ORTOPEDIJA

Operacija deformacija prstiju

Želite imati lijepa stopala? Imate predugačak prst na stopalu?

Poliklinika Ribnjak u svojoj širokoj lepezi usluga nudi i izvođenje zahvata skraćivanja prstiju stopala. Zahvaljujući svakodnevnom zajedničkom radu specijalista plastične kirurgije i ortopedije, nudimo Vam mogućnost izvođenja zahvata nakon kojeg ćete primjetiti estetsko, ali i funkcionalno poboljšanje operiranog područja.

Ovdje do punog izražaja dolazi iskustvo specijaliste ortopeda, s užim područjem djelovanja kirurgija stopala. Obzirom na složenost građe stopala, potreban je studiozan pristup koji ne dopušta odstupanja u tako malom operativnom području. Posebno se tu ističe kauzistika krivog palca stopala tj. hallux valgus deformacija, koja je relativno učestala. Najčešće se javlja u žena, u početku su prisutni bolovi stopala, a potom i deformacija palca koja predstavlja i estetski problem!

Pretjerana dužina drugog ili trećeg, a ponekad i četvrtog prsta osjetno narušava hod, kvalitetu života pa i estetiku, poglavito ženskog stopala. Veliki problem u takvim slučajevima predstavlja obuća, koja postaje premalena. Kao rezultat konflikta između obuće i prsta, javlja se bol, otok, crvenilo prsta sa čestim formiranjem bolnih natisaka s gornje strane prsta. Ukoliko se takvo stanje ne korigira, može doći do stvaranja fiksne deformacije prsta.


O ZAHVATU

Razlozi pretjerane dužine prstiju stopala mogu biti stvarna dužina prsta u odnosu na ostale ili se može raditi o devijaciji palca (hallux valgus, čukalj), što potom daje sliku pretjerane dužine II. prsta. Kod takvih, promijenjenih biomehaničkih odnosa, dolazi do mišićne neravnoteže, koja je pak uzrok nastanka „skvrčenih“ prstiju te tzv. “čekićastih” deformacija. Ovakavu delikatnu operaciju korekcije izvodi specijalist ortopedije s izraženim okom za detalj i smislom za estetiku.

Razlikujemo dvije vrste zahvata:

  • Artroplastika, kada se u razini malog zgloba izvodi resekcija,
  • Fuzija ili spajanje dva kraja slobodnih koščica (interfalangealna artrodeza).

Također, ponekad je potrebno izvesti i zahvat na mekim tkivima (tetivama, ligamentima) prsta.

Skraćenje prsta najčešće uključuje resekciju kosti te postavljanje privremene fiksacije u vidu tanke žičice koja se odstranjuje za 3 tjedna. Za cijelo vrijeme zahvata bolova nema, zbog pažljivo dozirane anestezije te poštedne kirurške tehnike.


TIJEK ZAHVATA

Zahvat „skraćenja“ prstiju stopala najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, mada ga je moguće izvesti u tzv. „bloku“ ili regionalnoj anesteziji te, iznimno, u općoj anesteziji. Poželjno je imati laboratorijski nalaz krvne analize, ne stariji od par mjeseci. Iznimno je bitno u razgovoru sa vašim operaterom, istaknuti ukoliko ste alergični na lokalni anestetik.OPORAVAK

Oporavak nakon skraćenja prsta je brz i traje nekoliko tjedana.

Za cijelo to vrijeme moguć je normalan hod uz upute. Obzirom da mali dio žičice prominira, odnosno viri iz vrška prsta, pokriven kapicom, potrebna je ipak nešto veća obuća tijekom razdoblja oporavka. Time se izbjegava eventualni konflikt cipele i vrška prstiju. Potrebno je izbjegavati opterećenja vrhova prstiju, poput podizanja na prste, trčanja, skakanja i sl. Nakon 3 do 4 tjedna odstranjuje se žičica, što je potpuno bezbolno. Potom slijedi slobodan režim kretanja, no preporučuje se još kraće vrijeme pripaziti na veća opterećenja prednjeg dijela stopala.


MJERE OPREZA

Kada se zahvat na prstima stopala izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata ne trebaju se očekivati.

Ipak, tijekom i nakon zahvata, moguća je pojava krvarenja te nastanka hematoma koji otežava cijeljenje u području reza. Uobičajena pojava u tjednima nakon zahvata je otečenost prsta s manjim bolovima u operiranom području.

Nakon nekoliko tjedana, otečenost prsta se smanjuje i on poprima svoj novi oblik.

Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.