ORTOPEDIJA

P.O.L.I.C.E. protokol – budućnost konzervativnog liječenja traumatskih ozljeda

R.I.C.E. protokol u konzervativnom liječenju traumatskih ozljeda dobio je dostojnog nasljednika – predstavljamo Vam P.O.L.I.C.E. protokol!
KONZERVATIVNO LIJEČENJE TRAUMATSKIH OZLJEDA

Metode liječenja sportskih traumatskih ozljeda

Protection (zaštita), Optimal Load (adekvatno opterećenje), Ice (led), Compression (imobilizacija elastičnim zavojem), Elevation (podizanje ozlijeđenog ekstremiteta) – P.O.L.I.C.E.!

Tradicionalne metode liječenja traumatskih ozljeda lokomotornog sustava provjereno su korisne metode sanacije takvih vrsta ozljeda i kao takve su u primjeni već desetljećima, praktički bez iznimke. Radi se o neinvazivnim metodama čijom se primjenom ne može napraviti nikakva šteta, a mogu donijeti značajne benefite u vidu smanjenja opsega ozljede i skraćivanja vremena potrebnog za potpuni oporavak.

Sve metode baziraju se na činjenici da su traumatske ozljede lokomotornog sustava najčešće popraćene krvarenjem ili oštećenjem tkiva, u kojem se razvija upalni proces koji će za posljedicu imati oticanje ozlijeđenog tkiva. Primarni cilj liječenja takvih ozljeda je u najkraćem mogućem vremenu sanirati uzrok krvarenja (izvor upalnog procesa), kako bi se maksimalno smanjio edem tkiva i na taj način pružilo priliku tkivu za potpuni oporavak.

Prvi postupak u tom procesu je trenutačni prekid sportske aktivnosti, s obzirom na činjenicu da daljnji nastavak aktivnosti može dovesti do većeg krvarenja i većeg obujma oštećenja tkiva, a samim time i do snažnijih simptoma i produljenja vremena oporavka.

Sve donedavno, daljnji postupci sanacije uključivali su niz metoda obuhvaćenih akronimom „RICE“ – Rest, Ice, Compression, Elevation. Kombinacija ovih procedura dokazana je u brojnim istraživanjima i znanstvenim radovima, pa je njihova upotreba postala svojevrsni aksiom u akutnom liječenju sportskih ozljeda, pogotovo kada govorimo o ozljedama mekih tkiva. Dodatno se, ponekad, ovom akronimu pridodavalo slovo P na početku kao kratica za izraz Protection (PRICE protokol).Zaštita (protection) odnosi se na imobilizaciju ozlijeđenog mjesta u smislu sprječavanja pogoršanja postojeće ozljede. Budući da u vrijeme napora kroz mišiće cirkulira nekoliko puta veća količina krvi nego što je to slučaj u mirovanju, rizik za masivno krvarenje u mišić u slučaju oštećenja neke krvne žile proporcionalno raste te je važno smanjiti razinu krvne opskrbe prekidom opterećenja oštećenog mišića.

Pošteda (rest) je postupak koji se preporuča u liječenju svih sportskih ozljeda praćenih strukturalnim oštećenjem tkiva. Tkivu je neophodno dati vremena kako bi se oporavilo i vratilo u prvobitno stanje i zbog toga je ova uputa rutinski dio konzervativnog liječenja sportskih ozljeda.Led (ice), odnosno hlađenje, primjenjuje se u svrhu smanjenja otekline na mjestu ozljede, ali uz veliku razinu opreza. Led se ne smije primjenjivati direktno na kožu jer postoji visoki rizik od nastanka smrzotina, a potrebno je i obratiti pažnju na trajanje njegove primjene. Učinak leda ostvaruje se putem analgezije ozlijeđenog područja, ali i kroz njegov učinak na krvne žile okolnog područja, u kojem dolazi do vazokonstrikcije i smanjenog dotoka krvi, što će direktno smanjiti potencijalni hematom na mjestu ozljede.

Elastični zavoj (compression) je od velike koristi budući da se njegovom primjenom povećava tlak u tkivu te se na taj način smanjuje krvna opskrba tkiva. Nakon postavljanja komprese, važno je kontrolirati kožu distalno od mjesta primjene zavoja, kako bi se izbjegla ishemija neozlijeđenog tkiva. Svaka pojava hladnoće i blijedila kože, parestezija ili odsutnosti pulsa distalno od postavljenog zavoja, znak je da zavoj treba popustiti.Dizanje ekstremiteta (elevation) marginalan je dio ove procedure, ali se ne može poreći njegova korisnost u slučaju pravilne primjene. Ekstremitet mora biti barem 30cm iznad razine srca, kako bi gravitacija smanjila dotok krvi u ozlijeđeno područje.

Trenutno je u akutnom liječenju sportskih ozljeda aktualan tzv. „POLICE“ protokol (Protection [zaštita], Optimal Load [adekvatno opterećenje], Ice [led], Compression [kompresija elastičnim zavojem], Elevation [podizanje ekstremiteta]). Jedini novi termin u odnosu na PRICE protokol je „optimal load“ (adekvatno opterećenje), koji se odnosi na opterećenje kojem se ozlijeđeno tkivo izlaže, a primjenjuje ga se u kombinaciji s mehanoterapijom kako bi se ubrzao proces cijeljenja. Važno je optimalno procijeniti koje opterećenje tkivo može podnijeti, s jedne strane kako ne bi došlo do pogoršanja postojeće ozljede, a s druge strane kako se oporavak ne bi nepotrebno odužio  uslijed pojave komplikacija poput kontraktura, koje su direktan plod neadekvatne terapije.


Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.