ORTOPEDIJA

Matične stanice – revolucionarno liječenje degenerativnih poremećaja koljena

Matične stanice u ljudskom tijelu imaju sposobnost diferencijacije u različita tkiva i pomažu regeneraciju oštećenja, što ih čini vrlo perspektivnom metodom liječenja degenerativnih bolesti koljena i kuka, poput, primjerice, artroze
REGENERACIJA TKIVA

Matične stanice u liječenju

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike – plastičnost, diferencijaciju i izražavanje specifičnih markera.


Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 6 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već šestu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!Znanstveno-fantastični filmovi na temu budućnosti čovječanstva predvidjeli su mnogobrojna tehnološka i medicinska dostignuća. Neka od tih predviđanja blizu su realizacije ili su već realizirana u medicini. I tehnologije i znanja za koja se nekoć smatralo da pripadaju dalekoj budućnosti, danas se koriste u standardnim medicinskim protokolima.

Jedna od tih revolucionarnih metoda, liječenje matičnim stanicama, dostupna Vam je nadohvat ruke u našoj Poliklinici Ribnjak, a samo jedan telefonski poziv dijeli Vas od budućnosti bez bolova i funkcionalnih tegoba s kojima se susrećete iz dana u dan.ŠTO SU MATIČNE STANICE?

Ljudski organizam fantastična je i savršeno organizirana cjelina koja nastaje iz jedne jedine oplođene jajne stanice. Ta prva stanica, golom oku nevidljiva mikroskopska cjelina, umnožava se i tijekom vremena iz nje nastaje čovjek. U različitim etapama ljudskog rasta i razvoja, u organizmu se nalaze različito specijalizirane stanice sposobne za pretvorbu u točno određene tipove stanica.

Kako posjeduju visok kapacitet po pitanju samoobnove kao i izniman potencijal za diferencijaciju u različite vrste tkiva, matične stanice igraju esencijalnu ulogu u svim fazama razvoja ljudskog organizma. Zbog svog praktički neograničenog potencijala za proliferaciju i samoobnovu smatra ih se besmrtnima. Diferenciraju se u različite tipove stanica i tkiva putem mitotičke diobe.

Matične stanice podijeljene su u tri osnovne vrste: embrionalne matične stanice, matične stanice pupčane vrpce te odrasle matične stanice. Embrionalne matične stanice prisutne su u organizmu u prvim tjednima njegovog rasta i razvoja. Embrij se u ranoj fazi razvoja sastoji isključivo od ovih stanica. Radi se o tzv. pluripotentnim stanicama koje imaju najviši mogući potencijal za pretvorbu u bilo koji tip stanica – ukoliko je to potrebno, iz njih mogu nastati mišićne, hrskavične, epidermalne stanice, itd. Kako se organizam razvija, tako se smanjuje i količina tih stanica. Matične stanice pupčane vrpce nalazimo u pupčanim venama, a svojim karakteristikama nalikuju embrionalnim matičnim stanicama. Radi se također o pluripotentnim stanicama koje imaju nešto slabiji potencijal za transformaciju u različite vrste tkiva od embrionalnih matičnih stanica. Naposlijetku, odrasle matične stanice su vrsta matičnih stanica koje je moguće izolirati iz različitih vrsta tkiva nakon rođenja. Takve su stanice hematopoetske stanice (stanice koje “stvaraju” krv) koštane srži, a između ostalih, nalazimo ih i u mozgu te jetri.

Nakon čovjekovog rođenja, njegovim daljnjim rastom i razvojem, količina matičnih stanica koncentrira se u određenim tkivima – koštanoj srži, masnom tkivu, hrskavici uške, itd. To su tzv. odrasle multipotentne mezenhimalne matične stanice – stanice s nešto nižim potencijalom za pretvorbu u različite tipove stanica, ali i dalje stanice s visokim potencijalom za diferencijaciju. Upravo te stanice moguće je iskoristiti u ortopedskom liječenju zglobova, obnovi oštećene zglobne hrskavice, ali i kod oštećenja mišića, tetiva i ligamenata.

Još je 2001. godine dr. Zuk, zajedno sa svojim suradnicima, dokazao da se multipotentne matične stanice dobivene iz masnog tkiva mogu razviti u hrskavične, masne i koštane stanice. Takve je matične stanice ispravno identificirao kao mezenhimalne matične stanice i stvorio teoriju o benefitima takvih stanica i njihovoj potencijalnoj upotrebi u regenerativnoj medicini. Nakon ovog otkrića dolazi do svojevrsne eksplozije različitih znanstvenih studija na temu učinka mezenhimalnih matičnih stanica, kojeg je, posljedično tome, pratio i sve intenzivniji napredak regenerativne medicine.

Od 2015. godine ravnatelj naše ustanove, dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije, redovito i s velikim postotkom uspješnosti izvodi ovu vrstu liječenja u našoj Poliklinici.KAKO DJELUJU MATIČNE STANICE U ORTOPEDIJI?

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike – plastičnost, diferencijaciju i izražavanje specifičnih markera.

Kada se mezenhimalne matične stanice nađu u, primjerice, neposrednoj okolini oštećenog hrskavičnog tkiva, započinje niz događaja koji će rezultirati pretvorbom matičnih stanica iz njihovog početnog stadija točno u onaj tip stanice kakav je potreban za popravljanje oštećenog tkiva. Dakle, metodom primjene matičnih stanica dajemo organizmu “sirovinu” potrebnu za reparaciju, a zatim i potpunu regeneraciju oštećenog tkiva.

