ORTOPEDIJA

InSpace biorazgradivi ortobalon

Za uklanjanje bolova pri oštećenju rotatorne manšete
LIJEČENJE BOLOVA RAMENA

Orthospace ortopedski balon

Poliklinika Ribnjak prva u ovom dijelu Europe nudi revolucionarno rješenje ozljede rotatorne manšete ramena

Što je InSpace biorazgradivi ortobalon?

Ovakav način liječenja značajno će skratiti trajanje postoperativne rehabilitacije, smanjiti tegobe s ramenom i povećati opseg pokreta u zglobu. Riječ je o revolucionarnom izumu tvrtke Orthospace, dizajniranom za popunjavanje subakromijalnog prostora ramena, kojeg u normalnim okolnostima u zdravog čovjeka inače popunjava subakromijalna burza. Burza je nakupina masnog tkiva čija je osnovna uloga smanjenje trenja na mjestu hvatišta tetive za kost. Vrlo često se u zglobovima javljaju upalni procesi povezani s burzama, osobito u vrsti zgloba kakav je rameni zglob – radi se o najmobilnijem zglobu u ljudskom tijelu, koji je praktički konstantno pod nekom vrstom opterećenja.
Ne začuđuje stoga činjenica da se veliki broj članova znanstvene i medicinske zajednice posvetio upravo pronalasku nekog jednostavnijeg i manje invazivnog postupka liječenja ovakvih oštećenja, a sve kako bi se zamijenila klasična kirurška metoda.

Kirurško liječenje ovakvih ozljeda zahtijeva dugotrajne rehabilitacije i nemogućnosti normalnog korištenja ramena, a vrlo često ne pruža zadovoljavajuće rezultate.Zbog same strukture ramenog zgloba, neki se njegovi dijelovi “troše” puno više od ostalih, a između ostalih, u te dijelove ubrajamo sve strukture smještene u tzv. subakromijalnom prostoru (prostor ispod koštanog nastavka lopatice koji se naziva akromion).

Jedna od ozlijeđenih struktura je i velika, udružena tetiva, koja se naziva tetiva rotatorne manšete. Rotatorna manšeta cjelina je koja se sastoji od četiri tetive mišića ramena – m. subscapularis, m. supraspinatus, m. infraspinatus te m. teres minor. Ti su mišići glavni pokretači ramenog zgloba te omogućuju odgovarajući opseg pokreta. Kada kaskada događaja započeta uzrocima koji mogu biti različiti, od genetike, traume do spomenute asimetrije, dođe do svog kraja, najčešće nastaju rupture rotatorne manšete, koje se iznimno teško liječe zbog učestalih recidiva (ponavljana ruptura).Kirurške tehnike primjenjivane dosad uključuju otvorenu, minimalno otvorenu i artroskopsku tehniku, a sam zahvat uključuje bušenje tunela u kosti, primjenu sidra ili augmentacije ramenog zgloba. Iako u određenom dijelu zahvata postoji visoka razina uspjeha u liječenju, ona i dalje nije zadovoljavajuća, pogotovo kada sagledamo potencijalne nedostatke u vidu dugotrajnog oporavka i traume po operirano tkivo.

Klasično kirurško popravljanje rupture rotatorne manšete zahtjeva dobru kvalitetu tkiva, rupturu koja nije preopširna, dobru kvalitetu kosti i hrskavice, pacijenta koji surađuje, iskusnog i vještog operatera, dobrog fizioterapeuta, a naposlijetku, i malo sreće.

Čak i kad su svi ti uvjeti ispunjeni, to i dalje nije garancija uspješnog liječenja.

InSpace biorazgradivi ortobalon dizajniran je tako da kreira fizičku barijeru između struktura subakromijalnog prostora, omogućujući klizanje između pojedinih kompomenti ramenog zgloba bez trenja i posljedične traume po tkivo, oponašajući tako ulogu burze.

Sistem se sastoji od dvije komponente – “spacer”, odnosno sam biorazgradivi ortobalon, koji se postavlja subakromijalno, te “deployer”, koji je instaliran direktno na “spacer” i služi njegovom jednokratnom napuhivanju. Ortobalon se zatim stabilizira na mjestu i besprijekorno odrađuje svoju funkciju.


Poliklinika Ribnjak od svog je osnutka pionir primjene brojnih metoda liječenja koje su u zapadnoj medicini u redovitoj primjeni, a na našim su prostorima relativna nepoznanica.

Provjerite naše druge revolucionarne metode liječenja

Ovoga puta donosimo Vam još jednu revolucionarnu metodu, liječenja ozljeda rotatorne manšete. Budite uz nas i zajedno pišimo povijest!


ORTOPEDIJA RAMENA

Iz drugih izvora na ovu temu

Novo rješenje za ozljede rotatorne manšete!


Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.