ORTOPEDIJA

Endoskopska mikrokirurgija kralježnice

Revolucionarne endoskopske metode liječenja kralježnice

Kralježnica predstavlja vrlo kompleksan biomehanički sustav sastavljen od kralježaka, mišića, ligamenata i diskova. Predstavlja centralni stup ljudskog tijela na koji se oslanjamo svaki dan i to tijekom gotovo cijelog dana. Većina ljudi, nažalost, ima blaži ili teži oblik bolnog stanja kralježnice, uzrokovano promijenjenim anatomskim odnosima, pretjeranom tjelesnom težinom, ozljedom ili jednostavno genetskim razlozima.

Jedan od razloga bolova, svakako je pretjerana pomičnost struktura koje se nalaze između kralježaka, a to su intervertebralni diskovi. Simptomi koji se pritom javljaju, ograničavaju fiziološke kretnje, izazivaju bol koja se širi u ruke ili noge, slabost mišića i pojavu karakterističnih „trnaca“, odnosno osjetnih senzacija. Prisutnost neurološkog deficita, kao što su smetnje mokrenja i stolice, hitna su indikacija za kiruršku intervenciju. Takva su stanja , nasreću, ipak u manjini.Učestalost protruzije i.v. diska u populaciji vrlo je visoka. Treba reći da svaka protruzija diska nije povezana sa tegobama, odnosno, često su asimptomatska stanja koja se spontano i povlače.

Bolna stanja kralježnice jedna su od vodećih uzroka dolazaka liječniku. Prije odluke o daljnjem liječenju, potrebno je učiniti dijagnostičku obradu u vidu RTG i MR obrade. Magnetska rezonanca kralježnice otkriva najviše informacija o mekim strukturama.LIJEČENJE KRALJEŽNICE

Ukoliko konzervativno liječenje ne daje rezultate, potrebno je razmotriti kirurški pristup kralježnici. Operativno liječenje kralježnice ne mora uvijek biti povezano sa postavljanjem metalnih implantata kao što su pločice i vijci te ostali osteosintetski materijal. Dugotrajna i bolna poslijeoperativna terapija koja prati takve operacije sada nije nužnost!Kirurško liječenje stanja i bolesti diska evoluiralo je od tradicionalne tzv „otvorene“ metode do minimalno invazivne operacije kralježnice, uključujući endoskopsku operaciju kralježnice. Stalno poboljšanje slikovnog modaliteta, osobito uvođenjem magnetske rezonancije, omogućilo je identificiranje degeneriranog segmenta diska i vrlo precizno određivanje uzroka boli.

Minimalno invazivne operacije kralježnice mogu se izvoditi s različitim endoskopskim tehnikama za lumbalna, cervikalna i torakalna područja.

Prednosti endoskopskih operacija kralježnice su manja disekcija tkiva i trauma mišića, smanjen gubitak krvi, manje oštećenje epiduralne opskrbe krvlju i posljedična epiduralna fibroza i ožiljci, smanjen boravak u klinici, brži oporavak funkcije i poboljšanje kvalitete života i bolji estetski dojam (nema ožiljaka). Uz preciznu indikaciju, pravilnu dijagnozu i dobru obuku, endoskopska operacija kralježnice može dati jednako dobar rezultat kao i otvorena operacija kralježnice. Prethodno je endoskopija korištena za protruzije i.v. diskova koje su bile bez tzv. migracije, ali sada se koriste i za jako pomaknute hernije diskova.

Endoskopska operacija kralježnice može igrati važnu ulogu u liječenju i.v. diskova kod adolescenata, posebno za osobe koje se bave natjecateljskim sportovima i sportaše gdje je poželjna manja trauma tkiva i rani funkcionalni oporavak. Ključna je edukacija i iskustvo vašeg operatera kod liječenja tegoba sa kralježnicom.OPORAVAK

Minimalno invazivne procedure skraćuju oporavak nakon samog zahvata. To će varirati od pacijenta do pacijenta i pojedinačnog postupka, ali općenito, oporavak iznosi nekoliko tjedana, cca 4-6 tjedana.

Budući da minimalno invazivne tehnike minimalno oštećuju mišiće i meka tkiva u velikoj mjeri, postoperacijska bol je manja od boli nakon tradicionalnih otvorenih postupaka.

Kako bi se ubrzao oporavak, preporučujemo doziranu fizikalnu terapiju.

Specifične vježbe kao i primjena bioloških metoda liječenja, poput autologne kondicionirane plazme (PRP),  pomoći će vam da ojačate muskulaturu i da se vratite svakodnevnim aktivnostima u najkraćem mogućem roku.

Ne propustite ovu revolucionarnu metodu u našoj Poliklinici. Zakažite konzultacije sa našim specijalistima i iskoristite pogodnosti za kompletno liječenje bolne kralježnice.

Za dodatna pitanja slobodno nam se obratite.

Vaša Poliklinika Ribnjak
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.