SPORTSKA DIJAGNOSTIKA

Klinički pregled

Osnovna metoda otkrivanja deficita u zdravlju sportaša. Nudimo Vam JEDNOSTAVNI, PROŠIRENI te SLOŽENI klinički pregled.


Klinički pregled liječnika predstavlja osnovnu metodu otkrivanja deficita u zdravlju sportaša, zbog čega se i radi na samom početku medicinsko – sportske evaluacije u našem sportsko – dijagnostičkom centru. Jasno usmjerenim pitanjima i kliničkim pregledom u kojem svaki izvedeni test ima svoju svrhu omogućuju liječniku orijentaciju između različitih parametara koji zbrojeni daju ukupnu sliku o zdravstvenom stanju sportaša.  

Pregledi i testovi uključeni u klinički pregled sportaša mnogobrojni su i raznoliki te ih možete obaviti ovisno o Vašoj želji i razini detaljnosti koju očekujete od pregleda. Važno je napomenuti da je jedina razlika između različitih vrsti kliničkog pregleda u BROJU dijagnostičkih testova koje se u svrhu paketa izvode, a ne u detaljnosti samog pregleda. Prevedeno, spiroergometrijsko testiranje provodit će se po potpuno jednakom protokolu i u sklopu proširenog i u sklopu složenog kliničkog pregleda. U našem sportsko – dijagnostičkom centru postoje tri razine kliničkog pregleda – JEDNOSTAVNI, PROŠIRENI I SLOŽENI. Svaki od tih paketa sadržava komplet određenih usluga, uz napomenu da prošireni klinički pregled sadrži sve komponente jednostavnog uz neke dodatne testove, dok složeni klinički pregled sadrži sve komponente proširenog, ali također uz još neke dodatne testove.  KLINIČKI PREGLED

Jednostavni klinički pregled


U sklopu JEDNOSTAVNOG kliničkog pregleda dostupni su Vam: 

 • kompletan anamnestički i klinički pregled – liječnik uzima temeljitu i opširnu obiteljsku i vlastitu anamnezu u potrazi za anomalijama koje bi mogle upućivati na mogućnost postojanja specifične patologije. Nakon uzimanja anamneze, provodi se klinički pregled, koji uključuje neurološki pregled, pregled abdomena, kralježnice i ekstremiteta te testove prisutnosti različitih fizioloških i patoloških vrsta refleksa 
 • psihološka procjena – provodi se upitnicima i u direktnoj interakciji s liječnikom 
 • EKG (elektrokardiografija) u mirovanju – u određenom broju slučajeva može uputiti na postojanje neke patologije srca, a od koristi je u procjeni srčanog ritma, frekvencije, osi i prisutnosti hipertrofije 
 • laboratorijske pretrage [KKS, GUK, jetreni enzimi, urea, kreatinin, urin] – svi navedeni parametri služe procjeni stanja u kojem se organizam trenutno nalazi te u kombinaciji s kliničkim pregledom mogu uputiti na prisutnost određenih patoloških stanja  


KLINIČKI PREGLED

Prošireni klinički pregled


U sklopu PROŠIRENOG kliničkog pregleda, kako smo ranije napomenuli, možete pronaći sve usluge iz jednostavnog kliničkog pregleda, a uz njih u ovaj paket usluga ulaze: 

