ORTOPEDIJA

Ruptura tetive rotatorne manšete

Rameni zglob pokreće i stabilizira veliki broj mišića, među kojima se najviše ističe grupa od četiri mišića čije tetive tvore tzv. rotatornu manšetu.

OZLJEDE TETIVA MUSKULATURE RAMENOG ZGLOBA

Postoje brojni razlozi pojave boli u ramenu. U Poliklinici Ribnjak naš ortopedski tim predvođen dr. Milanom Miloševićem, specijalistom ortopedije i traumatologije, pruža vam kompletnu skrb za vaše zglobove.

Bol u ramenu može biti posljedica niza različitih jednostavnih ili složenih uzroka. Pravilna dijagnostika ključ je adekvatnog liječenja, temeljitog oporavka i povratka u normalne životne aktivnosti. Bolovi u ramenu mogu biti izrazito neugodna pojava koja može značajno remetiti kvalitetu života, osobito u ljudi kod kojih je uzrok boli složene prirode. Najčešći uzroci boli u ramenu su:OZLJEDA TETIVE RAMENA

Rameni zglob sastoji se od velikog broja mišića, tetiva i ligamenata, a najvažnija među njima je grupa sastavljena od četiri tetive pod nazivom rotatorna manšeta. Rotatorna manšeta važna je karika u stabilizaciji ramena i omogućuje veliku pokretljivost zgloba. Uz njih, aktivna je i tetiva mišića bicepsa nadlaktice.

Oštećenje tetiva ramena vrlo je česta pojava, koja može biti uzrokovana razvojem degenerativnih promjena ili naglim pokretom ruke. Oštećena rotatorna manšeta oslabljuje rame i cijelu ruku, što znači da svakodnevne aktivnosti mogu postati bolne ili gotovo nemoguće za obavljati.

Najčešće ozljeđivana tetiva je ona mišića supraspinatusa, ali i drugi dijelovi manšete mogu biti oštećeni. U mnogim slučajevima, oštećene tetive se pri svakom pokretu dodatno naprežu , što uzrokuje progresiju stanja te svakodnevne aktivnosti postaju teško izvedive, odnosno vrlo često i potpuno neizvedive, osobito kod fizičkih poslova.

Rotatorna manšeta može biti oštećena na dva načina:

  • Djelomično (parcijalno) oštećenje
  • Potpuno puknuće tetive

KONZERVATIVNO LIJEČENJE

Ukoliko se radi o opsegom manjem oštećenju tetiva ramena, fizikalne procedure uz primjenu autologne kondicionirane plazme (PRP) mogu polučiti dobar rezultat. Autologna plazma u takvim slučajevim odlično djeluje na smanjenje boli i regeneraciju mekih struktura.KIRURŠKO LIJEČENJE

Kod potpunog oštećenja tetiva ramena ne postoji efektivno nekirurško liječenje. Jačanjem mišića se može donekle pomoći oslabljenoj tetivi.  Kirurški zahvat u takvim slučajevima predstavlja „zlatni standard“ liječenja.

Kirurški zahvat za oštećene tetive rotatorne manšete najčešće uključuje ponovno pričvršćivanje tetive za kosti ramena. Koriste se posebni materijali, od konaca do tzv. „sidra“.

Postoji nekoliko opcija za rekonstrukciju tetiva ramena.  • OTVORENA METODA

Rijetko se koristi. Tradicionalni otvoreni kirurški rez, često je potreban ako je puknuće veliko ili složeno.  Navedeno je nužno kako bi postigli adekvatan pristup oštećenoj tetivi.

Otvoren postupak je prva metoda korištena za popravak oštećene manžete. Tijekom godina nova tehnologija i poboljšano iskustvo kirurga doveli su do manje invazivnih postupaka.


  • ARTROSKOPSKA METODA

Moderna ortopedska metoda, bazirana na minimalnom otvaranju tkiva i korištenju optike. Tijekom artroskopije, vizualizacija se ostvaruje primjenom artroskopa

Kamera prikazuje sliku na zaslonu, a te slike koriste nam za usmjeravanje minijaturnih kirurških instrumenata. Tijekom ovakve operacije s velikom preciznošću se ovi tanki instrumenti koriste za maksimalno poštednu reparaciju tetiva.


  • “MINI-OPEN” METODA

Ova metoda koristi noviju tehnologiju i instrumente za rekonstrukciju kroz mali rez. Radi se i dalje o poštednoj i vrlo efikasnoj metodi koja omogućuje optimalan rezultat liječenja.

Može se kombinirati s artroskopijom ramena. Kada je artroskopski dio postupka završen, pristupa se kroz mali otvoreni rez. Tijekom rekonstrukcije tetive, ortoped pregledava strukture ramena izravno, a ne kroz video monitor. Koriste se suvremeni materijali kako bi se postigao odličan krajnji rezultat.

Nakon svih navedenih operativnih procedura, slijedi dozirana postoperativna terapija. Primjena autologne kondicionirane plazme dokazano ubrzava oporavak. Poliklinika Ribnjak u mogućnosti je ponuditi vam optimalan izbor liječenja u svrhu najbržeg mogućeg oporavka.

Naš specijalistički tim u dogovoru sa svakim pacijentom pronalazi najbolji postupak koji će zadovoljiti vaše individualne zdravstvene potrebe.

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.