ORTOPEDIJA

“SLAP” ozljeda

Korisna metoda u postavljanju opravdane sumnje na SLAP ozljedu je magnetska rezonanca.

Zbog specifičnosti svoje građe (mali kontakt zglobnih tijela, jak vezivnohrskavični prsten koji ga okružuje, jak ligamentarno-mišićni aparat koji ga stabilizira), rameni zglob je iznimno otporan na različite vrste trauma. Međutim, kada do njih dođe, tada je od iznimnog značaja pravilno protumačiti simptome, rekonstruirati traumatski događaj i doći do prave dijagnoze u najkraćem mogućem roku.

Jedna od specifičnih i relativno čestih ozljeda ramena je tzv. SLAP ozljeda. Akronim SLAP predstavlja skraćenicu engleskog naziva ozljede (Superior Labrum from Anterior to Posterior), a radi se o leziji prednjeg gornjeg dijela vezivnohrskavične čahure koja okružuje zglob. Takva vrsta lezije naziva se avulzija, a posljedica je naglog povlačenja čahure silom većom od njenog kapaciteta rastezljivosti, zbog čega dolazi do njenog pucanja, a paralelno s time i do oštećenja tetive bicepsa, pa se ova ozljeda često interpretira u obradi ozljeda bicepsa.

Kako nastaje SLAP ozljeda?

SLAP ozljeda tipično nastaje padom na rame, učestalim ponavljajućim pokretima koji opterećuju tetivu bicepsa (primjerice kod sportaša u bacačkim disciplinama – bacanje koplja) te kod naglog povlačenja ruke njenim savijanjem u laktu.

Simptomi SLAP ozljede

Simptomatologija ozljede slična je simptomatologiji većine traumatskih ozljeda ramenog pojasa te je prilično nespecifična. Obično se pacijenti žale na bol i funkcionalne tegobe u ramenu u vidu “škripanja” i zapinjanja u pokretu.

Kako dijagnosticiramo SLAP ozljedu?

Korisna metoda u postavljanju opravdane sumnje na SLAP ozljedu je magnetska rezonanca. Rendgensko snimanje nije od koristi budući da ono pokazuje tvrdo tkivo, odnosno koštane strukture, dok je SLAP ozljeda ozljeda mekog tkiva koje se na rendgenu ne vidi. Međutim, korisno je napraviti RTG snimku kako bi se isključile druge potencijalne dijagnoze.Magnetskom rezonancom može se vizualizirati ozljeda, ali ne i točan tip ozljede. SLAP ozljeda najpouzdanije se dijagnosticira metodom kojom se ujedno i liječi, artroskopskim zahvatom, budući da je to jedina adekvatna metoda kojom se može prepoznati točan tip lezije, o kojem onda direktno ovisi i vrsta liječenja kao i konačni ishod liječenja.

Oporavak

Vrijeme potrebno za oporavak direktno ovisi o opsežnosti ozljede i izvršene operacije te se prilično razlikuje od osobe do osobe. Uobičajeno, u vremenu od dva do šest tjedana nakon operacije potrebno je nošenje ortoze kojom se rame stabilizira u položaju koji će omogućiti zacjeljivanje ozljede, a zatim počinje intenzivna fizikalna terapija kojom se namjerava vratiti ramenu izvornu snagu i opseg pokreta.

Potpuni oporavak i povratak uobičajenim životnim i sportskim (ako se bavite sportom) aktivnostima slijedi oko tri do četiri mjeseca nakon operativnog zahvata.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.