RINOPLASTIKA

Operativna korekcija nosa

U svijetu u kojem dominiraju društveno nametnuti standardi ljudske ljepote, u plastičnoj i estetskoj kirurgiji pojavila se rastuća potreba za razvojem novih metoda i zahvata kojima je moguće postizanje ideala kakve imate priliku gledati iz dana u dan na naslovnicama novina, časopisa, internetskih portala ili pak na televiziji.

Jedna od najpopularnijih metoda kojima se to postiže, a ujedno se tiče i najčešćeg estetskog problema u ljudi, naziva se rinoplastika.


O ZAHVATU RINOPLASTIKE

Rinoplastiku definiramo kao operativnu korekciju nosa koja se može raditi u estetske svrhe, ali i u svrhu funkcionalnosti u ljudi s urođenim ili stečenim deformitetima nosnog septuma koji ometaju disanje. Najveći izazov vezan uz ovu vrstu zahvata tiče se činjenice da jednako kao što na svijetu ne postoje dva čovjeka s istim otiscima prstiju, tako ne postoje ni dva čovjeka s istom građom nosa, što zahtjeva individualni pristup specijalista estetske i plastične kirurgije tijekom svake operacije.

Nadalje, nos ne možemo promatrati kao izoliranu cjelinu nepovezanu s ostatkom tijela, odnosno, preciznije rečeno, s ostatkom lica, već je od najveće važnosti u obzir uzeti cjelokupnu građu nečijeg lica (oči, obrazi, usta, oblik lica), te prema tim parametrima pažljivo odrediti kako će zahvat izgledati, ali i, još važnije, pažljivo definirati očekivanja kod pacijenta.

Krajnji cilj ove operacije mora biti ideja da, s obzirom na izgled ostatka lica, izgledate kao najbolja moguća verzija sebe, a ne kao kopija nečega viđenog na televiziji ili internetskom portalu.

Rezultati rinoplastike


Operacija nosa uistinu je zahtjevan zahvat kojim se, ukoliko ga se izvede na adekvatan način, može dobiti uistinu dobar krajnji rezultat. Radikalizacija zahvata najčešće ima suprotan učinak i može dovesti do većih problema nego što su to bili inicijalni, te se kao takva ne preporučuje.

Problemi koji se uspješno rješavaju estetskom i funkcionalnom korekcijom nosa uključuju:

  • ispravljanje grbe na nosu
  • ispravljanje urođenih i stečenih nosnih deformiteta
  • ispravljanje asimetrije nosnica i veličine nosne piramide
  • ispravljanje funkcionalnih poremećaja nosa poput devijacije septuma
Kao što smo napomenuli ranije, ključan parametar koji utječe na to hoće li operacija biti uspješna ili ne, jesu upravo očekivanja pacijenta. Pacijent s realnim očekivanjima može se nadati vrhunskom rezultatu operacije, dok pacijentu s nerealnim očekivanjima krajnji rezultat može biti nedovoljno dobar.

Procedura ispravljanja estetskih i funkcionalnih tegoba vezanih uz nos započinje konzultacijskim pregledom u našoj Poliklinici.

Liječnik vrši detaljan pregled nosnih struktura i dovodi ih u korelaciju s konturama lica, nakon čega se vrši kompletna evaluacija viđenog te se definiraju očekivanja liječnika od operativnog zahvata.

Uz već spomenuta realna očekivanja, važno je da ste prikladne dobi za operaciju – osobe koje nisu punoljetne još uvijek nisu završile svoj rast i razvoj te u tom slučaju izvođenje zahvata nije indicirano. Jedinu iznimku predstavljaju urođene malformacije lica poput rascjepa usne, nosa, nepca ili kombinirano (lat. cheilognathopalatoschisis).

Upute i operacija

U predoperativnoj obradi obavlja se još jedan pregled liječnika operatera te se vrši detaljna obrada od strane anesteziologa. Budući se operacija odvija u općoj anesteziji, od najvećeg je značaja izbjegavanje konzumacije hrane i pića neposredno pred zahvat (ukoliko je zahvat u jutarnjim satima, onda se večer prije ne smije konzumirati nikakva hrana ili piće, izuzev vode). U konzultacijama s anesteziologom odredit će se dinamika uzimanja lijekova ukoliko konzumirate neki od njih, a apsolutno je kontraindicirana konzumacija NSAIR (nesteroidni antireumatici – aspirin).

Tijekom predoperativnih konzultacija s operaterom detaljno će Vam biti opisano kako će sam zahvat izgledati te što očekivati za vrijeme oporavka.

Obradom nosne kosti i/ili hrskavice nastoji se postići zadovoljavajući izgled, veličina i oblikovanje nosa.

Tijekom prvih nekoliko dana od operacije, najčešće kroz prva tri dana, očekuje se oticanje operiranog područja. To je u potpunosti očekivana pojava te ona neće imati utjecaja na konačan rezultat. Nakon izvedenog postupka, važno je izbjegavati veće tjelesne napore u razdoblju jednog do dva mjeseca od same operacije.

Kroz desetak dana od operacije, moguć je povratak uobičajenim životnim aktivnostima, a blaga oteklina na području nosa može biti prisutna i do mjesec dana nakon samog zahvata.

U Poliklinici Ribnjak možete dobiti najbolju moguću uslugu i željeni tretman.

Obratite nam se s punim povjerenjem!

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.