Ovaj proces nije uvijek i svugdje uspješan. Postoje vanjski i unutrašnji čimbenici koji mogu narušiti osjetljiv balans potreban za obnovu stanica. Upravo iz tog razloga, u Poliklinici Ribnjak kao standard liječenja koristimo paralelnu primjenu autologne kondicionirane plazme i mezenhimalnih matičnih stanica.  Autologna kondicionirana plazma sadrži mnoštvo tzv. faktora rasta, koji potiču djelovanje apliciranih mezenhimalnih matičnih stanica i rezultiraju boljim kliničkim nalazom. Naime, mezenhimalnim matičnim stanicama koje su primjenjene na mjestu oštećenja tkiva često nije dovoljna samo informacija koju dobivaju iz tkiva u koje su primjenjene, već ih je potrebno i dodatno aktivirati, a tu se autologna kondicionirana plazma pokazala kao fenomenalan čimbenik aktivacije.PRIPREMA ZA ZAHVAT

Inicijalni pregled ortopeda obavezan je prije odluke o liječenju ovom metodom. Nakon uvida u RTG ili MR snimke oštećenog zgloba ili tkiva, pacijentu se na samom pregledu objašnjavaju mogućnosti liječenja. Ukoliko postoje svi uvjeti za to, postavlja se indikacija za liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama. Prije samog zahvata potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s naglaskom na vrijednosti vremena zgrušavanja krvi. Najčešće se mezenhimalne matične stanice dobivaju iz masnog tkiva na području trbuha, koje sadrži najveću količinu mezenhimalnih matičnih stanica, a sam proces znatno je jednostavniji i manje bolniji za klijenta.

Nakon adekvatne pripreme, slijedi aplikacija lokalnog anestetika u područje trbušne stijenke. Primjenom vakuumskih ekstraktora napravi se površinska liposukcija trbušnog masnog tkiva. Za cijelo vrijeme zahvata nema bolova i jedina negativna senzacija koju pacijent može osjetiti jest blaga nelagoda na mjestu liposukcije. Dobiveno masno tkivo se zatim u za to specijalno dizajniranom uređaju “pročisti” dok ne preostanu samo mezenhimalne matične stanice. U Poliklinici Ribnjak koristimo isključivo mehaničku, a ne enzimatsku metodu ekstrakcije mezenhimalnih matičnih stanica.

Nakon pripreme samog pripravka matičnih stanica, pod kontrolom ultrazvuka slijedi aplikacija na ciljano mjesto u koljenu u spomenutoj kombinaciji s autolognom kondicioniranom plazmom. Kod ove biološke terapijie rizik od eventualnih nuspojava je minimalan, mogli bismo čak reći i nepostojeći, dok je uspješnost liječenja ovom metodom iznimno visoka.KAKVE SU MOGUĆNOSTI LIJEČENJA MATIČNIM STANICAMA?

Matičnim stanicama možemo:

  • liječiti bolna stanja zglobova i tetiva
  • liječiti oštećene hrskavice kuka, koljena i gležnja
  • regenerirati i rejuvenirati kožu
  • liječiti sporo zarastajuće rane

Zahvat se u potpunosti izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon koje ćemo Vas zadržati oko 60 minuta u našoj dnevnoj bolnici na promatranju pod budnim okom Vašeg operatera nakon čega Vas otpuštamo kući. Redovite kontrole nakon aplikacije u pravilnim su razmacima između kojih se provodi rehabilitacija. Rehabilitacija je ciljano usmjerena na jačanje okolne muskulature zgloba koji je tretiran i sastoji se od statičke rehabilitacije s našim fizioterapeutima i funkcionalne rehabilitacije pod nadzorom naših kineziologa. Kako bi se povećao potencijalni učinak operacije, od esencijalnog je značaja u potpunosti provesti plan i program rehabilitacije te odgovarajućim vježbama održati mišićni tonus i trofiku.

Uz opciju upotrebe matičnih stanica iz masnog tkiva, dodatno Vam nudimo mogućnost liječenja matičnim stanicama iz hrskavice uške. Radi se o revolucionarnoj metodi liječenja o kojoj više informacija možete saznati OVDJE.

Ono što je osobito važno naglasiti jest činjenica da je vrijeme oporavka nakon primjene ove metode liječenja skraćeno zbog maksimalno poštednog načina izvođenja, dok je mogućnost upale ili infekcije minimalna te se čuvaju postojeće zglobne strukture.


UČINAK MATIČNIH STANICA U POREMEĆAJIMA KOLJENA

Brojni su poremećaji koji mogu dovesti do oštećenja zglobne hrskavice koljena. Svi su poremećaji opisani i detaljnije objašnjeni OVDJE.

Metoda liječenja matičnim stanicama metoda je izbora za liječenje ukoliko postoji degenerativni proces unutar samog zgloba koljena, uslijed kojeg je došlo do značajnog oštećenja hrskavice, ali ne i do njenog potpunog uništenja. Kako bi operacija bila uspješna, važno je da postoji barem fragment zdravog hrskavičnog tkiva, budući da upravo taj preostali, rezidualni dio hrskavičnog tkiva, u kombinaciji s autolognom kondicioniranom plazmom, koju također primjenjujemo zajedno s matičnim stanicama, daje informaciju “neupućenim” matičnim stanicama o tipu tkiva u koje se moraju transformirati. Bez tog fragmenta hrskavičnog tkiva, izostaje ta uputa.

Ukoliko imate dvojbe oko ove vrste liječenja, preporučena Vam je ugradnja umjetnog zgloba, a ne želite “metal”, obratite nam se s punim povjerenjem. Naše ljubazno osoblje predvođeno ravnateljem Poliklinike dr. Milanom Miloševićem rado će Vam odgovoriti na sva pitanja.

Vaša Poliklinika Ribnjak
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2021. All rights reserved.