SPORTSKA DIJAGNOSTIKA I KONDICIJSKA PRIPREMA

Individualna kondicijska priprema sportaša

Suradnik naše ustanove, profesor kineziologije Kristijan Blažević, jedan je od najtalentiranijih mladih stručnjaka za prevenciju ozljeda i kondicijsku pripremu sportaša. U daljnjem tekstu saznajte kako Vam možemo asistirati u kondicijskoj pripremi, a na videu pogledajte kratak sažetak treninga kondicijske pripreme na primjeru nogometaša.

Individualizacija – ključ adekvatne fizičke pripreme


U potpunoj suradnji sa sportašima i njihovim trenerima, naš stručnjak na temelju višegodišnjeg iskustva planira i programira trening usmjeren ka prevenciji ozljeda, očuvanju zdravlja i razvoju specifičnih sposobnosti. Ključ pravilne kondicijske pripreme leži u prilagodbi osnovnih postulata vježbanja aktivnosti u kojoj sportaš sudjeluje. Teško je, odnosno dapače, nemoguće, očekivati da će trening namijenjen, primjerice, jačanju eksplozivnosti kod rukometaša, isti učinak imati i na nogometaše. Svaki je sport priča za sebe po pitanju opterećenja, upotrebe muskulature, pokreta i specifičnih vještina kojima svaki sportaš barata.

Upravo je ta činjenica jedna od polaznih točaka našeg individualnog treninga u sklopu kondicijske pripreme. Naš stručnjak za kondicijsku pripremu, profesor Kristijan Blažević, pažljivo koncipira trening ovisno o dobi, spolu, vrsti sporta u kojem klijent participira te razini sportske aktivnosti u kojem sudjeluje (profesionalni ili rekreativni pogon). Nadalje, trening je prilagođen i trenutnoj razini kondicijske spreme sportaša, koja se procjenjuje na temelju razgovora sa sportašem te provođenjem nekoliko kraćih testiranja u svrhu potvrde prvotne procjene.Individualizacija plana i programa treninga samo je početni korak u ostvarenju Vašeg konačnog cilja. Daljnji koraci uključuju jasnu i postojanu motivaciju da se plan i program treninga vjerno slijedi, stvaranje realnih očekivanja u vidu vremena potrebnog za ostvarenje tog cilja, ali i još jednu izuzetno bitnu komponentu – pridržavanje uputa iz plana i programa i pravilno i točno izvođenje vježbi. 

Svaka vježba osmišljena je na način da istovremeno jača sportaša ne samo u segmentu kojega on može zamijetiti, dakle u samoj fizičkoj pripremljenosti, nego i u sklopu prevencije budućih ozljeda. Budući da je Poliklinika Ribnjak primarno usmjerena na medicinu, naša je namjera provođenjem ovakvih treninga te edukacijom sportaša smanjiti broj ozljeda. Vrlo je mali broj sportaša koji obraćaju pozornost na prevenciju i pravilno izvođenje vježbi, najčešće zato što je ponekad teško percipirati poznatu sintagmu „manje je više“ u kontekstu vježbanja. Mogućnost da izvede 20 sklekova u jednom ponavljanju sportašu može dati lažan osjećaj moći i sigurnosti u sebe, ali pitanje je kakve su kvalitete izvedeni sklekovi – nećemo biti premudri ako ustvrdimo da je puno bolje izvesti pet kvalitetnih sklekova nego dvadeset brzih, ali u izvedbi ne potpuno kvalitetnih sklekova. Isti princip vrijedi za sve vježbe u svim sportovima.U našem sportsko – dijagnostičkom centru na raspolaganju Vam stoji uređen prostor za vježbanje kao i trener koji će Vam se maksimalno posvetiti u Vašem predviđenom terminu. S trenerom možete prilagođavati zadani plan i program treninga Vašem trenutnom stanju, izvoditi vježbe s tendencijom osobnog napretka i ono najvažnije, izvoditi vježbe na najkvalitetniji mogući način, i za Vaše zdravlje, ali i za Vaš osobni cilj. U sklopu individualne kondicijske pripreme ne koristimo samo lokacije u našoj ustanovi, nego i najljepšu moguću lokaciju – otvoren prostor i svjež zrak, kada za to postoji potreba.

Svaka vježba u planu i programu treninga u njega je uključena s razlogom, a eventualne nepravilnosti u izvođenju tih vježbi dovest će do nezadovoljavajućih rezultata, što je iznenađujuće čest problem kod na ovaj način koncipiranih treninga. Čak ni na papiru najdetaljnije koncipirani treninzi ne mogu zamijeniti trenera koji stoji uz Vas dok izvodite vježbu – osim što Vas svojom prisutnošću motivira da pronađete djelić snage za koji možda niste ni znali da posjedujete, ujedno Vas i ispravlja tijekom samog vježbanja.  Naši stručnjaci osposobljeni su za: Ovakav način vježbanja, koji uključuje postupnu progresiju u intenzitetu tijekom nekoliko tjedana, garantira ne samo adekvatnu i temeljitu fizičku pripremu za natjecanje/sportske aktivnosti za koje se pripremate, nego i značajno smanjuje rizik od budućeg ozljeđivanja. Jedna od najtežih stvari koja se može dogoditi sportašu jest dugotrajno izbivanje iz natjecateljskog sporta, a naša je osnovna namjera omogućiti Vam upravo nesmetano bavljenje sportskom aktivnošću. Poklonite nam svoje povjerenje, uvjereni smo da će Vam se višestruko isplatiti.

Vaša Poliklinika Ribnjak

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.