ORTOPEDIJA

Ozljede i oštećenja tetive bicepsa

Bol koja se javlja kao posljedica upale tetive duge glave bicepsa najčešće je lokalizirana u prednjem dijelu ramena.

Najčešći uzrok ozljeda i oštećenja tetive bicepsa je subakromijalni sindrom sraza ili impingement sindrom, o kojemu opširnije možete pročitati OVDJE.

Ukratko, kada ruku podižete iznad glave, zbog specifične građe ramenog zgloba u kojoj svaka od struktura koje ga sačinjavaju mora funkcionirati savršeno da biste imali pun opseg aktivnog i pasivnog pokreta, čak i u fiziološkim okolnostima dolazi do sudaranja između komponenti korakoakromijalnog luka i velikog tuberkula, koštane kvržice smještene na gornjem dijelu nadlaktične kosti, za koju se hvata većina mišića ramenog obruča. U slučaju da je jedna od tih struktura abnormalne građe, dolazi do oštećenja koje će, osim tetive rotatorne manšete, oštetiti i tetivu duge glave bicepsa. U tom slučaju govorimo o tzv. “sekundarnom tendinitisu”.


ORTOPEDIJA RAMENA

Iz drugih izvora na ovu temu

Boli vas rame tijekom dizanja ruku iznad glave?
Primarni tendinitis duge glave bicepsa nastaje kao posljedica građe intertuberkularnog žlijeba kojom tetiva duge glave bicepsa prolazi, a koja je prikazana na gornjoj slici. Taj je žlijeb poprilično uzak, a nerijetko postaje još uži zbog poremećaja neke od okolnih struktura (upala priležeće burze, nastanak koštanih izdanaka u samom žlijebu, deformitet ligamenta koji prekriva žlijeb), što za posljedicu ima pojačano trenje tetive o kost, zbog čega dolazi do upale tetivne ovojnice i oštećenja tetive koja, ako je neliječena ili je neadekvatno liječena, rezultira kompletnom rupturom.

KAKO ZNATI IMAM LI TENDINITIS TETIVE BICEPSA?

Bol koja se javlja kao posljedica upale tetive duge glave bicepsa najčešće je lokalizirana u prednjem dijelu ramena, a pojavljuje se prilikom podizanja ruke iznad razine glave. Vrlo često u podlozi je neko traumatsko zbivanje ili obavljanje posla u kojem većinu vremena držite ruku iznad glave. Ukoliko postoji nestabilnost tetive, prilikom rotacije u ramenom zglobu, moguće je osjetiti “preskok” tetive.Tipično skraćenje duljine mišića nakon rupture tetive bicepsa

KAKO ZNATI IMAM LI RUPTURU TETIVE BICEPSA?

Rupturu bicepsa, srećom, prilično je lako prepoznati na temelju kliničke slike, a konačni dokaz predstavlja nalaz UZV pregleda. Pacijenti s rupturom bicepsa navode točno određeni traumatski događaj nakon kojeg je bol počeo. Nadlaktica je tipično deformirana na način da je mišić zbog povlačenja tetive izrazito skraćen. Bolesnik ne može savinuti ruku u laktu. Prilikom palpacije na projekciji intertuberkularnog žlijeba javlja se lokalna osjetljivost i bolnost. Od koristi može biti i pregled magnetskom rezonancom.


Jedan od tipičnih kliničkih testova za dokaz oštećenja tetive bicepsa je Speedov test, u kojem bolesnik iz položaja ruke ispružene u laktu nastoji savinuti ruku protiv otpora kojeg mu pruža liječnik, prilikom čega se javlja bol u projekciji intertuberkularnog žlijeba.


KAKO LIJEČITI UPALU TETIVE BICEPSA?

Liječenje tendinitisa bicepsa ovisi o tome radi li se o primarnom ili sekundarnom tendinitisu. Kod primarnog tendinitisa liječenje se provodi nesteroidnim antireumaticima uz ciljanu fizikalnu terapiju, dok se kod sekundarnog tendinitisa nastoji ukloniti primarni uzrok tegobe, a to je impingement sindrom, stoga se ova vrsta tendinitisa liječi na jednak način kao i impingement sindrom.

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.