SPORTSKA DIJAGNOSTIKA

Mjerenje bazalnog metabolizma

Izmjerite potrošnju energije u mirovanju


Bazalni metabolizam računamo kao stopu (BMR, basal metabolic rate), a definiramo ga kao mjeru potrošnje energije u tijelu tijekom mirovanja. Njena vrijednost izražava se u kalorijama, a opisuje se kao količina kalorija koje je potrebno unijeti u organizam tijekom 24h kako bi se održale osnovne vitalne funkcije u mirovanju (disanje, rad srca, metabolički procesi u različitim organima).  Vrijednost BMR-a iznimno je korisno za znati u situaciji kada se radi intervencija na tjelesnoj masi (mršavljenje ili dobivanje na masi, ali i održavanje trenutne mase). Jednako tako, važno je napomenuti da, iako postoje razne jednadžbe i kalkulatori pomoću koji se određuje okvirna vrijednost BMR-a, jedini objektivan način za utvrditi njezinu stvarnu vrijednost je preko laboratorijskih testiranja. Vrijednost BMR-a utvrđuje se u korelaciji s količinom aktivnosti u kojima osoba tijekom dana sudjeluje. Postoji pet tipova aktivnosti po kojima se određuje koeficijent tjelesne aktivnosti: 

  • sjedilački tip 
  • lagano aktivni tip 
  • umjereno aktivni tip 
  • izrazito aktivni tip 
  • ekstremno aktivni tip. 

Ispitivanje vrijednosti bazalnog metabolizma odrađuje se natašte. Ispitanicima se preporučuje izbjegavanje konzumacije bilo kakve hrane najmanje četiri sata prije testa. Vodu je dozvoljeno konzumirati, iako ne neposredno prije mjerenja, budući da su zabilježeni slučajevi u kojima konzumacija hladne vode neposredno pred testiranje utječe na izmjerenu vrijednost bazalnog metabolizma. Također, preporučuje se i izbjegavanje bilo kakve tjelesne aktivnosti neposredno prije testiranja. Na dan testiranja poželjno je izbjeći i konzumaciju supstanci poput kofeina.  

Temeljem vrijednosti bazalnog metabolizma i koeficijenta aktivnosti u kojima osoba sudjeluje, jednostavno je odrediti količinu kalorija koju je potrebno potrošiti ili nadmašiti ovisno o klijentovim potrebama za dobitkom ili gubitkom na masi ili ukoliko želi održavanje trenutne vrijednosti.   


Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.