ORTOPEDIJA

Operacija kuka

Artroza ili starenje zgloba, obuhvaća sve njegove strukture, ligamente, kosti, zglobnu čahuru

Artroza kuka

Coxarthrosis ili arthrosis deformans coxae je  stanje zgloba s karakteristikom degenerativnih promjena u kuku. Zglob kuka nalazi se na jedinstvenoj poziciji u sustavu organa za pokretanje, na prelazu između trupa i donjih ekstremiteta. Radi se o tzv. kuglastom tipu zgloba, vrlo pokretnom. Zglobna tijela čine acetabulum /čašica, smještena u zdjeličnoj kosti/ i femur /natkoljenična kost/.

Zglobna hrskavica ima mnogobrojne funkcije nužne za fiziološko funkcioniranje zgloba.

  • Artroza ili starenje zgloba, obuhvaća sve njegove strukture, ligamente, kosti, zglobnu čahuru..
  • Težina gornjeg dijela tijela raspoređuje se pravilno na oba zgloba kuka
  • Promjene koje narušavaju pravilan raspored opterećenja, dovode vremenom do nastanka artrotskih promjena

Razlikujemo primarnu i sekundarnu koksartrozu:

  • Primarna (esencijalna ili idiopatska artroza) nastaje  zbog poremećene ravnoteže između trošenja i regeneracije, koja je usporena i smanjena.
    Očituje se suženjem zglobnog prostora, stanjenjem i fragmentacijom zglobne hrskavice, a kasnije i promjenama koštanog tkiva.
  • Sekundarna nastaje zbog nekog poznatog uzročnog faktora, koji na neki način mehanički oštećuje zglob, (displastične artroze, artroze koje nastaju nakon upala, povreda i tumora). Bolesnik osjeća jaku bol u kukovima prilikom hodanja, težak uspon uz i niz stepenice, umor i ukočenost po zglobovima.

Klinička slika

Promjene koje nastupaju, pokazuju progresiju različite dinamike… dolazi do smanjenje pokretljivosti i pojave boli, koju pacijenti opisuju najčešče u „preponi”. Kod određenog broja ljudi, bol je odsutna

Uvijek se posljedično javlja smanjena hodna pruga, težak uspon uz i niz stepenice, umor i ukočenost. Muskulatura natkoljenice postaje slabija, što dodatno otežava pokretanje.

Bol se najčešće smanjuje mirovanjem, šepanje se često javlja i prije pojave boli.Liječenje

Operativno liječenje uznapredovalih artrotskih promjena je zamjena zgloba kuka- ugradnja endoproteze.

Oporavak se odvija po utvrđenom protokolu i ponekad može biti povezan sa bolovima i ograničenim kretnjama nakon zahvata, šepanjem i slabošću.

Ukoliko imate nedoumice uz navedeno operativno liječenje, to nipošto nije bez razloga.

Operacija je oblik liječenja rezerviran za slučajeve refrakterne na provedeno konzervativno liječenje.

NISAM SPREMAN ZA METAL!!

No, jednako tako operacija nije moguća kod svih pacijenata iz mnogo razloga, kako kirurških tako i internističkih.

Pored toga, velik je broj  pacijenata sa bolnim stanjima kuka koja su podložna uspješnom liječenju sa biološkim metodama, kao što su MATIČNE STANICE I AUTOLOGNA KONDICIONIRANA PLAZMA.

Pozivamo vas na specijalistički pregled naših stručnjaka kako bi zajedno utvrdili mogućnosti očuvanja vašeg zgloba kuka.

Obratite se sa punim povjerenjem.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.