LIJEČENJE BOLI

TERAPIJA UDARNIM VALOM

Terapija udarnim valom je prikladna onda kad druge metode ublažavanja boli više ne pomažu (led, istezanje, analgetici), a kad je prerano za invazivnije metode liječenja…

Što je terapija udarnim valom?

Terapija udarnim valom je vanjska terapija posebnim uređajem koji aplicira blagu „šok-terapiju“, odnosno, električni naboj na mjestima oštećenih mekih tkiva.

U odnosu na ultrazvučnu terapiju koja koristi visoko-frekventne zvučne valove, udarni val koristi niske frekvencije. Kod udarnog vala ne dolazi do zagrijavanja tkiva.

Koje su koristi terapije udarnim valom?

Ova metoda ublažava bol oštećenih mekih tkiva i potiče cijeljenje. Može se koristiti kod bolnih mišića i tetiva. Terapija je potpuno sigurna, neinvazivna te u našoj ustanovi bez boli, zbog korištenja posebnih metoda pripreme bolnog mjesta i pažljive primjene.

Efektivnost ove metode liječenja boli dokazana je godinama primjene i brojnim medicinskim istraživanjima. Primjenom udarnog vala potiče se neovaskularizacija, stimulira se proliferacija tenocita i diferencijacija osteoprogenitora, pojačava se infiltracija leukocita, čime se pojačava broj faktora rasta, stvaranje proteina, kolagena i remodeliranje tkiva.

Što se liječi udarnim valom?

Udarnim valom liječimo bolove kod:

 • Upale rotatorne manšete
 • Epikondilitisa lakta – teniski lakat
 • Ahilove tetive
 • Plantarnog fasciitisa
 • Lateral epicondyle
 • Medial epicondyle
 • Greater trochanter (gluteus medius and minimus)
 • Proximal hamstring origin
 • Rectus femoris
 • Distal quadricep
 • Patellar tendon
 • Posterior tibial
 • Peroneal

Terapija udarnim valom je prikladna onda kad druge metode ublažavanja boli više ne pomažu (led, istezanje, analgetici), a kad je prerano za invazivnije metode liječenja (npr. operacija). Terapija udarnim valom izvrsna je komplementarna metoda ortobiološkim metodama liječenja kao što su primjena autologne kondicionirane plazme i matičnih stanica.

Sveobuhvatan pristup liječenju boli jedino je trajno rješenje za liječenje boli.

Zimmer enPuls udarni val

Posjedujemo mobilni radijalni terapijski sustav udarnog vala s balističkim impulsima visoke energije. Ovaj sustav koristi se za liječenje bioloških tkiva i struktura u različitim patologijama i medicinskim stanjima. Jedinstven sustav, jednostavan za korištenje, nudi pristup terapiji udarnim valom svim pacijentima.

Uređaj uz električni impuls stvara i mehanički val pritiska, koji se aplikatorskom glavom prenosi na tkivo i širi na okolna tkiva. Mehaničku energiju se radijalno apsorbira u tkivu što pokreće reakcije koje imaju pozitivan utjecaj na širok spektar ortopedskih i neuroloških stanja.

Kakva je procedura terapije udarnim valom u Poliklinici Ribnjak?

Prije dolaska se morate naručiti za termin. To možete učiniti putem emaila ili na naše brojeve telefona. Naši djelatnici će Vas kontaktirati ukoliko je potrebna dodatna dokumentacija ili nalazi.

Za vrijeme Vašeg termina, naši fizikalni terapeuti i/ili specijalisti ortopedije će napraviti potrebne fizikalne i vizualne preglede te započeti s pripremom mjesta za terapiju udarnim valom. Sama terapija traje manje od 30 minuta, obično od 10-20 minuta, ovisno o veličini regije koja se tretira.

Odmah nakon terapije ćete osjetiti olakšanje boli i možete ići kući. Broj ponavljanja terapije udarnim valom će Vam odrediti naši fizioterapeuti.

U kojem slučaju se ne smije koristiti udarni val?

Udarni val je kontraindiciran kod trudnica, kod prisutnosti većih krvnih žila ili otvorenih rana, u blizini umjetnih zglobova, kod osoba s infekcijama, problemima zgrušavanja krvi, rakom, ili pacemakerom.

Za sva pitanja stručnjaci Poliklinike Ribnjak stoje Vam na raspolaganju.
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.
Mapa straniceORTOPEDSKI SKOROVI

Prilikom preračunavanja koristi se fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 HRK za 1,00 EUR, a  koji je utvrdilo Vijeće Europske unije.


Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.


Don’t miss out!
Invalid email address

Poliklinika Ribnjak 2022. All rights reserved.