SPORTSKA DIJAGNOSTIKA

Kognitivno – motorička analiza

Jedinstven način procjene kvalitete izvođenja različitih motoričkih radnji u otežanim i za tu priliku kreiranim specifičnim uvjetima

U potpunosti je osmišljena od strane stručnjaka zaposlenih u našem sportsko-dijagnostičkom centru te uključuje brzo procesuiranje općih ili specifičnih multitask sadržaja. 

Služi za objektivnu procjenu inicijalnih i tranzitivnih stanja sportaša na području kognitivnih i motoričkih sposobnosti pod visokim korelacijskim odnosima. Naime, iskustva naših stručnjaka pokazala su iznimno visoku korelaciju između rezultata koje sportaš postiže na ovoj analizi i njegove izvedbe na terenu. Osobito visok postotak izravne povezanosti primjećen je među sportašima mlađe dobi, gdje su naši stručnjaci došli do zaključka kako se, upravo temeljem kognitivno – motoričke analize i rezultata koje dijete postigne na njoj, može predvidjeti daljnji razvoj i napredak djeteta u njegovoj izvedbi na terenu. Nadalje, u djece u kojih je kognitivno – motorička analiza pokazala određene deficite, nakon rada s našim stručnjacima u svrhu ispravljanja tog deficita, primijećeno je značajno poboljšanje u sportskoj izvedbi djeteta! 

U skladu sa rezultatima analize, postavljaju se ciljevi i provodi program treninga. Primjer jedne vježbe koja je dio kognitivno – motoričke analize 

  • mladi sportaš stoji u početnoj poziciji držeći lopticu 
  • noge mu nose oznake A (desna) i B (lijeva), ruke su 1 (desna) i 2 (lijeva) 
  • na tri metra od njega se nalaze 4 mete, žuta, crvena, plava i zelena 
  • na trenerov znak „A-1-žuta“, što prije mora procesuirati zadatak i pogoditi žutu metu, stojeći na desnoj nozi i bacajući lopticu desnom rukom 

 Maksimalan broj bodova se daje ukoliko je sportaš odradio zadatak u zadanoj jedinici vremena, tehnički ispravno te uspješno pogodio metu, dok svaka pogreška u izvođenju zadatka nosi određene negativne bodove, na temelju koji se računa konačan rezultat.  


Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.