ORTOPEDIJA

Liječenje Ahilove tetive

Potpuno puknuće Ahilove tetive u najvećem je broju slučajeva posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl.

Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela! Ona predstavlja zajednički tetivni završetak mišića stražnje skupine potkoljenice.

Petna kost je hvatište Ahilove tetive, a na samom hvatištu prožeta je brojnim sluznim vrećicama (burzama). Funkcija sluznih vrećica je smanjenje trenja koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja. Tetiva se proteže do sredine potkoljenice, gdje prelazi u mišić. Njena funkcija prvenstveno se ogleda u kontroli pokreta stopala.

Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda i prisutna su kod sportaša u profesionalnom pogonu, ali i kod rekreativnih sportaša. Naglašavamo da je utjecaj okolnih anatomskih struktura bitan u nastanku ovih stanja, prije svega status mišića, zatim postojanje spuštenih stopala ili prisustvo ozljeda susjednih tetiva i ligamenata, kao i izbor adekvatne obuće.DIJAGNOSTIKA

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl., ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive, pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja. Upalno stanje tetive u smislu tendinitisa (bolna tetiva) ili entezitisa (bolno hvatište tetive) u toj regiji stvara karakterističnu kliničku sliku.

Palpacija tetive izaziva bol, dok je pokretljivost u gležnju bolna i ponekad limitirana. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive. Uz egzaktne kliničke testove za puknuće tetive (npr. Thompsonov test), potrebno je učiniti i ultrazvučnu obradu, koja nepogrešivo otkriva nastale promjene. Kako se radi o najsnažnijoj tetivi ljudskog tijela, potreban je studiozan pristup s poznavanjem ultrazvučne dijagnostike.


LIJEČENJE

Liječenje može biti operativno ili konzervativno. Rasprava o adekvatnom pristupu ovakvoj vrsti ozljede Ahilove tetive, treba li se liječiti operativno ili konzervativno, uvijek je aktualna. Djelomične ili parcijalne ozljede tetive uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive kroz više tjedana uz adekvatnu funkcionalnu rehabilitaciju.

Funkcionalna rehabilitacija odvija se po algoritmu iz kojega je vidljiv oporavak te je moguće preciznije govoriti o povratku radnim i sportskim aktivnostima. Na temelju pozitivnih iskustava našeg tima, primjena autologne kondicionirane plazme te matičnih stanica doista omogućuje ubrzani i kvalitetni oporavak. Dodajmo ovome da se ove metode biološkog liječenja uspješno provode uz simultanu rehabilitaciju, odnosno fizikalne procedure po najnovijim standardima.

Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju se donosi na temelju nekoliko faktora koji uključuju i preferencije klijenta. U Poliklinici Ribnjak, naš specijalistički tim tijekom cijelog tretmana neprekidno prati napredak u liječenju ove specifične ozljede.

Obratite nam se s punim povjerenjem.

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.