijagnostičar može odrediti dijagnozu već na temelju dobro uzete anamneze.

Bol u koljenu može biti lokalizirana na nekoliko mjesta:

 • bol u prednjem dijelu koljena – upućuje na poremećaj ivera (patele) – od skakačkog koljena, preko različitih oblika hondromalacije (omekšavanje hrskavičnog tkiva koljena), pa sve do traumatskih ozljeda
 • bol untar samog zgloba s unutarnje strane – najčešće je znak oštećenja medijalnog meniskusa ili medijalnog kolateralnog ligamenta, česta je u bolesnika s artrozom koljena te može biti prvi pouzdan znak te degenerativne bolesti
 • bol untar samog zgloba s vanjske strane – najčešće upućuje na oštećenje lateralnog meniskusa ili lateralnog kolateralnog ligamenta. Često može biti i prvi simptom tendinoze (vrsta upalne reakcije u tetivnom tkivu), bilo lateralnog kolateralnog ligamenta, bilo iliotibijalnog traktusa (vezivno tkivo tetivnog tipa koje prekriva muskulaturu vanjskog dijela natkoljenice te ga se bez većih problema može napipati duž cijelog vanjskog dijela bedrenog mišića kao čvrsto i hrapavo tkivo)
 • bol u stražnjem dijelu koljena – upućuje na oteklinu tkiva poznatiju kao Bakerova cista (benigno stanje karakterizirano bolnošću i opipljivom kvržicom na stražnjem dijelu koljena)

Nadalje, vrijedne zaključke o potencijalnom uzroku boli u koljenu možemo donijeti i na temelju aktivnosti tijekom koje se bol pojavljuje kao i dobu dana u kojem se bol pojavljuje. Tako će bolnost popraćena ukočenošću koljena u jutarnjim satima koja zatim popušta nakon razgibavanja upućivati na artrotske promjene u koljenu, dok će bolnost koja se javlja prilikom uspinjanja po stepenicama upućivati na hondromalaciju (omekšavanje hrskavice).

Uz bolnost, tipični simptomi koji se javljaju u koljenu uključuju:

 • crvenilo
 • toplinu lokaliziranu na koljenu
 • slabost ili nestabilnost koljena
 • oteklinu
 • smanjen opseg pokreta
 • „škripanje“ ili sličan fenomen prilikom gibanja u zglobu
 • „zaključano“ koljeno (nemogućnost potpunog savijanja ili ispravljanja u koljenu)

Mnogo je potencijalnih uzroka boli i ostalih simptoma u koljenu. Utvrđivanje prave dijagnoze ključan je korak u otklanjanju simptoma, budući da liječenje velikog broja stanja povezanih s koljenom potraje puno duže nego što je to očekivano najčešće zbog neadekvatno postavljene dijagnoze.

Na nastanak bolova u koljenu utječe puno faktora s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, od obavljanja uredskih poslova i dugotrajnog sjedenja, držanja nogu u lošim pozicijama, viška kilograma pa sve do sportskih naprezanja i prekomjernih rotacija koljena.
Simptomatologija koja se tipično javlja u koljenu nastaje kao posljedica ozljede neke od zglobnih struktura (kosti, ligamenti, meniskusi, hrskavica, mišići). Nažalost, veliki broj simptoma ostane nezamijećen, što vrlo često vodi u daljnje oštećenje, nastanak kompleksnijih stanja te produženje trajanja samog liječenja.Bol u koljenu može nastati kao posljedica ozljede zglobnih struktura (ligamenata, meniska ili hrskavice) koje često ostaju nezamijećene i ne liječe se na vrijeme, pogoršavajući zdravlje i šireći posljedice na okolne strukture.

Ako vam bol u koljenu ne prolazi, jedni od mogućih uzroka su:PREVENCIJA

Bol u koljenu nije uvijek moguće spriječiti. Međutim, postoje neke jednostavne akcije koje možete poduzeti tako da smanjite rizik od eventualne pojave simptoma povezanih s koljenom, a poduzimanjem istih akcija možete, ukoliko su se simptomi već manifestirali, značajno umanjiti njihovu ozbiljnost.

Reguliranje mase spada među prve korake prevencije ovakvih stanja. Zdrav život uz prikladnu prehranu ne samo da će značajno smanjiti rizik od pojave bolesti i ozljeda koljena nego će Vam značajno poboljšati kvalitetu života kao takvu! Svaki kilogram tjelesne mase koji ide preko Vaše optimalne tjelesne mase predstavlja dodatno opterećenje za Vaše zglobove, ali i značajno povećava rizik od kardiovaskularnog ili metaboličkog oboljenja.

Bavljenje sportom još je jedna od korisnih stvari koje možete poduzeti u svrhu poboljšanja općeg i specifičnog zdravlja. O benefitima bavljenja fizičkom aktivnošću suvišno je i govoriti jer je to nešto što svi znaju i o tome su napisani brojni znanstveni radovi.U uskoj korelaciji s bavljenjem fizičkom aktivnošću nalazi se i jakost Vaših mišića i fleksibilnost Vašeg tijela. Tjelovježbom jačate svoje tijelo na oba područja i na taj način direktno smanjujete rizik od oboljenja. Ipak, važno je napomenuti da vježbate oprezno – vaše tijelo ima svoje granice i važno je da ih naučite poštivati. Pametnom tjelovježbom možete značajno poboljšati kvalitetu Vašeg života.


KLINIČKI PREGLED

Kada se javiti liječniku?


U uspješnom liječenju poremećaja povezanih s koljenom izuzetno je važno na vrijeme se javiti liječniku. Međutim, ljudima je obično teško odrediti u kojem je točno trenutku to potrebno napraviti, ponajprije zato što se ljudi često uspješno prilagođavaju životu s bolovima. Simptomi koji znače moguće ozbiljnije oboljenje u najavi uključuju izraženo oticanje koljena, zaglavljenost koljena u nekom položaju (nemogućnost potpunog savijanja ili ispružanja koljena), prisutnost deformacije zgloba, osjećaj nestabilnosti u koljenu ili prisutnost nekih općih simptoma poput vrućice, zimice, tresavice i izrazite bolnosti u koljenu.Prisutnost bilo kojeg od navedenih simptoma znak je da morate posjetiti liječnika. Naši stručnjaci u Poliklinici Ribnjak posjeduju bogato iskustvo u liječenju svih stanja povezanih s bolovima i simptomima u koljenu. Ključno je svaku ozljedu ili poremećaj dijagnosticirati na vrijeme, kao i odrediti smjernice liječenja. U našoj Poliklinici možete dobiti upravo takvu uslugu, što će Vam u konačnici omogućiti brz i efikasan povratak svakodnevnim životnim aktivnostima.

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.