SPORTSKA DIJAGNOSTIKA

Individualna medicinsko-sportska evaluacija djeteta sportaša

Naši stručnjaci na polju ortopedije, medicine sporta, kineziologije i fitnessa stoje Vam na raspolaganju u nekoliko opcija – funkcionalna rehabilitacija, edukativni treninzi, medicinsko-sportska evaluacija djece i odraslih te pružanje asistencije u ciljanom treningu

Medicinsko-sportska evaluacija djeteta prije ili neposredno nakon uključenja u sportsku aktivnost od ključnog je značaja u njegovom pravilnom psihofizičkom razvoju. Dijete koje od najranijih dana usvaja nepravilne obrasce kretanja razvit će puno snažnija ograničenja od svojih vršnjaka koji automatizirane pokrete izvode na pravilan način. Jednako tako, važno je i što je ranije moguće otkriti ograničenja nametnuta genetikom i fizičkim predispozicijama, a sve s ciljem usmjeravanja djeteta u aktivnost koja će donijeti najveći benefit njegovom zdravlju. Testiranje u našoj Poliklinici provode liječnici, fizioterapeuti i diplomirani kineziolozi, a komponente od kojih se testiranje sastoji su:

 • TESTIRANJE BIOMEHANIČKIH DETERMINANTI POKRETA
  • sadržaji sportskih aktivnosti ovisni su o izuzetno složenim i međusobno povezanim anatomskim i fiziološkim sustavima. Neispravno automatizirani pokreti uzrokuju stagnacije u razvoju mladih sportaša uz povećani rizik od ozljeda. Naš program usmjerava Vaše dijete prema zdravstvenoj preventivi i konstantnoj razvojnoj progresiji općih i specifičnih kognitivno-motoričkih karakteristika.


 • ANTROPOMETRIJSKA ANALIZA
  • antropometrijska analiza utvrđuje inicijalno stanje tjelesnih karakteristika Vašeg djeteta. U skladu sa dobivenim rezultatima sugeriramo i provodimo razvojni program usmjeren prema poboljšanju istih.
 • PREGLED I PROCJENA LIJEČNIKA SPECIJALISTA ORTOPEDIJE
  • klinička obrada od strane ortopeda neophodna je u procjeni stanja lokomotornog sustava. Testovi koje provodi ortoped u suradnji s fizioterapeutom pružaju izvrstan uvid u prisutnost eventualnih koštano-mišićnih abnormalnosti. Pregled se sastoji od anamneze, kliničkog te, ukoliko je potreban, ultrazvučnog pregleda. Prilikom uzimanja anamneze ortoped nastoji uočiti postojanje genetske predispozicije za razvoj stanja koja ometaju ili u budućnosti mogu dovesti do smetnji u bavljenju sportom, bio on profesionalnog ili rekreativnog pogona. Isto vrijedi i za podatke iz povijesti bolesti, koje se nastoji dovesti u korelaciju s aktualnim tegobama, ukoliko one postoje. Klinički pregled sastoji se od niza testova u kojima se utvrđuje mobilnost zglobova, opseg pokreta u njima, mišićni tonus i trofika te se ispituju različiti tetivni refleksi. Slijedi provjera grube koordinacije i propriocepcije, nakon čega se vrši završna evaluacija te se daje procjena stanja lokomotornog sustava.


Nakon provedene medicinsko-sportske evaluacije, u našoj Poliklinici omogućili smo kontinuirani rad s djecom na ispravljanju deficita u sklopu individualnih treninga prilagođenim rezultatima našeg testiranja, te u sklopu grupnih treninga u homogenim skupinama do četiri mlada sportaša s ciljem rada na poboljšanju općih koordinacijsko-motoričkih karakteristika djeteta. U pravilnim vremenskim razmacima vrši se retestiranje u svrhu mjerenja poboljšanja primjećenih deficita.U sklopu daljnje usluge nakon same provedbe medicinsko-sportske evaluacije, s obzirom na eventualne deficite primjećene tijekom testiranja, za Vaše dijete nudimo:

 • INDIVIDUALNI TRENING
  • Individualni pristup je najučinkovitija metoda u kojoj osobni trener i njegov sportaš zajednički ispravljaju i usavršavaju testovima utvrđene deficite. Prednost ovakve vrste treninga je činjenica da je pažnja trenera usmjerena isključivo na jedno dijete te je ovaj način treninga ujedno i najkorisniji u kontekstu napretka dijeteta.
 • GRUPNI TRENING
  • Grupni pristup uključuje maksimalno četiri mlada sportaša istovremeno, s ciljem poboljšanja općih sposobnosti i karakteristika djeteta.
 • KONTROLA
  • Ukoliko naše testiranje pokaže nepostojanje deficita u kognitnivno-motoričkom razvoju djeteta, ili je taj deficit prisutan, ali još uvijek neizražen, preporuča se kontrolna reevaluacija tri i šest mjeseci nakon prve.

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.