 • oftalmološki pregled – kontrola vida može biti osobito korisna u sklopu kompletne medicinske evaluacije budući da ljudi s malim dioptrijama i poremećajima vida vrlo često nisu ni svjesni postojanja deficita. U sklopu oftalmološkog pregleda vrši se klinički pregled očiju i testovi razlikovanja boja 
 • dentalni pregled – dentalni pregled jedna je od ključnih stavki pregleda sportaša – bez zdravih zubi, nema ni bavljenja sportom. Tome je tako iz nekoliko razloga, ali možda najistaknutiji su bakterije iz roda streptokoka, koje naseljavaju karijesom oštećene zube, čineći tako oralna žarišta tih bakterija. Mehaničkim procesima poput žvakanja, realna je mogućnost diseminacije (raspršivanja) tih žarišta diljem krvotoka, a ovakvom su oštećenju osobito podložni srčani zalisci.  
 • ORL pregled – pregled uha, grla i nosa također je od važnosti u medicinskoj evaluaciji sportaša. Pregled prohodnosti nosnih hodnika nerijetko otkrije postojanje njihove opstrukcije, što ometa disanje u naporu i može imati značajan učinak u izvedbi sportaša. Kronično upaljene tonzile (mandule) također mogu imati učinak na bavljenje sportom zbog podložnosti organizma stalnim infekcijama. 
 • spiroergometrija – zlatni standard testiranja organizma u naporu. Više o spiroergometriji pročitajte OVDJE. 
 • test stiska šake dinamometrom – jedan od najstandardiziranijihnajistraživanijih i najčešće upotrebljavanih testova procjene mišićne jakosti te je kao takav izuzetno koristan u procjeni stanja mišićno-koštanog sustava. Nekoliko istraživanja u korelaciju je dovelo dob i jačinu stiska šake – kako ulazimo u odraslu dob, stisak šake se povećava u oba spola te sredinom tridesetih godina života doseže svoj maksimum, nakon čega progresivno opada sa starenjem. Ujedno je jačina stiska ruke dovedena u korelaciju s gustoćom kostiju (oslabljen stisak može upućivati na smanjenu gustoću kostiju), stopom smrtnosti od bilo kojeg uzroka u muškog spola, a često se ovaj parametar dovodi i u svezu s povećanim rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti, osobito u muškaraca. Budući da je test iznimno jednostavan za provedbu, a pruža relativno dobre i pouzdane podatke, često ga se primjenjuje u općoj praksi. Nedostatak ovog testa je činjenica da njime možemo objektivno procijeniti samo jakost mišića gornjeg ekstremiteta, ali ne i cijelog tijela. Test se provodi bez zagrijavanja, budući da zagrijavanje može povećati snagu stiska, što će dovesti do pojave artefakta u mjerenju i netočnih podataka. Test je izvrstan i za procjenu simetrije mišića gornjeg ekstremiteta na obje strane tijela. Budući da je jako dobro istražen, često primjenjivan i više-manje standardiziran, može ga se kvalitetno koristiti i u radu s rekreativcima, ali i u radu sa sportašima.  


KLINIČKI PREGLED

Složeni klinički pregled


Naposlijetku, u sklopu SLOŽENOG kliničkog pregleda možete obaviti sve prethodno nabrojane pretrage, a uz njih na raspolaganju su Vam i: 

 • mjerenje bazalnog metabolizma – BM definiramo kao mjeru potrošnje energije u tijelu tijekom mirovanja. Više o stopi bazalnog metabolizma pročitajte OVDJE. 
 • pregled i procjena ortopeda i fizioterapeuta – kompletna klinička obrada od strane ortopeda i fizioterapeuta neophodna je u procjeni stanja lokomotornog sustava. Testovi koje provodi ortoped u suradnji s fizioterapeutom pružaju izvrstan uvid u prisutnost eventualnih koštano-mišićnih abnormalnosti. Pregled se sastoji od anamneze, kliničkog, te ukoliko je potreban, ultrazvučnog pregleda. Prilikom uzimanja anamneze ortoped nastoji uočiti postojanje genetske predispozicije za razvoj stanja koja ometaju ili u budućnosti mogu dovesti do smetnji u bavljenju sportom, bio on profesionalnog ili rekreativnog pogona. Isto vrijedi i za podatke iz povijesti bolesti, koje se nastoji dovesti u korelaciju s aktualnim tegobama, ukoliko one postoje. Klinički pregled sastoji se od niza testova u kojima se utvrđuje mobilnost zglobova, opseg pokreta u njima, mišićni tonus i trofika te se ispituju različiti tetivni refleksi. Slijedi provjera grube koordinacije i propriocepcije, nakon čega se vrši završna evaluacija te se daje procjena stanja lokomotornog sustava.   
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.