ORTOPEDIJA

CARTIVA umjetna hrskavica

Za razliku od fuzije zgloba, Cartiva umjetna hrskavica eliminira bolove u zglobovima uz zadržavanje pokretljivosti i opsega pokreta zgloba.
REGENERATIVNA MEDICINA

Prvi u Hrvatskoj

Zahvat ugrađivanja umjetne hrskavice spada u najnovije tehnološke inovacije u liječenju artrotskih promjena. Saznajte više!

Zglobovi nožnih prstiju stvoreni su za pokretanje, posebice palac, koji omogućava propulzivnu silu potrebnu za hodanje i trčanje. Za razliku od fuzije zgloba koji zaglavljuje zglob u jednoj poziciji, umjetna hrskavica omogućava pokretanje zgloba na prirodan način, čime se zadržava pokretljivost i opseg pokreta zgloba.Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 6 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već šestu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!HODATE LI OTEŽANO ZBOG BOLOVA U PALCU STOPALA?

Zglob palca, kojeg na svom stopalu možete napipati kao kvrgu neposredno ispod njega, nazivamo prvim metatarzofalangealnim zglobom (I. MTF zglob). Zbog činjenice da taj zglob predstavlja jednu od tri točke statičkog opterećenja na vaše stopalo (prikazano na slici), često biva sijelom artroze.

Artroza je stanje zgloba u kojem uslijed oštećenja hrskavičnog tkiva koje prekriva oba zglobna tijela nastaju promjene poput suženja zglobne pukotine (smanjuje se razmak između zglobnih tijela), smanjenog opsega pasivnog i aktivnog pokreta, promjene okolnog koštanog tkiva (nastanak cista ili koštanih trnova koje nazivamo osteofiti), a sve one zajedno uzrokuju bolove i gubitak funkcionalnosti u zglobu.

Ograničenja koja pritom nastaju direktno ovise o stupnju oštećenja zglobne hrskavice, koja djeluje poput jastučića koji smanjuje trenje između zglobnih tijela. Što je hrskavica oštećenija i manja u opsegu, to je kontakt između kostiju koje tvore zglob veći i traumatičniji. Mijenja se statičko i dinamičko opterećenje vašeg stopala nauštrb okolnih struktura, koje zatim također bivaju opterećene na neadekvatan način, čime započinje cijela kaskada događaja koji ultimativno dovode do značajnog pogoršanja simptoma i velikih poteškoća u normalnom dnevnom funkcioniranju.Na slici su zaokružene tri točke duž kojih se formiraju pravci statičkog opterećenja stopala. Crvenom bojom zaokružen je prethodno spomenuti metatarzofalangealni zglob palca (MTF zglob).

U najtežim slučajevima primjenjuje se kirurško liječenje koje uključuje “ukočenje” zgloba (artrodeza), nakon kojeg u potpunosti gubite opseg pokreta i funkionalnost u palčanom zglobu stopala.

KOJE SU PREDNOSTI UGRADNJE UMJETNE HRSKAVICE?

Ponajveća prednost umjetne hrskavice je njezina postojanost, čime se eliminira mogućnost eventualnog odbacivanja od strane našeg organizma. Indikacija za ugradnju umjetne hrskavice je uznapredovali stadij artroze, u kojemu je zglobna hrskavica uništena. Umjetna hrskavica Cartiva koristi se za liječenje artrotskih promjena palca stopala, ali i šake. Dakle, umjesto “ukočenja” palca, sada je moguće sačuvati pokretljivost nakon ove vrste intervencije.

Kao ustanova koja uvijek održava korak s najnovijim medicinskim trendovima, prvi u ovom dijelu Europe imamo mogućnost ponuditi vam jednostavno i dugoročno učinkovito rješenje za vas – ugradnju umjetne hrskavice CARTIVA.

Umjetna hrskavica načinjena je od biokompatibilnog, izdržljivog, skliskog organskog polimera, koji se ponaša slično prirodnoj hrskavici. Materijal je isti kao onaj kod kontaktnih leća te imitira prirodne karakteristike zgloba.

Korištenjem posebnih alata i tehnike, ugrađuje se umjetna hrskavica. Ona je glatke površine te odlično podnosi opterećenje. Ostaje u mjestu bez korištenja cementa ili ljepila, a cijeli postupak traje 25-35 minuta.

Prvu takvu hrskavicu sredinom siječnja 2020. ugradio je u palac 78-godišnjeg pacijenta kirurški tim na čelu s ravnateljem Poliklinike Ribnjak, dr. med. Milanom Miloševićem.Iz medija: Andrej Vujinović – Hodao sam sa štapom, a sada mogu i potrčati!

Umirovljenik iz Zagreba, 77-godišnji Andrej Vujinović, prvi je pacijent u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe kojemu je ugrađena umjetna hrskavica u nožni palac. Sada živi bez bolova i potpuno se oporavio.

Naše priopćenje za javnost pročitajte ovdje

TIJEK I PRIPREMA ZA ZAHVAT

Nije potrebna posebna priprema za zahvat.

Uz pregled specijalista ortopedije, potrebna je i RTG snimka stopala. Zahvat se izvodi u regionalnoj anesteziji te traje otprilike 30 do 40 minuta. Otprilike dva sata nakon zahvata bivate otpušteni na kućnu njegu. Oporavak nakon operacije vrlo je brz i traje tek nekoliko tjedana. Nema potrebe za ležanjem, a hod je omogućen tzv. “ortopedskom polucipelom”. Fizikalna terapija nakon zahvata pod kontrolom vašeg operatera, garancija je odličnog konačnog rezultata.

KOJE SU POTENCIJALNE KOMPLIKACIJE IZVOĐENJA OVAKVOG ZAHVATA?

Kao i kod svakog operativnog zahvata, komplikacije koje se javljaju uglavnom uključuju oticanje, postoperativnu bol i slično. Uspješnost primjene ove metode je i do 50% veća u odnosu na klasične kirurške metode. Iskustvo operatera te postavljanje pravilne indikacije za zahvat od ključnog su značaja u uspješnom liječenju. Obratite nam se s punim povjerenjem!

Ukoliko ste zainteresirani za ovakav tretman i smatrate kako ste potencijalni kandidat za liječenje ovakvog tipa, nazovite nas na broj 01 5510 832 ili nas kontaktirajte na naš mail [email protected] Naše osoblje predvođeno dr. Miloševićem odgovorit će na sva vaša pitanja.


Animirani prikaz ugradnje umjetne hrskavice


FRAKTURE

Iz drugih izvora na ovu temu

Krivo srasli prijelomi jedna su od najčešćih komplikacija samih prijeloma.Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.